Da li imate preko 18 godina?

Tri Marine i sahrana

Svetski priznata umetnica Marina Abramović do detalja je isplanirala svoju sahranu.

0
1

Marina Abramović, umetnica koja je u toku svoje 45 godina duge karijere dobila neka od najznačajnijih priznanja, između ostalog i Zlatnog lava za najboljeg umetnika na Venecijanskom bijenalu, otkriva da je već isplanirala poslednji performans – svoju sahranu.

Tokom svog projekta Marina Abramović: In Residence kojim se predstavila australijskoj publici u okviru Kaldor Public Art Projects u Sidneju, u trajanju od 12 dana, Marina Abramović otkrila je i da je isplanirala svoj poslednji performans.

“Umetnik bi trebalo da umre bez straha, sahrana je njegovo poslednje delo pre odlaska.”

Marina Abramović je u jednom razgovoru tokom svoje rezidencije rekla kako je svoju sahranu počela da planira nakon što je prisustvovala sahrani autorke i rediteljke Susan Sontag. Umetnica je predstavila svoj koncept sahrane prema kom bi trebalo da postoje “Tri Marine” – njeno telo, i dva lažna od kojih bi svako bilo sahranjeno u gradovima u kojima je najviše živela – Beograd, Amsterdam i Njujork, od kojih svako telo predstavlja jedan aspekt njene ličnosti. Na sahrani bi pevao Antony Hegarty iz benda Antony and the Johnsons, a pored crne boje koja se podrazumeva, Marina kaže da insistira na tome da se ljudi pojave i u jarkim bojama “čak i roze”.

marina-more

foto: Remi Chauvin/MONA

“Želim da Antony peva na mojoj sahrani ‘I Did It My Way’. Nikada nismo pričali o tome, ali pretpostavljam da bi bio mnogo tužan kad bi umrla pa bi to i uradio”, rekla je Marina Abramović

Pored toga, Marina je u Sidneju govorila i o još neizgrađenom Marina Abramović Institutu koji će se sadržati ‘banku krvi’ koja podrazumeva 250 uzoraka krvi od raznih umetnika, filozofa, naučnika koji su je inspirisali. U blizini Opere u Sidneju, umetnica tokom 12 dana svog projekta vodi publiku kroz razna iskustva, performanse i razgovore kojima će publika kao jedan od glavnih aktera stavljati fokus na unutrašnje spoznavanje sebe.

“Volimo da budemo zabavljeni, da dobijamo razne informacije iz okruženja, ali retko stupamo u kontakt sa sobom, sa unutrašnjim ja. To je poenta ovog projekta, da ospobim publiku da radi to za sebe, a ne da samo gledaju kako ja to radim”, rekla je Marina Abramović.

Lajkuj:

Komentari:

  1. pera perić says:

    svoj komentar ovde

Ostavite komentar:

Slični članci: