Da li imate preko 18 godina?

TOP 15 NOVIH SERIJA

Šta ćemo gledati ove sezone

0
0

Nakon top liste 15 filmova za predstojeću sezonu Nikola Ljuca je probrao šta od novih serija treba da strimujemo, bindžujemo i opsesivno daunloudujemo. Fokus je na anglosaksonskoj hiperproizvodnji serijskog igranog programa – od akcionih triler serija, preko horor misterija do krimi drama.

15. DIG, USA Network

Za ljubitelje Dena Brauna, teorija zavera i kvazi religioznih misterija – stigla je nova serija. USA Network je puno para uložila u ovaj projekat ne bi li pokušala da se uvuče u ligu prestižnijih kablovskih kanala. Od autora čuvene serije “Homeland” dolazi nešto što ipak deluje smisleno, realistično i sa odličnom glumačkom postavom.

14. BANISHED, BBC

Britanski mini spektakl, vraćanje na kolonijalnu prošlost i osvajanje Australije sa novim seks simbolom Raselom Touvijem. Precizno, detaljno, psihološki iznijasirano, mešavina melodrame i epske avanture. Kako se od bivših britanskih zatvorenika stvarala nova zemlja i šta su bile njihove žrtve zarad iskupljenja.

13. THE RED ROAD 2, Sundance Channel

Nova sezona “low budget B serije”, u najboljem smislu te rečenične konstrukcije. Sve je na ivici, ne znamo da li su u pitanju arhetipovi ili obični stereotipi. Gluma je konstantno negde između BDP-a i klasičnog američog realizma. Ali to sve ipak radi na jedan filmski pomalo zaboravljen način. Vrhunski “guilty pleasure”.

12. THE SLAP, NBC

Prava dece, nasilje, detinjastost u odraslom dobu. U Evropi obrađeno u drami “Bog masakra” Jasmine Reze a u Americi kroz još jedan pokušaj besplatnih kanala da dostignu sofisticiranost kablovskih. Rimejk australijske serije koja je pak radjena po romanu Kristosa Ciolkasa. Tema je aktuelna, glumci su odlični a pilot je režirala legenda indi filma Liza Čolodenko.

11. AMERICAN CRIME, ABC

Scenarista “12 godina ropstva” je napisao sumanuto preteranu ali ipak dobru seriju. Rasne i klasne podele, konfuzija rodnih uloga, puno likova i sve to u legendarnom kalifornijskom Modestu. Veliki povratak televizijske zvezde Felisiti Hafman poznatoj po “Očajnim domaćicama”.

10. BILLY & BILLIE, DirecTV

Jedan od najboljih živih dramskih pisaca Nil LaBjut se posle nekoliko filmskih projekata prihvatio kreiranja niskobudžetne serije za američkog satelitskog gigantskog TV provajdera. U duhu svojih drama, LaBjut se bavi (ne baš skroz) incestuoznim odnosom (polu)brata i (polu)sestre, na duhovit i pomalo pomeren način.

9. ONE BIG HAPPY, NBC

Sve oko ovog stikoma deluje retro i iz nekog drugog vremena. Od izbora teme, do likova preko izgleda glumaca i njihovih dijaloga. Ali baš zbog toga ova serija Elen Dedženeris ima ogromnu gledanost, ekstremne reakcije, a za one koji ne mogu bez teatralnog američkog humora svakako je bolje od svega što nam se nudi na Fox Life-u.

8. BABYLON, Channel 4

Deni Bojl je u poslednje vreme postao jako dosadan sa svojim vizuelnim kerebečenjem nad lošim scenarijima. Preseljenje na televizijski format, iskustvo američog filmskog sistema mu je dalo novu energiju i fokus na likove i odnose, uz njegovu neizbežnu vizuelnu ekstravagancu.

7. TRUE DETECTIVE 2, HBO

Ova serija je već ušla u televizijski panteon remek dela da se svi plaše reakcija na drugu sezonu. Sudeči po trejleru, energija i atmosfera su potpuno drugačije od usiljenog realizma prve sezone. Glumačka podela je neobično spojena, reditelji se menjaju. Situacija je neizvesna ali se željno iščekuje.

6. ORANGE IS THE NEW BLACK 3, Netflix

Jedina prava komedija u moru kvalitetnih serija, Netfliksov drugorođeni carević, Emi nagrade, internet fan grupe, suptilne rodne borbe, lezbejska poezija, zatvorski soneti, prva prava transrodna televizijska zvezda. Ako vam ovo sve nije dovoljno, dosadni ste.

5. WAYWARD PINES, FOX

M. Najt Šajamalan je jedan ozbiljan reditelj, neshvaćen u Americi a u Francuskoj uzdignut na pijedestal modernog majstora filmskog zanata. Ja pripadam francuskom taboru, tako da se zaista nadam da će Wayward Pines da skine ljagu koju je sam sebi naneo idiotizmima zvanim “The Last Airbender” i “After Earth”. Trejler je zbunjujuć ali nada umire poslednja.

4. RECTIFY 3, Sundance Channel

Prva serija u produkciji legendarnog Sandens kanala. Iz nekog razloga Rectify u Evropi nema status televizijskog polubožanstva kao u Americi. Možda zato što po svim svojim aspektima pripada klasičnom američkom prosedeu. Spori realizam, društvena kritika, suptilna melodrama, porodična krimi saga. Jako izoštreno i samim tim sa ograničenim brojem publike, koja se ipak meri u milionima.

3. CUCUMBER / BANANA / TOFU, Channel 4

Potpuno originalan i nov concept, tri serije koje su međusobno povezane ali se emituju na tri različita kanala. Krastavac je “gej” serija o Mančesteru, Banana je “bi” serija sa gomilom likova a Tofu kratka “dokumentarna” o seksu. Nategnut ali zabavan televizijski događaj koji zahteva ozbiljno vreme da se isprati. Šteta što ne ide Pinku da mogu da popune svojih hiljadu kanala…

2. SENSE 8, Netflix

Najiščekivaniji i natajnovitiji Netfliksov projekat. Bata i seka Vašovski (Matriks) spremaju seriju o kojoj se zna samo da se dešava po celoj planeti, da ima dvadesetak glavnih likova, da im je budžet neograničen i da će biti super. Od vizuelnog materijala za sad postaje samo slučajni mejking of jedne scene. Čak i da bude grozno biće bolje od većine.

1. BLOODLINE, Netflix

Ko se seća genijalne serije “Damages” znaće zašto je ova serija nešto što iziskuje najveću pažnju. Autori su bili ispred svog vremena, iako nisu bili najuticajniji govorili su da je bindžovanje budućnost televizije i sad su došli kod najmoćnijih da rade seriju sa najboljima. Sve oko ovog projekta je vrhunsko i vreme će pokazati njegovo mesto u istoriji serijskog formata.

Lajkuj:

Ostavite komentar: