Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 knjiga za najkraći mesec u godini

Autor:
0
0

Napolju je vreme takvo da ne znamo je li došlo vreme proleću ili je oprez neophodan, jer znamo da se zima ne predaje tako lako. Pred vama je izbor od 10 knjiga koje možete čitati na nekom putovanju, u kafiću, kod kuće ili, ako ste dovoljno smeli, u prirodi na ovim prvim zracima zubatog sunca. Uživajte u knjigama.

Nemoj reći da nemamo ništa // Madlen Tijen // Dereta

U ovom romanu Madlen Tijen vešto prepliće priče, muziku i matematiku kako bi isprela porodičnu istoriju dve generacije – prve, koja je 60-ih godina prošlog veka bila žrtva Velike proleterske kulturne revolucije Mao Cedunga i masovnih čistki širom zemlje, i druge, koja se nastanila u Kanadi, daleko od nemira. U Vankuveru će Mari i njena majka ugostiti Aj-Ming, studentkinju koja je zbog prodemokratskih demonstracija na Tjenanmenu 1989. Morala da pobegne iz Kine. Kroz odnos ove dve mlade devojke, čiji se putevi ukrštaju a porodične istorije prepliću, čitalac zajedno sa junakinjama sklapa deliće mozaika i rasvetljava misteriozne sudbine Đang Kaja, Marinog oca i talentovanog pijaniste, i Vrapca, Aj-Minginog oca i stidljivog ali briljantnog kompozitora.

Kombinujući poetično i politično, humoristično i sofisticirano, individualno, kolektivno i univerzalno, autorka je napisala izvanredan roman, kompleksan i melodičan poput Bahovih sonata, koji predstavlja svojevrsno promišljanje terora totalitarističkog režima, nesalomivosti ljudskog duha i snage prošlosti. Nemoj reći da nemamo ništa najbolja je knjiga godine po izboru Njujork tajmsa 2016, a istovremeno je osvojila i najprestižnije kanadske književne nagrade.

Okretište // Damir Karakaš // Booka

Ovo je bolno dirljiva knjiga u kojoj se autor suočava s traumom posle napada koji ga je gotovo stajao života. Bez spektakla i senzacionalizma, s brutalnim činom u nagoveštajima – jer književnost je za Karakaša oduvek bila jezik, a ne puko opisivanje događaja – ovaj roman prikazuje osećaj nemoći, ranjivosti, paranoje i gneva.

U snove mu dolaze preci, svi odreda osvetnici, bivši vojnici i legionari, i donose mu svoje oružje, tražeći da izravna račune i odluči „hoće li biti čovjek pa da mu konobar donosi u birtiji piće na stol ili da bude žaba pa da mu donosi piće na pod“. Ipak, s ljudskim porivom za osvetu odlučio je da raskrsti pisanjem romana.

Reč je o dosad najintimnijem Karakaševom delu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje poverenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi. Okretište, remek-delo pisca poznatog po sažetom izrazu, predstavlja njegovu književnu „borbu na život i smrt“.

Tišina u nasleđe // Matijas Ovald // Partizanska knjiga

Ovo je priča o Pjeru i Matjeu, preminulom ocu i njegovom sinu, kao i ostalim članovima njihove porodice, obojici fotografima, rekonstruisana upravo foto-tehnikom.

Debitantski roman Matijas Ovald debitovao je romanom “Tišina u nasleđe”. Dirljiva, efektna, moderna knjiga o otkrivanju porodične istorije i njenih tajni. Ovo je roman o gubitku i fotografiji.

Vatra i ništa // Branko Miljković // Laguna

U ovom izdanju zbirke “Vatra i ništa”, tvrdog poveza, koju je priredio Zoran Penevski, nalaze se pesme posvećene onima koje volimo (“Uzalud je budim”), slavnim pesnicima (Laza Kostić, Dis, Momčilo Nastasijević), soneti, elegije, pohvale…

Gvozdena zavesa // Vesna Goldsvorti // Geopoetika

Oštrom vrcavošću i nežnom preciznošću Vesna Goldsvorti rašiva neuspehe porodice i države. Gvozdena zavesa je vispreno i elegantno ispisana ljudska drama koja preispituje mitove koje sebi prepričavamo.

Prebeg privilegovane „crvene princeze“, iz jedne od zemalja „istočno od linije koja vodi od Ščećina na Baltiku do Trsta na Jadranu“, osamdesetih godina prošlog veka, izazvan je ljubavlju začetom u socijalističkom okruženju. Ali ovoj ljubavi prelazak iz neograničenog luksuza i ograničene slobode, u život u ograničenom bogatstvu i neograničenoj slobodi, menja sudbinu. Hladni rat odražava se u svemu; od različitosti država i politike do pojedinaca i njihovih privatnih života.

Stvarni život // Margeriyt Diras // Sumatra izdavaštvo

Ovo je zbirka eseja i priča Margerit Diras o životu, vinu, alkoholozmu, filmu, Ljubavniku, Bogu, pisanju, muškarcima, ženama, ljubavi i svima nama uopšte. Pred kraj života, Margerit secira i analizira svoj ali dotiče se i naših života.

Džoni panika i biblija snova // Silvija Plat // ŠTRIK

Posthumno sastavljena zbirka priča od kojih su neke objavljene u časopisima za autorkinog života, a druge zatečene u rukopisnoj zaostavštini. Prvi put na srpskom jeziku sabrana dela Silvije Plat.

„Nikad neću moći da pročitam sve knjige koje bih želela; nikad neću moći da budem svaka osoba koju bih poželela da postanem i nikad neću moći da proživim sve živote koje bih želela. Nikad neću moći da naučim sve veštine koje bih želela. A zašto sve to želim? Želim da živim i osetim sve moguće nijanse, tonove i varijacije duhovnih i fizičkih iskustava u svom životu.”

Žene, bajke, kraljice // grupa autorki // Plato

Ovo je prva je u nizu zbirki priča namijenjenih odrasloj publici u kojoj je, na poziv autorke projekta, dramaturškinje Jadranke Bargh i hrvatskog izdavača Kreativna mreža, devet književnica odlučilo oživeti ženske likove iz bajki. Na okupu su se tako našle junakinje koje poznajemo sa stranica braće Grim, Šarla Peroa i H. K. Andersena. Nada Gašić, Julijana Adamović, Nataša Govedić, Vera Vujović, Lada Žigo, Jadranka Pintarić, Jadranka Bargh, Ana Đokić i Aida Bagić osvetljava likove iz bajki iz sasvim novog ugla.

Lovište // Katarina Nikolić // Areté

Intrigantan triler koji preispituje prošlost kao i okolnosti u kojima čovek ispoljava najmračnije strane svoje ličnosti. Osveta kao motiv, nerazjašnjeni odnosi, želja da se prevaziđu strahovi, košmari. I šta to znači u Lovištu? Šuma ne trpi oklevanja, život se nastavlja baš tamo gde je i stao. U Lovištu si uvek predator ili plen, jedan na jedan, potpuno sam. Svaki trenutak je novi preobražaj, patnja, život i smrt.

To nikad neće upaliti // Mark Randolf // Finesa

Jedna od najinspirativnijih priča u novijoj istoriji, priča o usponu Netflix kompanije koja je zamalo postala kompanija za personalizovane šampone i daske za surfovanje. Netflix je kompanija koja trenutno ima 215 miliona korisnika i 9500 zaposlenih, pa nam uspeh izgleda vrlo očekivano. Međutim, suosnivač ove kompanije piše o tome malom timu koji je krenuo u preduzetničku priču i o nevoljama sa kojima su se suočavali na svakom ćošku.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: