Da li imate preko 18 godina?

Top lista: izbor knjiga za novembar

Autor:

Sajam, “mesec knjige” i popusti su iza nas, ali to ne znači da u novembru ne treba da obratimo pažnju na neka izdanja. Možda su nam promakla, a možda smo napravili greške u mesecu kada se knjige najviše kupuju, pa nam je potrebna dodatna literatura. Bliži se i kraj godine, pa neko od ovih izdanja može da bude i dobar praznični poklon.

U novembarskim preporukama fokus nam je na izdanja pisaca sa ovih prostora. A popusti na mnogim mestima i dalje traju 😉.

Mačka je mačka je mačka je mačka, grupa autora // Plato

Ovo je neodoljiva zbirka priča koja sadrži 11 čarobnih priča za sve mačkoljupce i one koji će to tek postati. Knjiga koja će vas upoznati ili ponovo susresti sa poznatim domaćim autorima udruženim oko jedne od najdražih i najtoplijih tema – naših omiljenih životnih saputnika.

O ovim divnim životinjama u ovoj antologiji pisali Darko Tušeljaković, Vule Žurić, Sanja Savić Milosavljević, Jelena Marinkov, Olivera Mitić, Ana Miloš, Anđela Dubljević, Miloš K. Ilić, Dimitrije Bukvić, Denis Cokić i Oto Oltvanji.

Non-Ui, Lidija Dimovska // Dokaz

Ovaj emotivni roman nagrađivane makedonske priča priču o ljubavi, migracijama i identitetu. Na kraju Drugog svetskog rata, mlada Splićanka Nedjeljka odlučuje da ostavi sve za ljubav prema italijanskom vojniku Karlu i prati ga na Siciliju, postajući tuđinka u svojoj novoj sredini. Kroz dnevničke zapise, Dimkovska nam prikazuje život ove žene i njene unuke Nede, istog imena, čija duboka međugeneracijska povezanost otkriva živote dveju žena odgajanih u različitim kulturama. Roman se dešava u nelinearnoj strukturi i obuhvata period od 1938. do 2016. godine, istražujući teme usamljenosti, otuđenosti i (ne)pripadanja. Ovo je knjiga koja nas suočava sa pitanjima identiteta, migracija i mržnje, donoseći dirljivu priču koju je napisala Lidija Dimkovska.

Kuća se nije mrdnula, Jelena Anđelovska // Partizanska knjiga

U svojim stihovima, Jelena Anđelovska nas vodi kroz duboka razmišljanja o prirodi kuće, tradiciji i identitetu. Naslov knjige postavlja pitanje zašto bi kuća trebala da se mrdne kad je po prirodi nepokretna, ali kroz pesme nam otkriva da kuća zapravo ima svoj unutrašnji svet, svoje tajne i sećanja koja ostaju nepromenjena uprkos vremenu i promenama koje se dešavaju u njoj. Ona nas podseća da kuća nije samo fizički prostor, već i emotivni i duhovni okvir koji ostaje nepromenjen, bez obzira na sve što se dešava u njenom okruženju. “Kuća se nije mrdnula” je duboko refleksivna zbirka pesama koja nam otvara vrata ka unutrašnjem svetu i identitetu kuće, postavljajući pitanje šta to zapravo čini da se osećamo kod kuće.

Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu, Srđan Dragojević // Booka

Prvi put objavljena 1994. godine, ova zbirka pesama pruža uvid u Dragojevićevu poetsku stranu. Pesme su napisane tokom osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Iako zbirka nije jugonostalgična, ona oživljava duh tog vremena i mladalački bunt. Autor se, uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, podsmeva autoritetima i okoštalim normama, ističući važnost umetnosti kao ključnog elementa izražavanja. Ove pesme su zanimljiv pogled na umetničku stranu poznatog filmskog autora i pružaju čitaocima priliku da zavire u njegovu poetsku kreativnost.

Noć pre pada u reku, Dubravka Rebić // IK Prometej

Reč je o duboko emotivnom romanu Dubravke Rebić koji hrabro istražuje transgeneracijske traume i skrivene izazove obične porodice. Dubravka Rebić hrabro istražuje generacijski obrazac skrivanja, nasilja i tuge, postavljajući se izazovima svoje vlastite porodične istorije. Dok čitate ovu knjigu, osećate se mučno, ali istovremeno i zarobljeni njenom lepotom. Autorka suvereno pripoveda, koristeći kratka poglavlja koja se približavaju poeziji, stvarajući delo koje se izdvaja iz klasičnog epskog stila i postiže visok stepen modernizma. Noć pre pada u reku nudi dubok uvid u istoriju Balkana dvadesetog veka bez nepotrebnih glorifikacija, fokusirajući se na porodične priče koje nas oblikuju kao individue.

Crna Anđelija, Srđan V. Tešin // Arhipelag

Novu knjigu priča Srđana V. Tešina čine zanimljive, evokativne i nostalgične priče o detinjstvu i odrastanju, tačnije, o nekim zaustavljenim trenucima detinjstva i odrastanja. Mokrin ostaje u prvom planu, ali je u priče “Crne Anđelije” Tešin uneo životinje kao novu temu i novi pogled na svet. Te životinje izmeštaju njegovo pripovedanje, u jednoj meri, iz očekivanog prostora, a ono ostaje stilski doterano, pripovedački precizno, jezički upečatljivo, zaokruženo i iznutra, tematski i poetički, povezano u celinu.

Kronika sretnih trenutaka : Odlomci iz ludih osamdesetih, Snježana Banović // Geopoetika

 Ovo uzbudljivo, živo i moćno delo obuhvata burno muzičko vreme novog talasa, dramu pozorišta unutar i van njega, kao i uopšte kulturu Zagreba i Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka, knjiga u kojoj se emocije vešto prepliću sa činjenicama.

Prateći svoju mladost, u koju se i i te kako vratila, zahvatila je i sve društvene, političke promene lokalne i šire sredine (pa i tih 442 do Beograda) koje su se našle u sendviču između revolucionarnih 70-ih i tragičnih 90-ih. Rezultat je svedočenje o komotnosti 80-ih, osvajanju slobode u vremenu najlepših iluzija, kada mladost „izranja iz sna“.
Vladislav Bajac

Sunce nas produbilo, Marina Perić // No rules

 Ovaj lirski roman smešten je na periferiju grada, na mesto gde je sunčev zrak oštriji. Sa blagom socijalnom notom, ova poetska proza uči nas ulicama koje možda ne bi bile u prvom planu na mapama grada i koje nam pripovedaju ljubavne i druge nemire, ali najviše produbljivanje svetlošću.

Vidikovac, jedna oštrina, zasečenost mesta i vremena, nečujni huk vetra koji zaseca dah, i ide pravo u zemlju. Mesto u kom se vrlo jasno oseća izraz sopstvenog tela, bodljikavosti, ženske i majčinske, kao sekirom, izražene slutnje. Pušten u raku, ili još bolje rečeno, u Rakovicu vremena, da se kako ume snalazi, da se nežnim padobranom života i smrti, u taj isti otvor zemlje, kako ume spusti.

Pogled pod suknju sveta, Tatjana Janković // Agora

Stil Tatjane Janković podseća na Fleneri O’Konor, ali nosi svoj poseban pečat. Kao kod Alis Manro, u njenim pričama postoji osećaj prigušene opasnosti koji se provlači kroz živote ljudi i žena, ali i veličanstvenost života, nalik balerini na hali galije. Ona uspeva da pronađe priču u najmanjim stvarima i događajima, otkrivajući duboke značaje u običnim trenucima. Tatjana Jankovićev virtuozno prepliće simboliku i stvarnost, stvarajući bajkovite priče koje istražuju ustavnost života. Kroz ove vinjete, otkrivamo ženske sudbine koje su istovremeno simboličke i faktuelne.

Jedna knjiga, Valentin Nešovski // PortaLibris

Filozofska ali istovremeno zabavna knjiga predstavlja realizaciju onoga što se očekuje od pisaca, intelektualaca – reakciju na sve ono što je „vrli novi svet” doneo, promišljanje o veštačkoj inteligenciji, kosmosu, čovekovom mestu u svemu tome. Ali su u ovom delu velika pitanja obrađena kroz dinamičnu, zabavnu priču, u kojoj junaci jesu i nisu junaci, priča započinje pa zastaje, stare reči i pojmovi se mešaju sa novim i sve to, haotično i urnebesno, donosi pitanje kako opstati, šta je istina a šta privid. Uostalom, možda je baš tako i u životu…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: