Da li imate preko 18 godina?

Top 15: Preporuke za Sajam knjiga

Autor:

Sajam knjiga je ponovo tu. Traje do 29. oktobra. Naravno izdavački su tradicionalno spremili dodatne popuste, ali je važno napraviti dobar izbor. Pogledajte preporuke, napravite vašu listu i dobar plan bilo da kupujete na Sajmu ili u knjižarama. 

Popis nekih gubitaka, Judit Šalanski // Dereta

Delo Popis nekih gubitaka zbirka je dvanaest priča o nestalim stvarima. Bilo da su u pitanju ostrvo, Sapfina pesma ili vrsta tigra, koji su nekad postojali, a potom su izgubljeni ili uništeni, autorka ih u ovim stilski i formalno različitim tekstovima oživljava istraživanjem, zamišljanjem i umetanjem u sadašnjost, poigravajući se tako tragom i prisutnošću: nestalo ponovo oživljava u činu sećanja i zamišljanja.

Spajajući istorijsko-dokumentaristički pristup i fikciju, Judit Šalanski vodi začuđenog čitaoca kroz lavirint ljudske svesti kako bi pronašao ono što je filozof Frensis Bejkon nazvao „ostacima istorije koji su slučajno izbegli brodolom vremena“. Rezultat je svojevrsna elegija ‒ čudesno dirljiva i neobično ohrabrujuća, budući da pisanje o nestalim bićima, predmetima, građevinama, artefaktima, ne može da ih vrati, ali može omogućiti da se ponovo dožive.

Popis nekih gubitaka sentimentalni je podsetnik na neprekidnost promena, svojevrsni kulturološki itinerer po prošlosti, ali nas navodi i na promišljanje ne samo o gubicima, zaboravu i prolaznosti, već i o nastanku i sećanju, budeći osećanje da je razlika između prisustva i odsustva marginalna sve dok postoji pamćenje.

Sagledati razmere rasizma, pobediti diskriminaciju, Toma Piketi // Akademska knjiga

Planetarno poznati ekonomista u ovoj omanjoj knjizi nam predstavlja sociopolitički projekat o konkretnim merama protiv nejednakosti i rasizma. U njoj razrađuje jasan, precizan i hitan odgovor na probleme rasne diskriminacije kako bi nam ponudio efikasan politički protivotrov za talase antimigrantske mržnje. Ova knjiga ima za cilj da na razumljiv i transparentan način ukaže na stvarno postojanje antimigrantske diskriminacije u Francuskoj, jer nju ističe kao pravi problem neegalitarnog sistema u toj zemlji, koja, nažalost, nije izuzetak na globalnom nivou, naprotiv.

Plen, Irsa Sigurdardotir // Dokaz

Spasilački tim poslat je u zabačenu islandsku visoravan u potragu za grupom nestalih ljudi. Šta je dva para iz Rejkjavika nateralo da odu na rizično putovanje usred oštre zime, po mraku i mećavi? I zašto su napustili i ono malo skloništa koje su imali, jedva obučeni i potpuno izloženi surovim vremenskim uslovima?

U međuvremenu, čudne stvari dešavaju se u udaljenoj i izolovanoj radarskoj stanici u Stoksnesu. U ovom kraju ništa nije kao što izgleda. Bilo da se radi o lokvi krvi otkrivenoj u netaknutom snegu daleko od civilizacije, o maloj dečjoj cipeli pronađenoj nekoliko decenija nakon što je zakopana ili o zjapećoj crnoj rupi u steni pored mora koja kao da privlači ljude…

“Plen je roman čija će vas jeziva priča sasvim izvesno uznemiriti. Smeštena u veličanstveni islandski pejzaž, ona uverljivo dočarava kako mozak može da nas prevari u neočekivanim situacijama. U ovom nagrađivanom stand-alone trileru, Irsa Sigurdardotir još jednom dokazuje da je „jednako vešt generator straha kao i pisci poput Stivena Kinga” (The Independent).

Kraljice ratnice i tihe revolucionarke, Kejt Mos // Geopoetika

Ova knjiga je afirmacija istorije žena za koje se nije čulo ili se za njih nije dovoljno čulo. U knjizi se našlo skoro hiljadu žena čija imena zaslužuju da ih bolje upoznamo: od majki izuma do prvih žena u barovima; kraljica ratnica i vođa gusara; onih koje su svoj život posvetile prirodnim naukama ili medicini; onih hrabrih žena koje su se opirale diskriminaciji i borile se za svoja uverenja; sve do neopevanih junakinja scena, platna i stadiona.

Ovo delo putujući svetom kroz sve vremenske periode obuhvata celu planetu. Ono je i detektivski napeta, dirljiva priča o autorkinoj sopstvenoj porodici u kojoj Kejt Mos sakuplja delove zaboravljenog života svoje prabake Lili Votson, u svoje vreme čuvene i veoma uspešne autorke romana, kojoj skoro da se zagubio trag.

Kraljice ratnice i tihe revolucionarke je pristupačna knjiga, ambiciozna po obimu i očaravajuća po detaljima. Ovaj zapravo divno i rečju i slikom ilustrovani rečnik žena, ljubavno je pismo porodičnoj istoriji i lično sećanje na prirodu ženske borbe za koju bi trebalo da se čuje i da se priznaju njena dostignuća.

Uslovi nisu bitni, Ljiljana D. Ćuk // Partizanska knjiga

“Sad nije teško konstatovati nekoliko konstanti poetike Ljiljane D. Ćuk. Pre svega to su sklonost ka kratkoj prozi, nikako preplavljujućem romanu, zatim insistiranje na dijalogizaciji, koja predstavlja i sugeriše poseban paradoks u svetu u kom se junaci ove autorke kreću, te kontinuirani udari brutalnog cinizma, pa i sarkazma, koji prisutnu satiru čine znatno više onespokojavajućom no što bi to inače bila. Kada je u pitanju odustajanje od ekstenzivnijeg proznog sveta Ljiljane D. Ćuk, rekao bih da je reč o odluci besprekorno ispravnoj. Jer, njene priče su oduvek bile izvanredno pametni i matematički proračunati karverovski proplamsaji, minuciozna svedočanstva o svetu načinjena na bazi neke od njegovih epizoda, pošto iz svega napisanog proizlazi da pridavanje bilo kakvog daljeg značaja i značenja onom što se u svetu zaista dešava ne bi bilo ništa drugo do pretenciozno preterivanje i nasilno nametanje kategorije nade na mestu apsolutno beznadežnom.”
Iz pogovora Srđan Srdić

Polje meduza, Oto Oltvanji // Laguna

Triler koji nanosi opekotine, najbolji je opis ovog romana.

Polju meduza Oltvanji gradi suptilnu rezonanciju teksta sa širim kulturno-istorijskim planom, od socijalizma do tranzicionog kapitalizma, od bivše Jugoslavije do današnjeg Beograda, i nazad.

Ovo je istovremeno klasičan detektivski roman, savremeni triler i hronika jednog društva. Na kraju, čitalac će se zajedno sa pripovedačem zateći izmenjen u briljantno ispisanoj književnosti tuge, nezalečenih porodičnih odnosa i neobičnih balkanskih sudbina.

Sestra, Jahim Topol // Darma Books

Služeći se fragmentarnim pripovedanjem u kojem se prepliću stvarnost, fantazija i snovi, Topol nam pruža jedinstvenu sliku života u Čehoslovačkoj krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka. Njegov neobični, pesnički jezik talasa i zanosi, uvlačeći čitaoca u atmosferu društvenog haosa i nesnađenosti koji su usledili nakon Plišane revolucije 1989. godine i posebno se odrazili na život mladih u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Slikajući ovo doba, pisac nam pruža panoramski pregled posleratne istorije Istočne Evrope, posebno se trudeći da uhvati i dočara raspoloženje generacije.

Dugačke narativne celine ispresecane su oštrim i kratkim replikama u uličnom žargonu, vreme ne teče linearno, a stvarnost se meša sa fantastikom, što čitaoca čini jedva svesnim radnje. Međutim, žive, dekadentne, grube i ponekad bizarne slike i jake ekspresije neobično snažno će uvući čitaoca u gotovo postapokaliptični svet romana, u kojem cvetaju kriminal i poroci, i u kojem se košmarna istočnoevropska stvarnost zadnjih decenija 20. veka povremeno prepliće sa komičnim scenama, ali i sa neobično nežnom pričom o ljubavi glavnog junaka i njegove duhovne sestre.

Kitovi koji imaju drugačije frekvencije, Olivera Mitić // Plato

O usamljensoti, o melanholiji, o mladima, o problemima. Pomalo gorko, povremeno toplo, uvek saosećajno. Kroz devetnaest priča u maniru urbanog, milenijalskog realizma, zbirka “Kitovi koji imaju drugačije frekvencije” vodi vas na sva ona mesta na kojima još uvek boli i ono što ne treba.

Od mračnih i zagušljivih noćnih klubova, do otuđenih kutaka naših soba i svih onih momenata koji nam ne daju mira – prošlih, sadašnjih i budućih – zbirka priča Olivere Mitić upoznaje nas sa junacima našeg doba koji neprekidno pokušavaju da pronađu svoje mesto u svetu i sebi samima, a u tome, naizgled, retko kada uspevaju.

Neki se od ovih likova poznaju, neki zauvek ostaju stranci, ali svi se oni kreću u istim krugovima, nose se sa istim teretom i uporno od njega ne uspevaju da pobegnu.

Idiot, Elif Batiman // Lumo

Superlativnom emocionalnom i intelektualnom osetljivošću, smirenom duhovitošću i savršenim stilom, Batumanova dramatizuje neizvesnost života na pragu odraslog doba. Njena proza je redak i neponovljiv spoj nežnosti i mudrosti; njena logika je prirodna i nedokučiva kao i kod pamćenja. Idiot je herojski, ali neupadljivi obračun sa strahom i radošću postajanja odraslim u svetu koji je podjednako opojan i uznemirujući. Fikcija Batumanove je nezaštićena i od životnih uvreda i od životne lepote i upravlja kompletnim opsegom razmišljanja i osećanja koje one podrazumevaju.

“Majstorski zabavan debitantski roman… Eruditski, ali ni u jednom momentu pretenciozan, Idiot će vas naterati da poželite još knjiga od Batumanove.”, Sloun Krosli, Vaniti Fer

Sećanje na devojku, Ani Erno // Štrik

Ovi delo se čini kao deo koji je nedostajao da bi se sklopila autofikcionalna slagalica dela nobelovke Ani Erno. U ovom romanu ona se vraća u daleku 1958. godinu, u dan kada je doživela prvo seksualno iskustvo, zapravo traumu koja će je gurnuti ka depresiji i poremećaju ishrane.

Trebalo je da prođe više od pola veka da bi autorka mogla da piše o ovom, kako sama kaže, veoma složenom događaju. U to vreme za devojku iz radničke porodice seks je bio rascepljen kod koji je bilo teško dešifrovati: s jedne strane neumoljivo povezivanje sa stidom, krivicom i zabranom, i zato, s druge strane, nemogućnost povezivanja sa željom i osećanjima čistim u svojoj izvornosti.

Sećanje na devojku pokreće tumačenje i razumevanje sećanja, koja su mnogo više od sećanja, ona su upravo mi, sada, u trenutku sećanja.

Razmišljam bolje,  Kristel Petikolen // Vulkan izdavaštvo

Nakon neizmernog uspeha knjiga Razmišljam previše i Moje dete razmišlja previše, Kristel Petikolen nije prekinula svoja istraživanja o nadarenosti. Naprotiv, nastavila je dublje da istražuje ovu temu i pruža dodatne korisne informacije nadarenim osobama. Kroz svoj predani rad, autorka je sakupila bogat fond iskustava svojih klijenata, nakon čega su ti dragoceni uvidi poslužili kao osnova za njen novi rad.

U svojoj najnovijoj knjizi, Kristel Petikolen se fokusira na praktične i primenjive strategije koje nadareni pojedinci mogu koristiti kako bi postigli viši nivo sreće i zadovoljstva u životu. Ova knjiga se bavi pitanjima kao što su: na koji način efikasno kanalisati svoje misli, kako razviti veće samopouzdanje i kako uspešno funkcionisati u svetu rada i u odnosima s drugima? Drugim rečima: kako nadarene osobe mogu postići srećniji i ispunjeniji život? Stoga knjiga Razmišljam bolje predstavlja inspirativno delo koje nas vodi na putovanje ka dubokom razumevanju sopstvenih misli i unutrašnjih potencijala.

Elena zna, Klaudija Pinjeiro // Blum izdavaštvo

Kriminalistički zaplet romana je mizanscen za autorkino progovaranje o mnogo dubljim temama – smrtnosti, slobodi pojedinca i pravu žene na sopstveno telo – čime ova bolna i dirljiva priča o borbi jedne majke dobija univerzalni karakter. Kao renomirana savremena argentinska književnica, jedna od najtiražnijih i najpopularnijih u svojoj zemlji i treći najprevođeniji argentinski autor posle Borhesa i Kortasara, Klaudija Pinjeiro je napisala književno relevantan i istovremeno uzbudljiv roman, koji potpuno opravdava njenu titulu „Noar Lejdi” i po kome je Netfliks snimio film, treće autorkino ekranizovano delo.

O, Vilijame, Elizabet Straut // Booka

Nekadašnji supružnici Vilijam i Lusi, uprkos boli zbog prevare i razvoda, dovoljno su bliski da Vilijam godinama kasnije pozove upravo Lusi da krene s njim na put kako bi istražio nedavno otkrivenu porodičnu tajnu. Međutim, kao ni u Zovem se Lusi Barton, Elizabet Straut se ni u romanu O, Vilijame! ne oslanja toliko na zaplet, koliko na Lusina osećanja, unutrašnja preispitivanja i uvide do kojih dolazi.

U romanu neusiljenog tona ćaskanja ili dnevničkih zapisa, Lusi na preskok pripoveda o raspadu braka, teškom detinjstvu i putovanju s Vilijamom, obraćajući se direktno čitaocima. Učinak je osećaj iznimne bliskosti, kao da slušate staru prijateljicu koja vam se obraća u poverenju.

Izvrsno sklopljeni odblesci nedovršenih razgovora i nasumičnih sećanja, bez suvišnih opisa i metafora, osvetljavaju zbrku i kontradikcije Lusinog, a možda i svakog braka. O, Vilijame! suptilan je i upečatljiv prikaz složenog, višedecenijskog odnosa i emotivne panorame koja postaje vidljiva tek s vremenom.

Zašto mama pije, Džil Smit // Odiseja

 Ovo  je urnebesno smešan roman autorke Džil Sims. Priča prati Elen, ženu koja je upravo napunila trideset devet godina i suočava se s neizbežnim prelaskom u četrdesete. Iako želi izbeći ovu prekretnicu, njen život je već haotičan. Deca su neobuzdana, pas je neposlušan, a muž takođe ne olakšava situaciju. Elen sanja o tome da postane savršena majka, ali stvarnost je daleko od tog sna.

Aperkat, Maja Iskra // LOM

Aperkat je snažan i emotivan roman o odrastanju jedne devojčice u Beogradu, na donjem Dorćolu. Odnos sa ocem i surovom sredinom pravi od nje neku vrstu savremene Amazonke. Ovo je priča ne samo o njoj, već i o svim mladima koji su odrastali tokom devedesetih, kada su udarci bili sastavni deo stasavanja. Pljuštalo je sa svih strana: od vršnjačkog nasilja sa ulica, preko televizijskih ekrana, pa sve do okrutnih roditelja i svirepih prosvetnih radnika. Maja Iskra žustro razgrće zastore, otkrivajući nam boje sa lica svojih junaka, dece, kao i odraslih, rešena da ovom sivilu od vremena doda kap krvi i pusti mu glas.” (Iz recenzije Violete Ivković)

ptr