Da li imate preko 18 godina?

Tri dana zabave na Gradić festu

Deset razloga zbog kojih moramo posetiti ovogodišnje izdanje Gradić festa.

Autor:
0
0

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan 18. put, od 30. avgusta do 1. septembra, na već dobro poznatoj lokaciji – Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Tokom tri dana festivala Gradić će ponovo postati umetnički kvart, na čijim ulicama će se smestiti muzika, filmovi, pozorište, izložbe i performansi.

Kao i prethodnih 17 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije, izložbe, konferencije i predavanja. Posebna pažnja posvećena je kreiranju i promociji domaćeg dela programa, jer festival teži da svake godine otkrije nove kvalitetne domaće mlade umetnike i predstavi ih publici, ne samo na festivalu nego i kroz kampanju i kanale komunikacije sa medijima.

Gradić fest ne stvaramo sami. Već tri godine, zajedno sa velikim brojem saradnika, istražujemo, promišljamo, preispitujemo, isprobavamo Gradić i tako stvaramo uvod u jednu novu priču,  kada u Gradiću bude zauvek zatvoren saobraćaj i kada on postane ono što njegovi stanovnici već dugo priželjkuju – pešački, umetnički i turistički kvart.

U Gradiću se trenutno, posle više decenija čekanja obnavljaju fasade. S tim u vezi, dizajn koji će ove godine predstavljati Gradić fest bazira se upravo na atmosferi koju stvaraju svetla, boje i ljudi, jer su to najvažnji elementi koji će učiniti da Gradić oživi. Gradić je dobio boje, festival će ih osvetliti i dovesti publiku da još jednom, zajedno, barem na tri dana, zastanemo, slušamo koncerte, gledamo predstave, performanse i filmove i družimo se na ulicama Gradića.

Festival nastoji da tokom koncipiranja i realizacije programa u što većoj meri koristi već postojeću infrastrukturu Podgrađa, i uključi mnogobrojne lokalne organizacije, preduzeća i pojedince sa ciljem da se aktivnosti festivala prilagode potrebama zajednice i da se stanovnici aktivno uključe u projekat.

Kada je program u pitanju, iz organizacije navode deset razloga zbog kojih moramo posetiti ovogodišnje izdanje festivala.

1. David Moreno (Španija) – ceremonija otvaranja Festivala

U četvrtak, tačno u 21 čas ispred Beogradske kapije imaćete priliku da vidite Davida Morena koji peva, svira klavir i udaraljke dok lebdi šest metara iznad bine. Nastup pun iznenađenja, neočekivanih efekata i jedinstvenih senzacija, sa nebom kao pozornicom. Dođi u Gradić tačno u 21 čas i prisustvuj jedinstvenom otvaranju ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa.

2. The Wackids (Francuska)

Kako zvuči kada se najveći hitovi sviraju na dečijim instrumentima? Saznaćeš na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu u subotu od 21.30 časova na Glavnoj bini. The Wackids pesme izvode na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva “Hello Kitty”, a repetoar im se sastoji od najvećih hitova ikaad. Do sada su obradili pesme kao što su Bohemian Rhapsody, Wind of change, Killing in the name of, itd.

3. Svemirko (Zagreb/Hrvatska)

 

“Zvuk koji slušaš dok u snu plivaš leptir stilom u moru pekmeza” –  to je bend Svemirko koji će zasvirati u petak tačno u ponoć na Glavnoj bini Festivala.

Ravno iz kosmosa na našu planetu ova skupina vračeva stiže u Gradić da vas odvoji od sopstvene svesti. Nakon albuma “Vanilija”, emo-macho pop nastavlja svoju zvučnu progresiju drugim studijskim albumom “Tunguzija” koji će izvesti upravo na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu.

4. Sol Cinema (Velika Britanija)

Najmanji bioskop u Solarnom sistemu – direktno iz Velike Britanije stiže u Gradić!

Imaćeš priliku da gledaš kratke filmove sa prijateljima od četvrtka do subote od 19 časova ispred Beogradske kapije. Crveni tepih, kokice i osoblje Sol cinema vratiće vas u davna vremena kada je bioskop bio totalni glamur! Potraži jedinstven mobilni bioskop u vintedž karavanu koji se u potpunosti napaja energijom Sunca.

Dođite da zajedno pretvaramo Sunce u zabavu!

5. Sana Garić (Beograd)

Sanu Garić ste mogli da upoznate dok je svirala u beogradskom bendu Xanax. Sada je uzela deo toga i nastavila da gradi ličnost Sane Garić kroz autentičan zvuk elektronske muzike pomešane sa gitarom i perkusijama. Nastup Sane Garić sa bendom možete poslušati u subotu na Glavnoj bini od 23.00 časa.

Sa njom će još nastupiti Feđa Tom Franklin iz benda Fish in Oil na bubnjevima, zatim Pavle Popov na klavijaturi i gitari, i Miki Ristić iz benda Darkwood dub na bas gitari.

6. Gradić bioskop (filmske projekcije)

Na mestu gde se nekad naplaćivala malta za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane, Festival uličnih svirača podiže bioskop na otvorenom, za vreme trajanja festivala.

Namera je da se prikažu nova filmska ostvarenja, različitih žanrova, pa ćemo tako imati prilikuda vidimo višestruko nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić Druga strana svega, debitantski igrani film Koste Ristića Banditi u potrazi za mamom, atipičan film za naše područje, O bubicama i herojima u režiji Petra Pušića, kao i izrazito hrabar dugometražni igrani debi mladog hrvatskog autora Igora Bezinovića Kratki izlet.

Osim dugometražnih filmova, u selekciji se nalazi dokumentarac o Podgrađu i simbolu našeg grada, Petrovaradinskoj tvrđavi, u režiji Szilarda Antala i Dragana Stojmenovića Fenomen Tvrđava, kao i muzički dokumentarac o velikom Žikici Simiću Gubitnici su dosadni u režiji Olivere Miletić i Vojina Ivkova.

Program počinje u petak od 20.00 časova. Projekcije su besplatne.

7. Ana & The Changes (Beograd)

Rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi u Beogradu, a svira amerikanu!

Kada ne svira amerikanu, obrađuje malo drugačiju muziku! Nemoj da propustiš Anu Ćurčin u petak na Glavnoj bini Gradić festa od 22.45 časova!

8. MKDSL (Beograd)

Inteligentna muzika za ples je samodefinicija stilskog pravca koji se trenutno vrti na gramofonima (i ostalim instrumentima) ovog majstora. Poznati producent, multiinstrumentalista i lajv performer zvučnog imena MKDSL dolazi u Gradić drugi put, nakon uspešnog nastupa sa Bojanom Vunturišević prethodne sezone. Ovaj put nastupiće u subotu na Glavnoj bini festivala tačno u ponoć!

9. Sara Renar (Zagreb/Hrvatska)

U Novi Sad često navrati, a kada dođe puni lokale kao od šale! Ove godine Sara Renar nam u Podgrađe donosi suptilne melodije sa elektronskim i pozorišnim elementima. Svratite u petak na Glavnu binu festivala od 21.30 časova!

10. Reflektor teatar (Beograd)

Muškarčine su hit predstava, pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti na ovim prostorima danas, sa krajnjom porukom slobode izbora po sopstvenom nahođenju. Dobila je NINovu nagradu za najbolju predstavu 2012. Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi – još jedan teatarski hit dokumentarac, kroz priču o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih duhova nacionalizma širom Evrope.

Ove dve sjajne predstave na programu su u petak od 19 časova i u subotu od 19.30 na Maloj bini festivala.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: