Da li imate preko 18 godina?

TV GONIČ: Najava programa

Top 10 serija zbog kojih bi trebalo da krivimo kičmu i ne izlazimo iz kuće tokom 2018.

Znam, teško je, a biće još teže. Ove godine nam se vraćaju UnREAL spletkašice, besmrtni Luther, zen-hoperi iz Atlante, Love (u svojoj poslednjoj sezoni), sveštenik David Letterman ima novi tokšou, House Of Cards će pokušati da se sruši bez Kevina Spacey-a, Saul Goodman prelazi na “mračnu stranu”, The OA (šou koji niko nije gledao, a trebalo je!) se vraća sa drugom sezonom, a i milošću Netflixovom fanovi Sense8 će dobiti adekvatan kraj avanture svojih junaka….

A na sve to ja se upravo spremam da vam predložim 10 potpuno novih serija koje sam jedva probrao od barem tri puta toliko!

Gde naći vreme, kome ostaviti partnere i život, kome ukazati poverenje? Nadam se da ću vam barem malčice pomoći da pronađete odgovore na neka od tih pitanja i ponovo osetite sunce koje sija sa tevea.

A biće zaimljivo videti (ako rata ne bude), šta je od ovih žarko željenih serija na kraju završilo na mojoj “nedopustivo privatnoj” listi najboljih za 2018.

10. THE ALIENIST (TNT)

POČINJE: 22. januara.

KO: Nakon što je Alan Parker pre par godina omanuo u pokušaju da ekranizuje roman Caleba Carra, “true detective” Cary Fukanaga pravi svoju verziju. Sa Dakotom Fanning u jednoj od glavnih uloga.

ŠTA: Serija jezivih i misterioznih zločina potresa Njujork 1896. Policijski komesar i njegova sekretarica pokušavaju da otkriju o čemu se radi.

ZAŠTO DA…: Naravno da nam svima nedostaje prerano i neopravdano ubijeno Soderberghovo čedo The Knick, tj sumanuta dešavanja u Njujorku pod kraj XIX veka. Od The Alientista očekujem slično tretiranje istorije i barem jednu osobu navučenu na dop.

9. WACO (Paramount Network)

POČINJE: 24. januara.

KO: Seriju realizuju braća Dowdle, iza kojih stoji par solidnih horor ostvarenja poput As Above So Below, Devil, Quarantine, The Poughkeepsie Tapes… Michael Shannon i Rory McCulkin, između ostalih, glume.

ŠTA: “Waco opsada” jedan je od najinteresantnijih događaja u modernoj američkoj istoriji (koja uključuje i Mansonova ubistva). Ovaj put, FBI se nameračio na vođu kulta, Davida Koresha, i njegov ranč u Teksasu gde je baza kulta. Opsada je trajala 51 dan, 76 ljudi je poginulo tokom nje, a serija ima 6 epizoda.

ZAŠTO DA…: Glasine kažu da se radi o dramatizaciji koja sa daleko više simpatija gleda na vođu kulta nego istorija, kao i da okolnosti i sam ishod plene kontroverznošću. Taylor Friday Night Lights Kitsch je smršao 15 kilograma za ovu ulogu.

8. MANIAC (Netflix)

POČINJE: Javiće nam.

KO: Ponovo Cary Fukunaga, ali ovaj put kao reditelj svih deset epizoda. A društvo mu prave Emma Stone, Jonnah Hill i Justin Theroux.

ŠTA: Serija se navodno bavi fantazijama dva pacijenta mentalne klinike (Stone i Hill), između ostalog, ispunjenim trolovima, džinovima i čudovištima. Sve je bazirano na švedskom originalu od pre par godina (koga nisam gledao).

ZAŠTO DA…: Mene najviše zanima kakvu “hemiju” mogu da isporuče Stone i Hill (koji su se poslednji put sreli u Superbad), kao i šta ih je tačno (pored para) na vrhuncu holivudskih karijera privuklo da se bave televizijskom serijom. A solidnu prednost dajem i tome što je originalni materijal ne-američki.

7. LA PESTE (Moviestar+)

POČINJE: Počela je 12. januara.

KO: Jedan od ko-autora serije je Alberto Rodriguez, koji kao reditelj (i/ili scenarista) stoji iza nekih od najzanimljivijih španskih filmova poslednjih godina (La isla minima, Grupo 7, El hombre de las mil caras…).

ŠTA: Radnja je smeštena u šesnaestovekovnu Sevilju neposredno pred izbijanje kuge, koja je, pored ozbiljnih deranžmana koje pravi, i najčešće korišteni signal za “kraj sveta”. Serija je zamišljena kao apokaliptični triler koji dinamiku crpi iz činjenice da je Sevilja bila “evropski Vavilon” u tom trenutku.

ZAŠTO DA…: Po svaku cenu sam želeo da u izbor uključim neko ne-američko (po mogućnosti evropsko) ostvarenje, a na bazi dostupnih informacija ova se učinila kao najzanimljivija od ponuđenih. Prvi vizuali obećavaju kvalitetnu i skupu egzekciju istorije, što u postojećoj TV klimi obećava finu egzotiku.

6. ROSEANNE (ABC)

POČINJE: 27. marta.

KO: Roseanne.

ŠTA: Roseanne (ponovo, nakon skoro 20 godina).

ZAŠTO DA…: Roseanne.

5. CASTLE ROCK (Hulu)

POČINJE: Sigurno pre početka 2019.

KO: J.J. Abrams. Stephen King. I, između ostalih, i Sissy Spacek.

ŠTA: Castle Rock je gradić u kome se sreću i mešaju junaci ostvarenja Stephena Kinga. Kao potencijalni izvori pominju se: The Shining, Salem’s Lot, Shawshank Redemption, Dolores Claiborne, Misery, The Green Mile… Svaka sezona biće za sebe, a prva sezona imaće 10 epizoda.

ZAŠTO DA…: Stephen King nikada nije bio popularniji i brojne serije muzu njegov opus, posredno ili neposredno (Mist, Mr Mercedes, 11.22.63, Under The Dome, Stranger Things). S druge strane, većina pobrojanih stvari, plus bioskopske ekranizacije, i dalje su za koplje interesantnije od većine preostalih horora, jer King uvek generiše strah unutar uobičajenih životnih stvari, poput maltretiranja, razvoda, smrti (kao i Spielberg), a onda to koristi kao plodno tlo za rast “čudovišta”. Plus, Bill Skarsgard reprizira ulogu Pennywisea iz filma It.

4. AMERICAN CRIME STORY: THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE (FX)

POČINJE: 17. januara.

KO: Ryan Murphy kreira. Penelope Cruz kao Donatella Versace i Ricky Martin kao jedan od Giannijevih ljubavnika.

ŠTA: Najomiljeniji kreator u Srba, Gianni Versace, ubijen je 1997. ispred svoje kuće u Majamiju. Ubio ga je njegov ljubavnik Andrew Cunanan koji je istim pištoljem i sebi prekratio život par nedelja kasnije.

ZAŠTO DA…: Jer je The People v. OJ Simpson bila toliko jebeno dobra da niko ko vidi dobro nije mogao da poveruje da Ryan Murphy stoji iza tog projekta. Sa Versacem, Murphy je, kao gej, na terenu koji još bolje oseća i poznaje (valjda napisati nešto tako (još uvek) nije homofobno), plus Versace cvrči estradom i žutilom i nudi znatno zabavniji materijal za obradu. I društvenu kritiku, naravno… Oni koji su gledali kažu da serija nema puno veze sa Versacem, ali da funkcioniše kao odlična analiza homofobije u svim društvenim oblastima koje su protkale ovaj slučaj, od mode do policije.

3. THE BALLAD OF BUSTER SCUGGS (Netflix)

POČINJE: Kad Frances McDormand kaže.

KO: Prvi put na televiziji- Braća Coen! Liam Neeson je potvrdio da će i on glumiti jednog od junaka.

ŠTA: Vestern serija od 6 epizoda od kojih će, tako deluje, svaka pratiti zasebnu priču. Neke su snimane na istim lokacijama kao i No Country For Old Men (sad ste već provalili da se o ovoj seriji ne zna baš mnogo, pa pišem šta stignem).

ZAŠTO DA…: JAMES FUCKIN FRANCO igra glavnu ulogu! (radujem se ovome dok me jeza prožima od aktuelne opsade seksualnih pritužbi kojima je Franco zatrpan od strane bivših saradnica i devojaka, jer ako je kriv, možda ništa od ovoga ne bude, a ni nove sezone The Deuce).

2. MOSAIC (HBO)

POČINJE: 22. januara ili je već odavno počela.

KO: Ed Solomon (otac Billa i Teda, i Jay-a i Kay-a) piše, a Steven Soderbergh režira.

ŠTA: Ovo je ili sledeća velika ispala ili sledeća velika stvar na televiziji, i ne treba da nas čudi da se baš HBO, kao večiti pionir, okušava u tome- interaktivna televizija tj “interaktivno gledanje serije”. Kako ni sam nisam razumeo najbolje o čemu se radi, reći ću vam da će gledaoci preko aplikacije imati priliku da sami istražuju priču iz perspektive različitih junaka, a na osnovu sopstvenih “detektivskih” sposobnosti i interesovanja. Tragovi i druge informacije već su posejani po internetu, i ako imate aplikaciju već sada možete da se upoznajete sa stvarima. Pardon, slažete mozaik. Priča se bavi autorkom knjiga za decu kojoj prvo prete, a onda joj dođu glave. Nakon čega sestra ubice pokušava da otkrije ko ju je zaista ubio.

ZAŠTO DA…: Zato što ništa slično nismo probali. I Sharon Stone, naravno.

1. HERE AND NOW (HBO)

POČINJE: 11. februara.

KO: Alan Six Feet Under Ball smislio. Tim Robbins i Holly Hunter glume.

ŠTA: Tim i Holly glume dvoje roditelja više srednje klase koji imaju četvoro dece, od kojih je troje usvojeno (u Liberiji, Kolumbiji i Vijetnamu). Jednom od njih počinju da se priviđaju stvari zbog čega ide na terapiju kod psihijatra muslimana, čija porodica također ima svojih problema. Čeka nas 10 epizoda.

ZAŠTO: Mogao sam i ovde, kao u slučaju Roseanne, da na svaki od upitnika odgovorim sa “Alan Ball”. Alan Ball, ko-otac “Zlatnog doba televizije”, ima novu seriju! Dakle, nakon Six Feet Under i True Blood, HBO nam servira i njegovo treće čudo. Premisa tj ono što znamo o seriji je takvo da ne može da se uhvati ni za glavu, ni za dupe, ali čini se da su porodica i njena specifična dinamika ponovo u Ballovom fokusu. A tu je neprikosnoven.

Svakako ću obratiti pažnju i na:  The Chi (Showtime), Altered Carbon (Netflix), Good Girls (NBC), Heathers (Paramount Network), Pose (Fx), Alone Together (Freeform), The Terror (AMC), Monkey (Netflix), The Crossing (ABC), The First (Hulu), Safe (Netflix), Corporate (Comedy Central), Counterpart (Starz)…

Lajkuj:

Komentari:

  1. Просечно српско домаћинство дефинитивно дугује Ђанију комитмент у гледању ове серије. Чак и ми који као не гледамо серије. Сигуран сам да ће сама арт дирекција и костим бити довољна награда.

    Иако није на листи надам се да ћемо се као народ радовати и новој сезони Лутера праведника.

Ostavite komentar:

Slični članci: