Da li imate preko 18 godina?

Top 10: šta čitati za praznike?

Autor:

Nadamo se ste među onim srećnicima koji će uspeti da spoje nekoliko dana za praznike i da se pošteno odmorite. Onima koji vole da čitaju preporučujemo i 10 naslova za vas ili za praznični poklon. Akcenat nam je i ovoga puta na autorima iz regiona. Uživajte!

Knjiga za Maju, Marko Tomaš // Booka

U svom novom romanu Tomaš piše o detinjstvu, o Mostaru, o porodici, o vlastitoj izgubljenosti, o pisanju, o nametnutim očekivanjima, o osećaju krivice i strahu od neuspeha, a najviše o Njoj, koja unosi boje u njegov život. Ogoljava nam sebe, svoje zablude, loše izbore i navike, ali i – u ovdašnjoj književnosti retko razoružavajuće i upečatljivo – sve one sitnice kojima se ljubav očituje.

Autosekcija, Srđan Srdić // Partizanska knjiga

Roman koji hrabro istražuje granice autofikcije. Glavni junak, sam pisac Srđan Srdić, postavlja sebi izazov da stvori delo od “dvestahiljadakarakterasrazmacima”. Kroz ovu književnu avanturu, Srdić ne samo da piše roman, već se i istovremeno prikazuje i komentariše, otkrivajući unutrašnje misterije procesa stvaranja. Ova ispovedna megatirada uvlači čitaoce u vrtlog autofikcije, gde se susreću lekari, kolege pisci, kritičari, samuraji i čak nesrećni urednik sa visokim vojnim činom. Kroz zanimljivu i duhovitu naraciju, Srdić briljantno razotkriva sopstvenu situaciju, pružajući čitaocima nezaboravno iskustvo. Autosekcija je delo koje osvaja čitaoce svojom izuzetnom igrom reči i neponovljivom sposobnošću autora da očara i zabavi, ostavljajući utisak neprikosnovene čitalačke radosti.

Raspevani Beograd, Irena Šentevska // Clio

Na osnovu analize preko 4.500 muzičkih spotova Irena Šentevska istražuje transformaciju medijske slike Beograda tokom tri decenije (1980–2010). Kroz dramatične društvene, političke i ekonomske promene u samom Beogradu, Srbiji, i širem globalnom kontekstu, ova interdisciplinarna knjiga istražuje kompleksnu interakciju real politike, politike identiteta, ekonomije medija i popularne kulture. Autorka minuciozno, iscrpno, akribički i duhovito osvetljava odnose između konstrukcije urbanog identiteta, posebno podele na „urbani“ i „seljački“ Beograd, i savremenih medijskih formi, fokusirajući se pritom na muzički video.

Beskućnik, Namik Kabil // Akademska knjiga

Ovo je duboko emotivan autobiografski roman autora Namika Kabilа, koji postavlja suštinsko pitanje o mestu koje možemo nazvati domom. Kroz Trebinje, Minhen, Sarajevo i mesta koja nosimo u srcu, autor istražuje univerzalnost i intimnost pojma doma. Sećanja postaju nejasna, a životne linije se iscrtavaju u ovom pripovedanju o ljubavi, porodici, apsurdnosti rata, dramatičnim selidbama, gubicima, prijateljstvima i sećanju. Kuća autora postaje centralna figura, pozornica na kojoj se odigrava film o životu koji je zauvek nestao. Namik Kabil majstorski prepliće nostalgične i nežne elemente sa bolnim i tužnim tonovima, stvarajući jedinstvenu pripovest o traganju za domom u svetu koji se neprestano menja. Beskućnik je snažna refleksija o identitetu, pripadnosti i prolaznosti života.

Revers za nebesku prugu, Goran Labudović Šarlo // Agora

Knjiga koja nas vodi kroz psihološki iznijansirane, simboličke pejzaže smenjujući se od jedne do druge železničke stanice. U ovom književnom putovanju, Labudović nam predstavlja niz neočekivanih dijaloga između likova poput Miodraga Bulatovića, Miroslava Krleže, Saše Božovića, Isidora Papoa, Đorđa Genčića, Libera Markonija, Milana Konjovića, Branka Ćopića i Dušana Matića. Kroz priču pratimo dva železničara, Limuna i Božura, koji su menjali države, poglede na svet i ljude, kao i dešavanja u čoveku i oko njega.

Državni neprijatelji, Predrag J. Marković // Vukotić media

Ovo uzbudljivo štivo otkriva mračnu stranu rada tajnih službi. Naslov knjige se ne odnosi na herojske agente koji spašavaju države, već na one čije su aktivnosti usmerene protiv vlastitih građana. Marković istražuje kako su se tajne policije, umesto da se bore protiv stvarnih neprijatelja, našle u opasnoj mešavini borbe protiv stranih špijuna i agenata s borbom protiv unutrašnjih neprijatelja, bilo stvarnih ili izmišljenih. Kroz intrigantnu analizu, autor otkriva kako su ti čuvari države od neprijatelja postali državni neprijatelji, propuštajući ključne informacije koje su mogle sprečiti ratove, atentate i terorističke akte. Državni neprijatelji pruža dubok uvid u tamnu stranu obaveštajne zajednice, provocirajući čitaoca da razmišlja o posledicama i paradoksima sistema čija je svrha bila zaštita, a ne pretnja.

Bastadur, Jalenka Lalović // Laguna

U romanu Bastadur, čiju radnju smešta u prvu polovinu XX veka, Jasenka Lalović sledi ideju da u svakom čoveku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne deo njegovog svetovnog života. Takva se mešavina žudnji, težnji i osećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. U toj sprezi daljina koje ih večito mame i visina kojima streme, tragaju za značajnim odgovorima. Vreme će pokazati da su odgonetke na sva pitanja zapravo na pedalj od njihovih srca. Izazovi koji će ih sve zadesiti u tih pedesetak godina, koliko i traje radnja romana i za koje vreme se njihovi životni putevi ukrštaju i prepliću, nude im šansu da se poprave i na pravi način ostvare. Ali prvo moraju da nauče da vole i da prihvate da budu voljeni. Neophodno je da postanu bastaduri.

Neponovljivo, Zoran Ćirić // Magnus

Nasilje. Neprijateljski seks. Razjarena frustracija. Komični bes, tragični bes, nadrealni bes, lirski bes – ali uvek čisti bes. Mučne a providne misterije. Čekati u podzemnoj ili izaći na ulicu ali ostaviti novčanik kod kuće. Nositi čelični donji veš. Izbegavati mračna mesta koja šire asfaltiranu tišinu. Zaobilaziti usamljenike koji ne hodaju kako bi trebalo. I zaboraviti na sve dobre savete kao i na sopstveni recept koji kaže šta učiniti da sve bude u redu…

Po zanimanju: Ana Miloš, Miloš K. Ilić // Plato

Ko je Ana Miloš i kako se danas u Srbiji objavljuju knjige? Čitajte na sopstvenu odgovornost.
Samo u Platou čeka vas biografska pripovest koja, ne samo da će ostati zapamćena ove jeseni, već će kao tekst zauvek promeniti vaša shvatanja o izdavaštvu.

Po zanimanju: Ana Miloš
je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik…ili književnica.

Svi ti najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nemih posmatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a sa kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvek još jedan sloj. Naravno, to se stalno dešava: mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama. Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu.

Medveđi zagrljaj, Milko Štimac // Vulkan

Milutin Novković, nekadašnji broker Beogradske berze dospeo je među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija. Ratne nedaće podnosio je stoički jer se nadao da će ispraviti dve najveće greške u pređašnjem životu, odnosno da će dobiti priliku da spere ljagu sa svog imena i da ponovo osvoji ženu koju je voleo.

Na tom putu naići će na prepreke – pored bremena ratnog iskustva, moraće da se suoči i sa jednim od svedoka njegovih poslovnih prevara, kao i sa oficirom koji mu je nadređen. Pored toga, suočiće se i sa saznanjem da je na mestu njegove nekadašnje ljubavi ostala samo praznina.

Tamo gde je Milutinova priča počela – u kabinetu na Terazijama – za vreme samo jednog poslepodneva, klupko njegovog života će se razmrsiti, te će čitalac svedočiti razrešenju sudbine u kojoj junak nije uspeo da sačuva sebe u iščašenom svetu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: