Da li imate preko 18 godina?

Top lista: najbolji evropski filmovi 2020.

U teškoj godini za evropski kontinent gledali smo odlične filmove.

Prethodna godina bila je izuzetno teška za ceo svet, posebno za gusto naseljeni evropski kontinent koji je teško pogođen pandemijom virusa korona. Na ispitu su bile ideje solidarnosti i zajedništva. Ugrožena je ideja slobode kretanja, kako bi se očuvali životi.

Korona je Evropu suočila sa najtežom krizom od Drugog svetskog rata, što će dodatno produbiti ekonomske, socijalne i kulturološke razlike na Starom kontinentu.

Kako će se to odraziti na evropsku kinematografiju ostaje da vidimo, ali je 2020. bila odlična za kinematografiju, a posebno su se istakle nemačka, francuska i ruska. Pored toga, sjajna filmska ostvarenja nastala su u Češkoj, Poljskoj i Gruziji, ali je najbolji evropski film snimljen u Danskoj.

Neke od filmova sa liste imali smo priliku da vidimo na festivalima u Srbiji – na FEST-u, Festivalu autorskog filma, Slobodnoj zoni, GoetheFest-u, Festivalu evropskog filma Palić, bilo uživo, bilo online.

Da li je vreme da posle pet godina pauze evropski film osvoji Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja?

Van konkurencije na ovoj listi je srpski film Otac Srdana Golubovića, koji je premijerno prikazan na Berlinalu, domaću premijeru imao na FEST-u, a televizijsku na RTS-u. Film, isnpirisan istinitom pričom, govori o poniženom i odbačenom čoveku, žrtvi tranzicije, koga glumi Goran Bogdan, kome su zbog siromaštva oduzeli decu. On kreće na putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do Beograda, sa kraja na kraj zemlje, kako bi se izborio za pravdu.

Druk // Another Round
Danska, Holandija, Švedska

Četvorici prijatelja, profesora u srednjoj školi u Kopenhagenu, životi postaju dosadni i učmali, a u školi se suočavaju sa nemotivisanim učenicima. Jednog dana rešavaju da isprobaju teoriju po kojoj je za sreću, zadovoljstvo, opuštenost i kreativnost u životu neophodno imati 0,05 promila alkohola u krvi.

Film je apsolutni pobednik dodele evropskih filmskih nagrada – za najbolji film, režiju (Tomas Vinterberg), scenario i najbolju mušku ulogu (Mads Mikelsen).

Śniegu już nigdy nie będzie // Never Gonna Snow Again
Poljska, Nemačka

Poljski kandidat za Oskara kritika je okarakterisala kao bizarni hibrid serije Tvin Piks i Pazolinijevog filma Teorema. Ova satira govori o Ukrajincu iz Černobila, maseru hipnotičkog pogleda i lekovitih ruku, koji ulazi u živote bogatih stanovnika jednolične, izolovane, i duboke nesrećne zajednice u Varšavi i postaje neka vrsta njihovog gurua.

Дорогие товарищи! // Dear Comrades!
Rusija

Legendarni ruski reditelj Andrej Končalovski snimio je crno-beli film čija je radnja smeštena u gradu Novočerkask i govori o štrajku radnika lokalne fabrike lokomotiva koji je ugušen intervencijom sovjetske armije. Ubijeno je 26, a ranjeno 87 ljudi. Radnja je fokusirana na Ljudmilu, zvaničnicu Komunističke partije i veteranku Drugog svetskog rata, koju je pobuna, u kojoj učestvuje i njena ćerka, iznenadila. Kada je situacija izmakla kontroli, Ljudmila kreće u potragu za ćerkom…

Berlin Alexanderplatz
Nemačka, Holandija

Moderna adaptacija jednog od najvećih remek-dela nemačke književnosti govori o 32-godišnjem Frensisu, koji dokopavajući se Evrope uspeva da preživi brodolom u Sredozemnom moru i zaklinje se Bogu da će biti dobar čovek. Dolazi u Berlin i shvata da mu je, kao izbeglici bez papira i radne dozvole, teško odoleti iskušenjima. Na kraju bude uvučen u berlinsko podzemlje i gubi kontrolu nad životom…

Charlatan
Češka, Irska, Poljska, Slovačka

Češki film je inspirisan istinitom pričom o travaru i iscelitelju Janu Mikolašeku koji je svoj život posvetio zbrinjavanju bolesnih, uprkos ogromnim preprekama sa kojima se suočavao u privatnom i javnom životu. Stiče slavu koristeći neobične metode lečenja širokog spektra bolesti. Lečio je ne samo siromašne, već i bogate i ugledne ljude. Ali komunističke vlasti ga zatvaraju zbog smrti dvojice muškaraca…

Gagarine
Francuska

Šesnaestogodišnji Jurij živi u kulama stambenog naselja Gagarin na periferiji Pariza, podignutog početkom šezdesetih, vreme vlasti komunističke partije, i sanja da postane astronaut, kao i čovek po kome je naselje dobilo ime..Ali kada procure planovi za rušenje naselja, Jurij sa svojim prijateljima započinje misiju spašavanja naselja.

Undine
Nemačka, Francuska

Glavna junakinja filma, Undina, koju igra mlada zvezda evropskog filma, Nemica Pola Bir, je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Njena stara ljubav odlazi i njen život se raspada. Slučajno upoznaje ronioca Kristofa, zaljubljuje se u njega i oživljava drevni mit o vodenom duhu…

DAU. Natasha
Nemačka, Ukrajija, Velika Britanija, Rusija

Ovo je priča o Nataši koja vodi kantinu u tajnom sovjetskom istraživačkom Institutu pedesetih godina XX veka. Njen svet je ograničen, podeljen na potrebe kantine preko dana i noći koju uz alkohol provodi sa svojom mlađom koleginicom Olgom. Jedne večeri Nataša se zbližava i spava sa francuskim naučnikom koji je došao u posetu, a veće sledećeg dana njen život dobija neočekivani obrt.

დასაწყისი / Beginning
Gruzija, Francuska

U učmalom gradu u unutrašnjosti Gruzije, zajednica Jehovinih svedoka meta je napada ekstremističke grupe. Tokom ovog sukoba, porodični svet Jane, žene vođe ove zajednice, počinje da se raspada, a njen unutrašnji nemir i nezadovoljstvo rastu dok ona vodi borbu da pronađe smisao u svojim žudnjama…

Josep
Francuska, Belgija, Španija

Po završetku građanskog rata španski republikanci beže od Frankove diktature u Francusku, gde završavaju u koncentracionim logorima. U jednom od njih dva muškarca će se sprijateljiti – čuvar logora i čuveni slikar, crtač, karikaturista i pisac Žozep Borel, istaknuti borac protiv Frankovog fašističkog režima. Ovaj film je prošlogodišnji najbolji evropski animirani film.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: