Da li imate preko 18 godina?

Top lista: Preporuke za ovogodišnji Festival autorskog filma (FAF)

Autor:
0
0

Festival autorskog filma Beograd već gotovo tri decenije beogradskoj publici predstavlja najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

Program FAF-a je svake godine specifičan, sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Izdvojili smo 10 ostvarenja na koja biste trebali obratiti pažnju, a možda vam „ne igraju na prvu loptu“.

DUNAV // r. Ljubov Mulmenko // Rusija

Introvertna Ruskinja Nađa odlazi na odmor u Beograd, pun ekstrovertnih Srba. Njen život je detaljno isplaniran, dok su Beograđani opušteni. Nađa počinje da se viđa sa Nešom i privlači je njegov opušten život polu-lutalice. Ona donosi impulsivnu odluku da da otkaz na svom poslu u Moskvi zbog ljubavi, slobode i Beograda.

ČOVEK I PAS // r. Štefan Konstantinesku // Rumunija, Bugarska, Švedska, Danska

Nakon što je primio misterioznu SMS poruku, Doru se vraća kući iz Švedske u jeku izbijanja pandemije zbog sumnje da mu je žena neverna. Njegova porodica je pomalo zabrinuta zbog njegove neočekivane posete, sumnjajući da je možda bio otpušten sa posla na koji se svi oslanjaju; u isto vreme, oni su oduševljeni što ga vide. Kako dani prolaze, postaje jasno da Doru vodi istragu. Zajedno sa majčinim psom Amzom, on prati svoju ženu po gradu, pokušavajući da otkrije da li ga je zaista izdala.

DON ŽUAN // r. Serž Bozon // Francuska

Ostavljen na dan venčanja, Loran, pozorišni glumac koji glumi poznatog zavodnika Don Žuana, vidi svoju bivšu verenicu u svakoj ženi koju sretne. U pokušaju da zaleči svoje slomljeno srce i povređen ego, on pokušava da ih sve zavede, ali nijedna od tih žena nije raspoložena za njegove izrežirane (i muzikalne) pokušaje udvaranja. U međuvremenu, u pozorištu, glavna glumica daje otkaz i produkcija dovodi Loranovu bivšu verenicu kao zamenu.

POSLE SUNCA // r. Šarlot Vels // Velika Britanija, SAD

Sofi se priseća radosti i melanholije putovanja koje je provela sa ocem pre dvadeset godina. Izmišljena sećanja popunjavaju praznine između stvarnih, dok Sofi pokušava da uskladi sliku o ocu koga je poznavala sa čovekom koga nije.

SIGURNO MJESTO // r. Juraj Lerotić // Hrvatska

Traumatičan događaj – pokušaj samoubistva – stvara razdor u svakodnevnom životu porodice. Njihovi životi se suštinski menjaju, kao da vode rat nevidljiv za sve ostale. Priča je zasnovana na istinitim događajima, što je naglašeno činjenicom da reditelj i scenarista glumi samog sebe.

POSLEVODE // r. Dane Kovljen // Nemačka, Južna Koreja, Španija, Srbija

Jonas proučava insekte i ribe, Signe proučava lišće i bilje. Posle dana provedenog u baštama i bibliotekama, sastaju se, vozom odlaze iz grada i podižu šator na obali jezera. Dok čitaju, jedu voće, lutaju šumom i plivaju u hladnoj vodi, spoljašnji svet se čini sve udaljenijim. Pojavljuje se stranac i formira se trio. Ali ima i drugih trija, drugih jezera, različitih mesta, različitih vremena.

SVETI PAUK // r. Ali Abasi // Danska, Nemačka, Švedska, Francuska

Novinarka Rahimi odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Paukovom ubici” Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

KAD TALASI NESTANU // r. Lav Diaz // Filipini, Francuska, Portugal, Danska

Poručnik Hermes Papuran, jedan od najboljih filipinskih istražitelja, nailazi na veliku moralnu dilemu. Kao pripadnik policije, on je svedok ubilačke kampanje za borbu protiv droge, koja se sprovodi u okviru njegove institucije. Počinjena zverstva nagrizaju Hermesa fizički i duhovno, a preplavljen anksioznošću i osećajem krivice on oboleva od kožne bolesti. Dok pokušava da se izleči, mračna prošlost ga proganja i primorava da se sa njom obračuna.

RUŽIČASTI MESEC // r. Flor van der Mule // Holandija, Slovenija

Tokom porodične večere otac saopštava svojoj ćerki Iris da mu je dosta života, i da za nekoliko meseci, na svoj sedamdeset i peti rođendan želi da ga okonča. Ta apsurdna vest snažno pogađa Iris, koja tako nešto nije mogla ni da zamisli. Iz njene perspektive Jan je energičan otac i nežan deka, koji bi trebalo da u njenom životu bude prisutan još barem deset godina. To je bio njen plan, sve dok joj Jan nije saopštio svoj.

SANJAM ELEKTRIČNE SNOVE // r. Valentina Maurel // Belgija, Francuska, Kostarika

Eva je tvrdoglava šesnaestogodišnjakinja koja živi sa svojom majkom, mlađom sestrom i mačkom, ali očajnički želi da se preseli kod svog oca, umetnika. Dok on prolazi kroz drugi pubertet, Eva ostaje uz njega, balansirajući između osetljivosti tinejdžerskog života i okrutnosti sveta odraslih.

Festival autorskog filma biće održan od 25. novembra do 2. decembra. Festival se ove godine održava u šest bioskopskih dvorana u Beogradu među kojima su mts Dvorana kao centralna dvorana festivala, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: