Da li imate preko 18 godina?

Top lista: serije koje nećemo gledati 2018.

Lista najboljeg likvidiranog serijskog programa.

Pratite seriju i ona dolazi do svog planiranog kraja? Tek ste se navukli na nešto što vam se izuzetno dopalo, a mreže giljotinirale seriju? Evo liste najavljenih ukidanja da se spremite na vreme. Da li za razočarenja ili radost zavisi od vašeg ukusa.

Pre liste jedna napomena: ovo je kratki i sažeti, možemo ga nazvati, bedeker o ukinutim serijama. Odlične recenzije serijske produkcije možete pročitate kod dragog kolege Slobodana Vujanovića koji je pisao i o nekim naslovima sa ove liste, a svakako daje sveobuhvatan i stručan pregled najboljeg aktuelnog dramskog programa. Naravno, ne srpskog.

JEAN-CLAUDE VAN JOHNSON

Glasine kažu da je nakon uspeha satiričnog art house filma “JCVD” Maubrouk El Mechri-a,  u kome omiljena akciona zvezda svih nas rođenih ’80-ih i odraslih na razlivenim piratskim VHS-kopijama “Krvavog sporta” i “Kik boksera”, igra samog sebe, propalog, bez posla, i nenaviknutog na realnost u kojoj više nije zvezda, Jean Claude 2008. istripovao kako je dobar glumac i pokušavao da se aktivira u nezavisnim produkcijama. Ali, vratio se onome što najbolje zna – tuči i izvođenju špage u jednom potezu. Amazon 2016. ulazi u produkciju serije sličnog tona i stila kao i JCVD – opet igra sebe, opet u satiričnom ključu ismevanja sopstvenih, slavnih naslova, s tim da je dodata premisa da je tajni agent. Izgleda da glumačka sudbina akcione zvezde još jedino zanima nas, Srbe, pošto je mini serija ukinuta posle samo 6 epizoda. Amazon, inače, planira da se više okrene ka komercijalnijim serijskim projektima za širu publiku. “Jean-Claude Van Johnson” je meta serijski program, i to ne previše kvalitetan pa se ovakav rasplet i očekivao.

ONE MISSISSIPPI   

Još jedna Amazonova serija koja odlazi u ime “poseljačivanja” (ne mislimo bukvalno) dramskog programa kako bi ga prihvatile mase. Mada, ova polubiografska serija LGBT komičarke Tig Notaro dostiže vrh narativne trajektorije na kraju druge sezone te je odluka, pored već pomenutog dizanja gledanosti, verovatno bila i logična. Ovde ste imali sva opšta mesta nezavisnog dramskog programa – malo mesto, čudne likove, glavnu junkinju koja gubi majku, najveći životni oslonac, i samoironiju ala Larry David u “Curb your Enthusiasm” samo dosta slabiju ako pitate pisca ovog teksta. Serije zasnovane na umešnosti komičara koji igra po sopstvenom životu imaju ograničeni rok trajanja (sem Seinfelda no to je potpuno druga priča) i neće biti previše onih koji žale. Više je Van Damme u problemima nego Notaro.

THE FOSTERS  

Evo jedne serije koja se “prirodno” završava. Pet sezona porodične serije u kojoj su glave porodice multietnički i rasni lezbijski par dok je narativ po žanrovskim postulatima završava se dvočasovnim finalom koji je, istovremeno, i 100-ta epizoda dok će odmah nakon finala biti predstavljen spin off  sa Callie, od čijeg dolaska u hraniteljsku LGBT porodicu Foster serija i počinje, i Marianom, njenom teško-je-definisati-kako sestrom. The Fosters su jedna od najuspešnijih serija Freeform mreže (nekada ABC Family). Kreirao je Petar Paige, a producirala Jennifer Lopez i označila je upliv savremenih seksualnih shvatanja u američke konzervativne televizijske žanrove kao što je porodična serija. I pored jakog fan base-a serija je došla do svog neumitnog kraja jer su deca porasla, a čelnici kompanije misle kako je spin off zadovoljiti ne samo obožavaoce već održati i gledanost. Živi bili pa videli na leto.

CHANCE

All star projekat Hulu mreže s Hugh Lauriem kao glavnim glumcem, Kemom Nunnom (pisac Deadwood-a i Sons Of Anarchy) kao jednim od autora i Lenny-em Abrahamsom (Room) kao rediteljem platio je danak prezasićenost TV tržišta jakim projektima. Psihološki triler o forenzičkom neuropsihijatru koji upada u pakao zamene identiteta i zločina nije uopšte bio loše egzekutiran no krimi serija ima puno, a “Chance” se, i pored veoma dobrih kritika, nije izborio za svoju publiku. I pored drugog autora i showrunnerke Alexandre Cunningham koja je pisala i producirala “Desperate housewives”, a kao scenarista potpisana i na mini seriji “Rome” i NYPD Blue te ima debelog iskustva u kriminalističkom žanru, serija nikada nije zaživela. Pisac ovog teksta pogledao je dve epizode koje su bile veoma dobro zanatski urađene, ali tolika količina već viđenih opštih mesta, iako su korektno obrađeni, ne privlači pažnju. Ipak, u vreme ekspanzije televizije kao primarnog mesta za kinestetički eksperiment morate više i drugačije animirati publiku.

LADY DYNAMITE

Za ovim vredi plakati. Autorsko čedo Pam Brady (scenaristkinja South Parka) i Mitch Hurvitz (kreatorka Arrested Development) s fenomenalnom stand up komičarkom Mariom Barnford kojka igra samu sebe, posle šestomesečnog bolničkog lečenja od bipolarnog poremećaja, predstavlja najbolji primer nelinearne dramaturgije na televiziji, dramaturgije koja je na Lynchovskoj liniji, ali mnogo jasnije i promišljenije. Humor, glumci, fenomenalni sarkazam, popularnost Branfordove i naklonost koju je dobila još za vreme veb serije petominutnih minijatura snimanih u dnevnoj sobi njenih roditelja za vreme psihijatrijske rehabilitacije trebalo  je, uz priznate autore, garantovati uspeh, a i Netflixova mreža je savršena za ovakve, neuobičajne sadržaje. I pored ambivalentnih kritika – sjajnih i negativnih koje su skretale pažnju na već izanđalu temu psihijatrijskih stanja na TV-u i Barnfordove neubedljivosti u dramskog formatu – čudni su razlozi otkazivanja serije. Hollywood reporter nagađa da je pravi razlog, pre slabe gledanosti, Netflixova odluka da se otarasi većine serija koja su imale ugovorno garantovane sezone, a nisu postigle veliki uspeh. Isto je prošla i Judd Aptow-a “Love” čiju opciju o novoj sezoni mreža nije iskoristila. Pošto imaju godišnja ulaganja od 8 milijardi dolara u originalne dramske projekte to ima smisla s poslovne strane no žal i tuga (prvenstveno fanovska) za Lady Dynamite ostaje.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Katarina says:

    The Fosters je divna serija, ako je niste gledali obavezno pogledajte, bavi se problemima današnjice, gej bračnom paru sa gomilom usvojene dece različitog porekla i različitih životnih priča.

Ostavite komentar: