Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 knjiga za kasno leto

Autor:

Leto se ne predaje, svakako, ali septembar je blizu i polako se vraćamo svakodnevnim obavezama. Ukoliko vas plaža i dalje čeka pogledajte naš nešto drugačiji izbor knjiga za letovanje. Ako ste na letovanje već zaboravili i tragate za knjigama za pozno leto ova lista vam može biti od koristi. Pronađite savršeno mesto za čitanje i uživajte.

Jednostavna strast, Ani Erno // Štrik

Ova knjiga govori o odnosu dvoje ljudi, jedne žene koja prolazi kroz različite faze ljubomore, i jednog oženjenog muškarca, nesigurnog u svojim željama, bez smelosti da nešto veliko promeni u svom životu. Priča o zaljubljivanju, zavisnosti, ljubomori i patnji. I u ovom romanu Nobelovka Ani Erno rečima oblikuje sećanja i osećanja u književno delo, strukturirano uvek tako da se ono lično i intimno dodirne s opštim koje je u svima nama.

Ruka u vatri, Staša Bajac // Geopoetika

U svom romanu prvencu Staša Bajac i sižeom i stilom odlazi izvan očekivanog i predvidivog, ovaj roman je i krimi i ljubavna priča, boji ga i nasilje i toplina, smrtna ozbiljnost i sarkazam, opasnost i strast. Snažan sociološki aspekt, izražen u prikazivanju društva i porodice kao njegove osnovne ćelije, obogaćen je duhovitim, a složenim poređenjem savremenog Beograda i Berlina, šire Balkana i Zapada – vešto, mudro, do detalja perceptivno oslikavanje različitih kultura i mentaliteta, bez glorifikacije i zauzimanja strana.

Ozbiljan čovek, Ričard Ruso // IK Prometej

Ironiju postavljenu već u samom naslovu, Ruso vešto razvija kroz čitav roman, izvodeći na scenu plejadu likova okupljenih na Odseku za engleski jezik siromašnog univerziteta. Duhovitim dijalozima i bezmalo urnebesnim situacijama, ispunjena je užasna nedelja Henka Deveroa. U periodu od samo sedam dana Henk će proživeti krizu srednjih godina, uvedeti svu hipokriziju visokoobrazovnih ustanova i čitavog akademskog sveta.

Buđenje tigra, Piter Levin // Arete

Ova kultna knjiga o isceljivanju traume proizvod je višedecenijskog istraživanja čuvenog psihologa i terapeuta.

„Trauma je životna činjenica. Međutim, ona ne mora da bude doživotna robija. Ne samo da se može isceliti već, uz odgovarajuće smernice i podršku, može biti transformativna. Trauma ima potencijal da bude jedna od najznačajnijih sila za psihološko, socijalno i duhovno buđenje i napredovanje. Način na koji se nosimo sa traumom (kao pojedinci, zajednice i društva) u velikoj meri utiče na kvalitet naših života. Na kraju, to određuje kako ćemo i da li ćemo uopšte preživeti kao vrsta“ – Piter Levin.

Svet koji nestaje, Činua Ačebe // Darma Books

Ovaj duboki i dirljivi roman vodi nas na nezaboravno putovanje kroz kolonijalnu Nigeriju. Knjiga prati život hrabrog ratnika Okonkvoa, suočenog sa sukobom između tradicionalnih vrednosti i dolaska belih kolonizatora. Ovo je knjiga koja će vas dotaći na više nivoa, kroz istraživanje tema identiteta, otpora i propadanja.

Savršentsva, Vinčenco Latronika // Booka

Ovo je priča o generaciji čiji je život omeđen savršenim slikama s društvenih mreža, gde su svi lepi, dobri, pametni i, iznad svega, srećni. Jer u savršenom svetu nema mesta za nezadovoljstvo ili potištenost. No, ovo nije tek još jedan roman o razlici između onoga kako se prikazujemo i onoga što jesmo, niti je kritika tzv. pogubnog uticaja društvenih mreža. Naprotiv, pričom o paru Italijana koji je emigrirao u Berlin i koji naizgled ima sve što je potrebno da zaista bude srećan a ipak to nije, Latroniko daje višeslojan prikaz generacije koja je dostigla zrelost istovremeno kada i Internet.

Bekstva od ljubavi, Bernhard Šlink // Plato

Ovo je mnogo više od obične zbirke priča. Ovo je zbirka ljudskih sudbina isprepletanih oko ideje o ljubavi – ljubavi koju tražimo i od koje bežimo, ljubavi u obliku žudnje, krivice, zbunjenosti, navike, afere i izdaje. Pišući o mladima i starima, o neuzvraćenim ljubavima ili onima koje su zauek nestale, kroz sedam kratkih priča autor svetskog bestselera Čitač vraća se sa neverovatnim uvidima o ljudskoj prirodi.

Zatvoreno zbog odmora, Stefan Čapaliku // Clio

Obuzeti grčevitim pokušajima rešavanja intimnih potresa, u vrtlogu onog najvećeg, kolektivnog, junaci različite etničke i religijske pripadnosti izjednačeni su u patnji i stradanju. Nemci, Srbi, Italijni i Albanci, u uzajamnim prožimanjima i dodirima, ovde nisu tretirani tek sa stanovišta istorijske odgovornosti. Oni su krivci u vlastitim životima, koji im neprestano izmiču kontroli. Rat briše razlike među ljudima, pokazujući da svi čeznu samo za jednim – ljubavlju.

Šta umišljaš ko si ti, Alis Manro // Agora

Četvrta zbirka pripovedaka kanadske spisateljice prati odrastanje i ključne životne trenutke glavne junakinje Rouz, kroz deset povezanih priča. Njeno odrastanje se odvija u kontekstu ratne oskudice, posleratnog prosperiteta i dva velika kulturna pokreta: modernizma pedesetih i bujanja kontrakulture u naredne dve decenije. Kroz svoje odrastanje i sazrevanje u umetnicu, Rouz je svedok preobražaja viktorijanske kolonijalne estetike u modernu i postmodernu kulturu.

 

Poslednja noć u Krivoj Reci, Džon Irving // Laguna

U priči koja se proteže kroz pet decenija Irving slika pola veka istorije Sjedinjenih Država kao „živu repliku okruga Kuz, gde je smrtonosnim mržnjama obično bilo dozvoljeno da se izduvaju“. Od napete uvodne rečenice: „Mladi Kanađanin, koji nije mogao imati više od petnaest godina, predugo je oklevao“, do završnog elegijskog poglavlja, Poslednja noć u Krivoj Reci napisana je sa istorijskom autentičnošću i emocionalnim autoritetom Tuđih pravila i Molitve za Ovena Minija, dok je nasilna, uznemirujuća i probojna poput Sveta po Garpu

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar: