Da li imate preko 18 godina?

Top lista: najbolje evropske serije iz 2021. na Netflixu

Svakako da su Netflixove hit serije glavni razlog zbog koga ovaj servis plaćamo i besumučno bindžujemo razne sadržaje. Međutim, ono što ga čini sjajnim je i činjenica da je moguće pronaći pregršt dokumentarnih serija, indy filmova i serija na koje često ne obratimo pažnju.

Netflix se svakako potrudio da nam kroz razne selekcije približi i nagovori nas da odgledamo neke od serija iz evropske produkcije. Svakako neke od njih uđu i u trending i nemoguće ih je zaobići, ali postoje one koje nas ne privuku baš na prvu loptu. Izdvojili smo evropske serije kojima vredi posvetiti vreme. Kriterijum je da im Netflix kao godinu objave stavlja 2021 i da su ili serije tzv. ograničenog trajanja ili prve sezone.

Stay Close

Popularni pisac misterija i trilera Harlan Coben je avgusta 2018. Netflixu prodao prava na ekranizaciju svojih 14 romana. Tako je na red došao i Stay Close, priča o Megan (Cush Jumbo), majci troje dece iz predgrađa, koja uprkos svim naporima, ne može pobeći od sopstvene prošlosti. Posle godina bezbrižnog života prošlost zakuca na njena vrata i dolazi trenutak za suočavanje. Nestanak mladića lokalni detektiv (James Nesbitt) pokušava da poveže sa ubistvom od pre 17 godina, a na površinu izbijaju i drugi nerešeni slučajevi.

Serija je izazvala brojne polemike, od toga da je negledljiva, da je gluma jako loša, do toga da je jedna od najboljih misterioznih mini serija snimljenih u proteklih nekoliko godina. Pre svega zbog nagađanja ko je ubica.

Kastanjemanden (The Chestnut Man)

Ostajemo na sličnoj tematici, a znamo da tradicionalno izvanredni krimići dolaze iz Skandinavije. Sasvim izvesno najbolji koji je objavljen prethodne godine je Čovek od kestena, serija u kojoj Danica Ćurčić (glumica rođena u Beogradu) igra policijsku inspektorku u Kopenhagenu, samohranu majku rastrzanu između previše obaveza na poslu i brige o ćerki. Ona i njen kolega, koji se iz Europola na kratko, po kazni, vratio u dansku prestonicu (igra ga Mikkel Boe Følsgaard), istražuju brutalna ubistva nekoliko žena. Ubica na mestu zločina ostavlja misteriozne figurice od kestena. Stvar dodatno komplikuje i nestanak ćerke ministarke za socijalna pitanja.

Više od ovoj seriji možete pročitati u recenziji koju je pisao Marko Jovanović. Danica Ćurčić igra i jednu od glavnih uloga u psiho trileru Mrak Dušana Milića, koji je srpsku premijeru imao na 50. FEST-u.

Glória

Šest miliona evra je uloženo u prvu Netflixovu seriju na portugalskom, što je čini najskupljom u istoriji kinematografije ove zemlje. Radnja je smeštena u period Hladnog rata, vreme poslednjih godina vlasti režima Estado Novo, i prati mladog inženjera agenta KGB-a, čiji je otac visoko pozicioniran pripadnik režima. On se zapošljava u američkom radiodifuznom centru (RARET), osnovanom kako bi sa obala Atlantika prenosilo zapadnjačku propagande u zemlje istočnog bloka. Gotovo celokupna radnja je koncentrisana u selu u blizini ovog centra, koji je decenijama dobro čuvana tajna u Portugalu. Dobra priča, divni predeli, lepi ljudi, Ameri i Rusi, CIA i KBG, kapitalizam i komunizam.

The Girl from Oslo

Radnja ove intrigantne norveško-izraelske drame smeštena je u sadašnje vreme i prati pokušaje izraelskih vlasti i porodice da pronađu pripadnike ISIS-a koji su na Sinaju oteli mladu Norvežanku i njene prijatelje, brata i sestru Jevreje, koje je upoznala na odmoru. Međutim, ova serija otvara i brojna pitanja iz prošlosti, koji vuku korene iz perioda čuvenih mirovnih pregovora vođenih u Oslu 1993. godine. Vrlo uzbudljivih 10 epizoda, posebno za one koji se zanimaju za sukobe na prostorima Bliskog istoka.

The Billion Dollar Code

Ova mini serija koja ima četiri epizode, koje u proseku traju oko sat vremena, inspirisana je stvarnim događajima. Ovo je malo romantizovana priča o ekipi berlinskih hakera i umetnika, osnivača kompanije ART+COM, koju su u prvoj polovini devedesetih razvijali softver Terravision, virtuelni prikaz zemlje uz pomoć satelitskih snimaka, snimaka iz vazduha, arhitektonskih podataka i podataka o nadmorskim visinama. Google je svoj Google Earth predstavio 2001. godine.

Serija se događa u dva vremenska okvira – devedesete, kroz priču o fiktivnim likovima, umetniku i hakeru, koji su osnovali ART+COM i 2014. godinu kada je pokrenut spor protiv kompanije Google, pod optužbom da su Nemcima ukrali patent.

Odmah u nastavku pogledajte i dokumentarac o ovom slučaju u kome govore njegovi ključni akteri.

El tiempo que te doy (The Time It Takes)

Format ove serije je vrlo zanimljiv. Ima 10 epizoda i svaka traje 11 minuta. Snimljena je tako da u prvoj epizodi glavna junakinja o svojm bivšem momku, koga pokušava da preboli i započne novi život, razmišlja 10 minuta, a samo jedan minut je posvećen sadašnjosti. Vreme o kojem razmišlja o prošlosti je svaku epizodu za minut kraći, tako da je u poslednjoj taj odnos dijametralno suprotan prvoj.

Folk med ångest (Anxious people)  

Roman jednog od najčitanijih švedskih pisaca u protekloj dekadi Fredrika Bakmana dobio je televizijsku adaptaciju.U ovoj crnoj komediji sve se vrti oko maskiranog pljačkaša koji, nakon neuspešne pljačke banke, uleće u stan koji se prodaje, i kao taoce drži grupu neverovatnih likova. Drama se brzo rešava, ali pljačkaša nema.

Ono što će vas držati prikovane ispred TV (laptopa) tri sata (koliko traje šest epizoda serije) je istraga koju vodi lokalna policija (otac i sin) i suluda svedočenja i životne priče onih koji su se u ovom saloncu našli.

 

Fedeltà (Devotion, a Story of Love and Desire)

Ljubavna priča koja je zapela na pola puta, sasvim je sigurno najbolji opis ove italijanske serije o mladom bračnom paru koji je zapao u krizu. On predaje pisanje na fakultetu i već godinama ne uspeva da završi svoj drugi roman, a ona arhitektica koja nije ostvarila svoju osnovnu ambiciju, već je agent za nekretnine u Milanu. Da li brak može da preživi izazove videćete u ovoj šestodelnoj seriji.

Braqueurs // Ganglands

Ova punokrvna francuska akciona serija je zasnovana na istoimenom filmu iz 2015. godine i ovoga puta u glavnoj muškoj ulozi je Sami Bouajila. Radnja serije je smeštena uglavnom u Briselu i manjim delom u Antverpenu i govori o ljudima koji se, spletom okolnosti, upliću u rat između dva klana koja diluju drogu, a sve kako bi spasili one koje vole.

Sexify

Sasvim izvesno je britanska serija Sex Education uticala na kreatore ove serije u Poljskoj da naprave simpatičnu seriju o tri studentkinje koje pokušavaju da naprave aplikaciju za ženski orgazam. U središtu priče su tri potpuno različite devojke okupljene oko zajedničkog interesa da naprave najbolji diplomski rad. Poljska verzija Sex Educationa je doživela veliki uspeh, pa nas čeka i druga sezona.

Ovom spisku treba dodati i odličnu francusku krimi dramu Lupen, u kojoj glavnu ulogu igra harizmatični Omar Sy. Generazione 56K (Generation 56K) je simpatična romantičlna komedija za ljubitelje ovog žanra. I Nemci su u trci sa napetom dramom Kitz snimljenom u čuvenom skijaškom odredištu Kicbilu.

Već smo pomenuli da je Harlan Coben prodao prava na ekranizaciju svojih romana. U portfoliju Netflixa su tako i francuska serija Disparu à jamais (Gone for Good) i odlična španska El inocente (The Innocent).

Ukoliko se odvažite da pogledate još evropskih serija, možete obratiti pažnju i na one snimljene 2020. ako ste ih propustili. Na listi obavezno treba da vam se nađu triler White Lines (koga potpisuje Álex Pina, koji je stvorio La casa de papel), genijalna švedska komedija Kärlek och anarki (Love & Anarchy) i napeta španska triler drama El desorden que dejas (The Mess You Leave Behind).