Da li imate preko 18 godina?

Top lista: filmsko leto 2019.

Deset filmova koje bi trebalo da pogledate tokom vrelog i kišnog perioda koji sledi.

Još jednog dugačko, sumorno, bioskopsko leto je pred nama. Pored očiglednog, konstantnog pada u kvalitetu filmova koji se prikazuju na redovnom bioskopskom repertoaru, podjednako zabrinjava manjak filmova koji nisu nastavci, remake, reboot ili na bilo koji način vezani za određeni filmski serijal ili filmski univerzum. Serije su do te mere uzele maha da već duži vremenski period najkvalitetniji mainstream sadržaj ne možemo pogledati u bioskopskim salama. Epilog je da danas najčešće možemo pogledati epizodu nekog filmskog serijala ili pilot (prvi film) budućeg, dok sve manje ima prostora za filmove sa originalnim scenarijem koji nisu deo nekog i nemaju nameru da započnu filmski serijal. (Ne)svesno sam dao prednost takvim filmovima, sa jednim izuzetkom, budući da je u pitanju film iz dugovečnog i uspešnog filmskog serijala.

1. Once Upon a Time… in Hollywood

Svakako najisčekivaniji od svih filmova ovog leta, deveti film Kventina Tarantina i navodno njegov pretposlednji ( Tarantino je najavio penziju posle desetog), dolazi u bioskope ovog leta nakon odličnog prijema i kod kritike i kod publike na ovogodišnjem Kanskom festivalu. U samom trejleru su prisutni svi elementi Tarantinovog filma, reference na pop-kulturu, film, i sa godinama sve više, reference i na Tarantinove prethodne radove. Sve to, kao i izbor teme, zaista obećava, uz blagu bojazan usled toga da je prethodni „The Hateful Eight“ bio gotovo negledljiv, a da i ovaj, kao i svi skoriji Tarantinovi filmovi, traje gotovo tri sata.

2. Ad Astra

Već dva puta se pomera datum premijere novog filma Džejmsa Greja. Poslednje informacije najavljuju premijeru za septembar. Džejms Grej je veoma značajan autor, čija su prethodna četiri filma bila u konkurenciji za Zlatnu palmu, a u intervjuima sa početka godine, Grej je pričao o naporima da stignu i na ovogodišnji festival, ali dugačak period postprodukcije ih je u tome očigledno sprečio. O samom filmu se ne zna mnogo, osim da je u pitanju SF film, priča o sinu i ocu (Bred Pit i Tomi Li Džouns) prikazana putem arhetipske priče romana „Srca tame“, Džozefa Konrada, što je dovoljno, pored minulog rada reditelja, da nas zainteresuje i da se nadamo dobrom filmu.

3. Where’d You Go, Bernadette

Novi film Ričarda Linklejtera i čak treći po redu od Boyhood-a (2014). Iako tematski podseća na film druge značajne figure američkog nezavisnog filma Vudija Alena, po trejleru bi se reklo da je još jedna verzija Voltera Mitija u pitanju. Ipak, iako Linklejter, autor „Before Sunrise/Sunset/Midnight“ trilogije varira od projekta do projekta, uvek je dobro videti šta ima da kaže na temu prolaznosti, motiva kojim se bavi kroz celu karijeru. Svakako, Kejt Blanšet i uvek odlični Bili Krudup su plus.

4. A Hidden Life

Zapanjujući je podatak da je računajući film „The Tree of Life“, Terens Malik od 2011. godine do danas, snimio više filmova nego u celoj dotadašnjoj karijeri. Dakle, 75-godišnji reditelj je trenutno u svojoj najproduktivnijoj fazi karijere. „A Hidden Life“, premijerno prikazan ove godine u Kanu, kritičari su ocenili kao njegov najbolji film od osvajanja Zlatne palme 2011. sa gorepomenutim „The Tree of Life“. Takođe, napominju da se Malik najviše oslanja na narativ još od daleke 2005. i filma „The New World“. Naravno, kao i uvek kada je u pitanju Malik, mišljenja kritičara su dijametralno suprotna, dok ga jedni nazivaju genijem, drugima je ovaj, kao i većina Malikovih filmova, pretenciozan i isprazan. Bitno je napomenuti da je u ovom filmu veliki glumac Bruno Ganc odigrao svoju poslednju ulogu.

5. The Dead Don’t Die

Nešto za šta bi pre par godina mogli da pomislimo da je SNL skeč, Džim Džarmušov zombi film, takođe je imao premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Nakon prethodnog filma „Paterson“, Džim Džarmuš se opet igra sa žanrom, kao i u filmu „Only Lovers Left Alive“, vampirskoj melodrami. U ovoj zombi komediji, deluje da je Džarmuš ostao dosledan sebi, te da je i dalje u pitanju Džarmušov film, a ne pokušaj Edraga Rajta. Prevashodno to možemo zaključiti na osnovu Džarmušovog kasta- Bil Marej, Adam Drajver, Igi Pop, Kloi Sevinji, Rza, Tom Vejts i ostali upečatljivi likovi iz Džarmušovog univerzuma.

6. Midsommar

Horor je možda i jedini filmski žanr koji neće izumreti i koji će uvek naći put do bioskopske publike. Dok je veliki broj žanrova nestao ili preseljen na televiziju, iz godine u godinu, bez greške se pojavi po par zanimljivih horor filmova na bioskopskom repertoaru. Tako je i prošlogodišnji „Hereditary“ Arija Astera, koji je za ovu godinu pripremio „Midsommar“. Na osnovu trejlera možemo zaključiti da je to donekle klasičan, psihološki horor na tragu „Wicker Man“-a sa par direktnih omaža u samom trejleru.

7. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Jedini dokumentarac sa liste i jedini film koji očito neće biti u bioskopima ovog leta, budući da je u pitanju Netflix produkcija. Skorceze se pre svega bavi jednim vremenom, kroz prizmu turneje jednog od najvećih muzičara dvadesetog veka. Delom arhivski snimci Dilanove turneje iz 1975. godine, delom intervjui, sigurno će biti veliko uživanje gledati film u kome se, između ostalih, pojavljuju i značajne figure američke literature dvadesetog veka, Alen Ginzberg i Sem Šepard.

8. Toy Story 4

Već najavljeni, jedini film iz serijala na ovoj listi, tu je pre svega zato što je u pitanju najuspešnija Piksarova franšiza i animirani film čiji nastavci izlaze jedanput po deceniji, tako da ipak odudara od masovne produkcije Marvela i drugih. Isto tako, prethodni „Toy Story 3“ je bio i više nego kvalitetan deo serijala, te imamo čemu da se nadamo. Raduje i to da je reditelj filma Džoš Kuli, scenarista jednog od boljih animiranih filmova u poslednjih par godina- „Inside Out“.

9. Yesterday

„Desperate times call for desperate measures.“ Deni Bojl, koji nas je sve ujeo za srce nastavkom „Trainspotting“-a, a i iz filma u film nam dokazuje da su njegovi najbolji filmovi davno iza njega, ujedinio se sa Ričardom Kertisom. Kertis je između ostalog kreator Mister Bina, ali i svojevrsni bog romantičnih komediji, stoga ćemo imati priliku da vidimo kako to izgleda kombinacija „Love Actually“ i „Trainspotting“-a, za šta nikada nisam mislio da ću imati prilike. Premisa u kojoj se glavni junak, muzičar, budi iz kome u svet u kome niko nije čuo za Bitlse jeste zabavna, ali trejler isto tako najavljuje da je u pitanju „one trick pony“ od filma, koji osim toga i nema mnogo toga da ponudi.

10. The Nightingale

Još jedan od umirućih, gotovo nestali žanr vesterna, dolazi sa istoka i nakon zvaničnog oproštaja sa klasičnim vestern filmom („Unforgiven“), u više navrata su se pojavljivali jako dobri vestern filmovi, bilo iz Australije ili Novog Zelanda. Ovde je u pitanju drugi film australijske reditelje Dženifer Kent, koja se nakon uspešnog susreta sa drugim klasičnim žanrom- hororom („The Babadook“), odlučila da se pozabavi i žanrom vesterna. Film je prošao zapaženo na festivalima, te je premijerno prikazan prošle godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Nebojsa says:

    The Hateful Eight je odličan film

Ostavite komentar:

Slični članci: