Da li imate preko 18 godina?

Top lista: knjige za Miholjsko leto

Autor:

Miholjsko leto je počelo, lagano se zagrevamo i za Sajam knjiga, možda i poslednji pod kupolama legendarnog sajma, tako da čekamo šta su nam sve izdavači spremili za mesec koji kolokvijalno nazivamo “mesecom knjige”. Do tada uživajte u lepom početku jeseni i pogledajte naš mini izbor knjiga za početak jeseni.

Solistkinja, Bi Feiju // Lumo

Ovo je debitantski roman jednog od najznačajnijih savremenih kineskih autora koji pruža prodoran pogled u svet kineske opere i njenih protagonistkinja. Bi Feiju je često hvaljen kao pisac „ženske psihe“, pisac koji sa velikom posvećenošću i tačnošću ulazi u problematiku ženske pozicije u savremenom društvu.

Smešten nasuprot drami, intrigama, ljubomori, odmazdi i iskupljenju iza kulisa pekinške opere, ovaj ‘savršeni kratki roman s dalekim odjecima filma Sve o Evi‘ predstavlja zapanjujući portret žena u svetu koji ih istovremeno duboko poštuje i surovo ograničava(The Times, London)

I onda opet, iz početka, Filip Grujić // Booka

Kombinujući komične epizode s promišljanjima o ljubavi, strahovima i željama, Grujić pripoveda priču o preispitivanjima čitave generacije s autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. I onda opet, iz početka delo je puno topline, istovremeno optimistično i cinično, prvi pravi milenijalski roman u srpskoj književnosti.

Centralni lik novog romana Filipa Grujića je pravi „junak našeg doba“, mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze s nejasnom idejom šta želi od života.

Drvo joge, B.K.S. Aijengar // Arete

U ovom delu najcenjenijeg učitelja joge na svetu, koji je posvetio svoj život vežbanju i proučavanju joge, sakupljena je sva mudrost njegove dugogodišnje prakse i njena primena u stvarnom životu. Zbog toga se ova knjiga smatra jednim od najvažnijih vodiča kroz filozofiju joge.

Aijengar je razvio oblik joge koji se fokusira na razvoj snage, izdržljivosti, pravilnog držanja tela, kao i fleksibilnosti i opuštanja. Njegov metod integriše filozofiju, duhovnost i praksu joge u svakodnevni život.

On nudi svoja razmišljanja o mnogim praktičnim i filozofskim temama, uključujući porodični život, ljubav i seksualnost, zdravlje i umetnost lečenja, meditaciju, smrt i Patanjdžalijeve Joga sutre.

Konji moje duše, Ana Bugarinović // Zenit books

Debitanski roman Ane Bugurinović  vodi nas kroz sve one emocije i situacije koje neretko guramo ispod tepiha u nadi da će se same rešiti ili skoloniti,.

„Šta se dešava kada sve probleme, sva nezadovoljstva, sav bes i bol, poput mrvica i prašine, ‘guramo pod tepih’, bežeći od suočavanja sa istim? Gomila ispod tepiha raste, stvarajući breg, brdo, pa planinu, o koju se kad-tad sapletemo i bolno padnemo.“ – Marko Srdanović.

Tajna formula stvaranja, Ostin Kleon // Harmonija knjige

Ako ikada zaključite da ste najtalentovanija osoba u prostoriji, morate da pređete u drugu prostoriju. Ne morate da budete genije, dovoljno je da budete svoji. To je po­ruka Ostina Kleona, mladog pisca i umetnika koji je svestan da je kreativnost svuda, i da je za sve nas. Knjiga Tajna formula stvaranja, manifest digitalnog doba, predstavlja vodič čija će pozitivna poruka, dizajn i ilustracije, vežbe i primeri direktno povezati čitaoca sa sop­stvenom umetničkom stranom.

Iz svoje kože, Aleksandar Stanković // Laguna

„Ovo je knjiga. Četrnaest godina volim se s depresijom. Red je da priznam. Želja je pomoći ljudima koji pate da potraže liječnika“, ovako je autor emisije Nedeljom u 2 najavio svoju knjigu.

Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Stanković je ogolio depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja.

„Na prvi pogled ovo je knjiga o suočavanju sa bolešću, bolešću koja ne čini celi život ali ga u potpunosti prožima, od koje nema leka osim ako se do kraja ne pobedi, ako se tom strašnom zmaju ne probode srce. Priznanje da i slavni i poznati imaju strahove koji ih definišu, parališu i onespokojavaju. Suštinski, međutim, ovo je divna i inspirativna poetska zbirka, gde je svaka od šezdeset osam pesama jedna pobeda, ritualni čin trijumfa nad strahom od smrti i strahom od življenja.“ – Srđan Šaper

 

Protiv interpretacije, Suzan Sontag // Darma books

Prva zbirka eseja Suzan Sontag koja se bavi temama umetnosti i savremene kulture objavljena je 1966. godine i ostvarila je veliki uticaj na generacije čitalaca u SAD i celom svetu i ubrzo stekla status modernog klasika, a Sontag reputaciju jednog od vodećih američkih pisaca i mislilaca svog vremena. U svom naslovnom eseju Sontag ističe da savremeni pristup kritici i estetici neizbežno razdvaja formu i sadržaj na način koji šteti umetničkom delu, čemu doprinosi društvena atmosfera u kojoj su, usled masovne proizvodnje i materijalnog obilja, čula otupljena i izgubljeno svako poštovanje za formu umetnosti. Pored naslovnog eseja i čuvenih „Beleški o kempu”, knjiga uključuje rasprave o Sartru, Kamiju, Ženeu, Simon Vej, Jonesku, Brehtu, Beketu, Godaru, Đerđu Lukaču, naučnofantastičnim filmovima, književnosti, fotografiji, muzici, psihoanalizi i savremenoj religijskoj misli.

Dečaci istočnog bloka, Aleksa Krstić // PPM Enklava

Debitantsko izdanje dobitnika književnih nagrada Mladi Dis (2022) i Brankove nagrade (2023) koji je objavljivao poeziju na više internet portala i u zbornicima Rukopisi 45 (DO Pančevo, 2022), Tajni grad (PPM Enklava 2022), Sunčana strana ulice (2023). Učestvovao je u projektu Pesnici današnjice – glasovi sutrašnjice.

Pre nego na potrebi da se postojeći svet promeni, fokus Dečaka istočnog bloka nalazi se na ispitivanju međuljudskih relacija, kao i na nepodudaranju stvarnosti i njene projekcije koju kreira lirsko ja, mlad, senzitivan pojedinac čija je svest u najvećoj meri oblikovana literarnim i pop-kulturnim kontekstom. Utoliko se čini da je ova knjiga sentimentalno vaspitanje naše, milenijalske, jedne od mnogih izgubljenih generacija. – Milana Grbić, urednica izdanja

Kradljivac duša, Sebastijan Ficek // Vulkan izdavaštvo

U ovom trileru sve se dešava u jednoj noći, na Badnje veče. U luksuznoj psihijatrijskoj klinici u okolini Berlina, dok sneg pada i čini to mesto odsečenim od ostatka sveta, lekari i pacijenti sa užasom shvataju da se manijak koji već dugo teroriše grad nalazi sa njima u zgradi.

O njemu se zna samo da svojim tajanstvenim postupkom izaziva zapanjujuće efekte, slamajući volju svojih žrtava i svodeći ih na puke ljudske ljušture. Kao sablasni potpis, ostavlja za sobom papiriće sa dvosmislenim zagonetkama. Iako svesna da je jedino rešenje da se drže zajedno, ova mala grupa predvođena Kasparom, hospitalizovanim nakon neobjašnjive amnezije koja je potpuno izbrisala sećanje na njegovu prošlost, naći će se pred nečim sasvim neočekivanim.

Dok vreme neumoljivo prolazi, Kasparu se sve češće vraćaju scene iz prethodnog života, koje malo-pomalo bacaju svetlo na njegov identitet i dramatičnu prošlost, terajući ga na šokantno putovanje u mračne dubine psihe.

Vreme vode, Bojan Savić Ostojić // Kontrast izdavaštvo

Ostojić o trećoj knjizi koju objavljuje Kontast izdavaštvo kaže da je to priča koja se vodi sećanjem i da mu je trebalo dosta vremena da odluči šta da uradi sa pričama koje je godinama slušao od starijih. „Odlučio sam se da od toga napravim roman, a ne hroniku ili svedočanstvo. Jer sećanje je najpristupačnija fikcija. Narator Vremena vode polazi tragom sećanja u Zadarsku ulicu u Valjevu. Međutim, usput se sreće sa drugim, opsesivnim sećanjem koje ga ometa tokom ovog njegovog hodočašća. U nizu spontanih reminiscencija nameće mu se do kraja nepoznata priča o sudbini prababe po ocu. I narator, baš zato nije imao lično prilike da je upozna, polazi njenim tragom, odnosno, tragom tuđih priča o njoj”, kaže Savić Ostojić.