Da li imate preko 18 godina?

Top 10: lista nešto drugačijih ljubavnih priča za Dan zaljubljenih

Autor:
0
0

Različiti temperamentni, poreklo i društveni status, osuda okoline, udaljenost, prošlost, mržnja, osude, prepreke… To su samo neke od tema koje otvaraju filmovi sa ove liste. Svi su snimljenu u proteklih desetak godina.

Ponedeljak // Monday (2020)

Mickey (Sebastian Stan) i Chloe (Denise Gough) su dvoje Amerikanaca u srednjim tridesetima, koji se sreću jedne vrele atinske večeri i privlačnost između njih je vidljiva već posle prvog susreta. Zapravo i pre nego što shvate koliko je hemija jaka, bude se goli na plaži. Kloi odlučuje da napusti svoj posao kod kuće i istraži može li strast jednog vikenda da preraste u nešto više.

Nas dve // Deux (2019)

Nina (Barbara Sukowa) i Madeleine (Martine Chevallier) su dve penzionerke, koje žive na poslednjem spratu jedne zgrade. Posećuju se i uživaju u svakodnevnom životu. One se tajno vole već decenijama. Neočekivani događaj navede ćerku jedne od njih da postepeno otkrije istinu o velikoj ljubavi. Ovu smelu žensku dramu režirao je Filippo Meneghetti, Italijan koji živi i radi u Francuskoj.

Hladni rat // Cold War (2018)

Radnja filma poljskog režisera Pavela Pavlikovskog odvija se na samom početku Hladnog rata, tokom 50ih godina, u Poljskoj, Parizu, Berlinu i Jugoslaviji. Snimljen je u crno-beli tehnici i formatu 4:3 kako bi jasno asocirao na povratak u prošlost i album sećanja. Film govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivi, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo…

Delo bez autora // Werk Ohne Autor (2018)

Ovaj nemački film inspirisan je stvarnim događajima, bavi se nasleđem proizašlim iz perioda nacizma i obuhvata tri perioda u istoriji ove zemlje. Mladi slikar Kurt (Tom Schilling) uspeva da iz Istočne prebegne u Zapadnu Nemačku, počinje da studira, upoznaje i zaljubljuje se u studentkinju Ellie (Paula Beer), ali njen otac, čuveni lekar, profesor Seeband (Sebastian Koch) pokušava da osujeti njihovu sreću, ponižavajući ga sve vreme…

Teströl és lélekröl // Na telu i duši (2017)

Radnja ove neobične i prekrasne ljubavne priče smeštena u jednoj klanici u Budimpešti, u kojoj zaposleni radno vreme provode između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora. Film prati poetičnu ljubavnu priču o muškarcu i ženi koji se žele, ali ne uspevaju da komuniciraju, osim u snu koji dele, u kome se ona pojavljuje kao košuta a on kao jelen.

Božija zemlja // God’s Own Country (2017)

Britanac Francis Lee režirao je film čija se radnja događa tokom proleća u ruralnom delu Jorkšira. Johnny Saxby (Josh O’Connor), mladić koji živi na izolovanoj farmi ovaca, utapa svoje svakodnevne frustracije u piću i seksu bez obaveza, sve dok ne razvije intenzivan odnos sa Gheorgheom (Alec Secăreanu), radnikom-migrantom iz Rumunije, koji je dobio sezonski posao tokom sezone jagnjenja…

Vetar (2016)

Film Tamare Drakulić, snimljen po priči Zmajevi Ane Rodić, prati trenutak prelaska devojčice, koja odrasta bez majke, u devojku tokom jednog letnjeg raspusta. Film istražuje intimu ove devojke, odnos platonske i fizički ostvarene ljubavi i sukob na relaciji otac – ćerka. Posebnu poetiku filmu daje predeo Ade Bojane i Velike plaže, gde je snimljen.

 

Zvizdan (2015)

Film Dalibora Matanića se sastoji od tri ljubavne priče, smeštene u tri uzastopne decenije u dva susedna balkanska sela sa dugom istorijom međuetničke mržnje i netolerancije. Ovo je film o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti i snazi. Glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković.

Samba (2014)

Francusko ostvarenje, u kojem glavne uloge tumače Omar Sy i Charlotte Gainsbourg, šarmantna je komedija o ljubavi, prijateljstvu i društvenim problemima savremene Francuske. Sudbina u ovom filmu spaja Sambu (Omar Sy), Senegalca, ilegalnog migranta, koji 10 godina pokušava da dobije papire kako bi isplovio iz bede i našao bolji posao od fizikalisanja, i Alis, uspešnu menadžerka koja je nedavno doživela potpuni psihički slom i pokušava da se oslobodi nagomilanog stresa.

10.000 km (2014)

Alex (Natalia Tena) i Sergi (David Verdaguer) su mladi par koji živi u Španiji i bori se da pronađe ravnotežu između planova da dobiju dete i njene fotografske karijere. Kada Alex prihvati jednogodišnji stipendiju u Los Anđelesu, njihova udaljenost testira granice njihove veze. Modernu tehnologiju koriste da ostanu u stalnom kontaktu i održe svoju vezu, ali fizička udaljenost je izazovnija nego što su zamišljali…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: