Da li imate preko 18 godina?

TV GONIČ: Proleće na moj ekran sleće

O serijama koje će vam povratiti duhovnu kondiciju, a narušiti fizičku. I onima koje će vam narušiti obe.

0
3

Narcos (Netflix) je verovatno jedna od najboljih serija dostupnih Zemljanima u poslednjih deset godina. Pa, ipak, njena treća sezona, u svetu emitovana u septembru prošle godine I DALJE!!! čeka da je pogledam. Uprkos pretnjama smrću. Ali sam zato u prilici da vam u ovom prolećnom obraćanju pomenem čak 24 druge serije. Koje sam vam, radi lakšeg praćenja, podelio u par kategorija.

SVIM SRCEM

Čudesne, neo-čehovljevske serije poput Mum (BBC2) i Baskets (FX) nedavno su završene, baš kao i fantastična, fantazmagorična Ryan Murphy-jeva potraga za korenima jednog ubistva u American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace (FX) koja već sada ulazi u sam dramski vrh ovogodišnje produkcije. Srećom tu su On My Block, Roseanne i Cunk On Britain, da mi greju i na razmišljanje podstrekuju srce.

On My Block je u jednom izboru (a možda i u više njih, treba proveriti) najboljih Netflixovih serija, verovali ili ne, zauzela prvo mesto! Iako se radi o sjajnoj seriji, najbolja Netflixova serija je, ipak, neka druga (The Crown, ako vas baš zanima). On My Block se na vrlo duhovit i aktuelan način bavi nostalgijom za sličnim sadržajima osamdesetih (Goonies, Breakfast Club) u kojima su tinejdžeri tretirani kao osobe sa mozgom (tj smislom za humor), a njihov svet nije bio posut samo brigama nepodnošljivo-PC roditelja, već neobičnim i često apsurdnim zapletima ili epizodama. Neke naročite radnje nema, i sve u suštini ostavlja utisak sitkoma snimanog u studiju, ali junaci i glumci koji ih iznose imaju dovoljno šarma i harizme da svoj svet učine neodoljivim.

Roseanne (ABC) je nastavak sitkoma koji je najvećim delom devedesetih prošlog veka bio najomiljenije i najzabavnije TV štivo u Americi. U međuvremenu, svet se promenio, a Roseanne nije, pa nova, deseta, sezona pažnju privlači svojim radikalnim, neo-konzervativnim stavovima koji su sasvim u skladu sa Trumpom i dobrim delom bele, radničke Amerike. Za sve nas, imune na socijalne reperkusije jednog sitkoma, ovde i dalje ima fora sa mudima koje su pisane sa namerom da zasmeju i bez mnogo razmišljanja o tuđim osećanjcima. Ali i sirovih trenutaka ispunjenih emocijama posve atipičnim za format sitkoma.

Cunk On Britain (BBC2) je serijal izrastao iz priloga kvazi-novinarke Philomene Cunk koji je bio jedan od najjačih momenata svakog Charlie Brookerovog Wipea. U njemu, nadrealno dobra Diane Morgan, koja igra Philomenu, putuje Britanijom i cinično promišlja njenu istoriju kroz urnebesne pravim-se-glupa zaključke ili intervjue sa stvarnim i superozbiljnim profesorima i doktorima različitih vrsta. Brooker piše, a za jedno 600-700 godina, možda baš na “milenijum i po od Kosovske bitke” neko će nešto slično i u Srbalja. Držim palčeve, a do tada ronim suze nad Britanijom.

S POLA MOZGA

Ima serija koje ne traže, pa ni ne dobijaju svu našu pažnju i vrlo su smartphone-friendly u tom smislu. Godless (Netflix), koju je izvršno producirao Steven Soderbergh, a osmislio njegov bivši scenarista Scott Frank (Out of Sight), u sedam epizoda bavi se poterom bande Franka Griffina za odbeglim članom Roy-om Goodeom. Materijal koji je bio solidan za film ovde je nepotrebno razvučen na više od sedam sati, a da pri tome gledalac ništa posebno nije isprofitirao upoznajući se sa socijalnim statusom žena, Afro-Amerikanaca i Indijanaca u tom periodu. Ali, s pola mozga…

Isto važi i za dvostruku istragu o ubistvima repera 2Paca i Notoriousa BIG-a u Unsolved: The Murders of Tupac and Notorious BIG (USA). Preveliki broj detektiva koji servisira istragu u mesecima nakon ubistva (oba su se desila u periodu od šest meseci), i drugu koja je inicirana tužbom BIG-ove majke deset godina kasnije, komplikuje praćenje radnje, baš kao još veći broj svedoka-saradnika i slučajnih prolaznika. Ono što je svakako plus jeste što nema agresivnih pokušaja da se priča aktuelizuje kroz trenutne rasne probleme Amerike, već je više fokusirana na kompleksnost odnosa muzičke industrije, kriminala i policije u tom periodu. A zabavno je gledati i dramsku rekreaciju Pacovog i BIGovog bifa. Ako vam u TV meniju manjka crnih sadržaja, gledajte i The Chi (Showtime) koja uprkos trudu ne uspeva da bude ništa više od plitke i instantizovane verzije The Wire, samo u Čikagu.

Blok bih završio osvrtom na Corporate (Comedy Central) u kojoj u nedovoljno profilisanom žanru satire pratimo apsurdna dešavanja u jednoj korporaciji koja se bavi svim i svačim. U našem fokusu su dva bolje pozicionirana zaposlenika koji su neprekidno na udaru menadžmenta, ali bojim se da je serija propustila da uhvati sopstvenu “realnost” (poput Parks & Recreation) unutar koje bi imali bolje postavljen okvir za empatiju sa junacima. Drugim rečima, umesto da nam budu kao Alan Ford (zbog koga bi i suzu pustili), oni su nam više apsurdno-(be)smrtni kao Grunf.

NI S POLA MOZGA

Sa izuzetkom treće sezone The Detour (TBS), u ovoj grupi se nalaze mahom serije čije sam gledanje prekinuo nakon par epizoda, nakon prve epizode ili bih sebi iskopao oči da sam ih uopšte pustio.

The Detour je potpuno izgubila kompas, a sa njim i šarm. Inicijalni format “nebuloznog flešbeka” pretvoren je u gomilanje apsurdnih događaja kakvo obično nalazimo u animiranim sadržajima koji tu količinu “neverovatnosti” bolje apsorbuju. Good Girls (NBC) je zadelovala kao nešto što bi svojom kombinacijom ozbiljno-neozbiljnih stvari moglo da bude nova Desperate Housewives, ali autori nisu imali strpljenja da priču razvijaju sporije i “iz-karaktera” već su sirote domaćice u prvih nekoliko epizoda zatrpali sa toliko “nezgodnih momenata” koliko Breaking Bad nije imao u svim sezonama.

Deception (ABC) je The Mentalist, samo je mentalista sada mađioničar i, nažalost, onaj koga juri nije mu ubio ženu i dete, već samo karijeru. Instinct (CBS) je Deception samo je mađioničar sada profesor psihologije. I gej! Pilot sam pogledao samo zbog naše Bojane Novaković. A.P.Bio (NBC) je zadelovala kao nešto što će da crpi snagu iz anti-PC komedije Jody-ja Hilla i Danny-ja McBridea, ali se poput pizde predala već u drugoj polovini prve epizode. Little Dog (CBC) o bivšem bokseru koji se vraća na scenu, baš kao ni Living Biblically (CBS) u kojoj čovek pokušava da živi u skladu sa preporuke Biblije, sam jedva završio. Strašno je da u ovako konkurentnim vremenima ovakve stvari dobijaju ikakvu šansu. Isto važi i za hiper-inkluzivno sranje Champion (NBC) u kome gledamo istu dosadnu benignu komediju, samo su junaci sada gej-tinejdžeri, mame-Indijke i razvedeni očevi.

Siren (Freeform) sam pustio jer premisa o sirenama koje opsedaju ribarski gradić zvuči zanimljivo. Ali ne na budžetu koji nije bio dovoljan ni za drugorazrednog scenaristu.

For the People (ABC), nove izvršno čedo Shonde Rhimes, o mladim advokatima nisam ni hteo da probam, baš kao ni Alex Inc (ABC) u kome glavni WASP junak bračne muke muči sa suprugom Indijkom. Slobodno me zovite rasistom, ali ovo dramsko kuvanje po teledirigovanom društvenom receptu uglavnom rezultira višednevnom dijarejom.

ZA MILENIJALSE

Everything Sucks! I da je stvarno tako najbolje govori to što je Netflix kenselovao ovu seriju nakon prve sezone. Iako je koštala, kao što je neko primetio, kao prva epizoda Altered Carbon. U ko-ostvarenju Bena Yorka Jonesa (koji nam je omogućio ljubić Like Crazy pre par godina) pratimo školske dane učenika koji ni manje, ni više odrastaju u gradiću Boring (u državi Oregon). Pored uobičajenih nostalgičnih osvrta na Wonder Years i kurentne inkluzivne trendove, serija mami simpatije mirenjem iskrenog tretmana nežnih godina i duhovitim referencama i parafrazama najpoznatijih tinejdžerskih filmova osamdesetih. Benigno kako oni kojima je namenjeno samo poželeti mogu.

SERIJE KOJE VAS TERAJU DA KAŽETE HMMMMMMM

Atlanta

Ako je prva sezona Atlante (FX) imala neku strukturu koja se vrlo labavo držala uspona Paper Boia i emotivno-veznog odnosa Earna i Vanesse, sve što od takvih sadržaja nalazimo u novoj sezoni pre deluje kao oduživanje dešavanjima u prvoj sezoni, nego kao nešto čime se serija sada bavi. A sada se bavi potpuno nepovezanim epizodama iz života “dokonog Afro-Amerikanca” u kojima se obično sve vrti oko samo jednog (od četvoro glavnih) junaka. Bizarnost, mada bolje reći- apsurdnost, dešavanja nikada nije bila veća i sasvim sigurno je kulminirala u epizodi u kojoj Glover igra “pobelelog” brata poznatog crnog pijaniste koji je po svemu (sudeći) baziran na predsmrtnoj fazi Michaela Jacksona. Mene neće iznenaditi ako Donald Glover jednog dana izbode svoju trudnu ženu i potom sa Paper Boiom snimi svoju verziju Helter Skelter. Ne znam šta vi mislite…

VIDEĆEMO…

Rise (NBC) je nova serija Jasona Katmisa, oca moderne mejnstrimne TV drame i kreatora Friday Night Lights i Parenthood. Sem što po skoro svim parametrima liči na pomenuti FNL kao da je njegov rimejk, Rise se bavi učiteljem, pedagogom i roditeljom, koji u jednom mestašcu u Pensilvaniji pokušava da oživi dramsku sekciju i kroz nju sopstveni smisao, ali i društveni život ljudi oko sebe. Tačka koju ne znam kako da pređem, uprkos očiglednim manama i očekivanim vrlinama dela koje potpisuje Katmis, je što učitelja igra Ted iz How I fuckin Met Your fuckin Mother.

Nadam se da se niste smorili i demoralisali. Jer u sledećem broju TV GONIČA vam pišem o tri najbolje serije trenutno na televiziji.

Lajkuj:

Komentari:

 1. Aleksandar says:

  Ovaj članak je toliko gramatički nepismen da ja nemam reči! Kad bi to sad prošlo kroz jednu ozbiljnu lekturu, ceo tekst bi bio crven. Kako mislite da uzmem za ozbiljno vaš tekst kad čak ne znate ni da ga napišete?!

 2. Slobodan Vujanović says:

  Dragi aleksandre,neznam šta Vas je konkretno motivisalo za ” vaš dopis “,ali ubuduće presumerite vaša,ozbiljna interesovanja na: http://www.politika.rs/scc/rubrika/7/Kultura,jer mi se čini da će te tamo naći zadovoljavajući ” nivo ” pismenosti tekstova koji Vas zanimaju.Sve najbolje,slobodan.

 3. Vanja says:

  Svi tekstovi S.Vujanović Freedom su biseri pismenosti. Čak ni gramatički nacisti ne mogu da pronađu pravopisne i gramatičke greške u njegovim tekstovima.
  Aleksandre, bliže opredelite koja su to gramatička pravila zaboravljena, jer inače podržavate nepismenost.

Ostavite komentar:

Slični članci: