Da li imate preko 18 godina?

Top 10 jesenjih filmskih premijera

Koje filmske premijere željno isčekujemo u promeni godišnjeg doba?

2
0

Prošli su godišnji odmori, lišće krenulo da opada, posao i gužve nam se zgadile i život izgleda prilično tmurno. No odlazak u bioskop nas uvek može izmestiti iz tmurne realnosti, i u to ime predstavljamo vam najbolje naslove koji nas očekuju na repertoarima bioskopa sledećih meseci.

Nakon letnjih meseci, koji su u Americi udarni za bioskopske premijere, a u Evropi mirni zbog sezone godišnjih odmora američke premijere se prebacuju za prve dane septembra i jeseni dok evropski filmovi koriste ovo vreme da nakon obilaska velikih festivala uđu u redovnu bioskopsku distribuciju. Spisak očekivanih naslova je uistinu impozantan tako da jesenju depresiju izazvanu saobraćajnim gužvama, ustajanjem s petlovima pošto su vam mala deca krenula u školu, hroničnom bolešću poznatom kao paranemija ili rastankom s voljenom osobom bez ikakvog problema možete izlečiti odlaskom u bioskop. Naravno, ukoliko vam plata to omogućava no najavljeno je i povećanje cene radnog sata tako da ako ne stignete da vidite jesenje premijere ni januar 2018. nije daleko. Lista izgleda ovako :

10. BLIND

Premijera : 6.septembra

Drama o oslepelom piscu (Alec Baldwin) koji nakon saobraćajne nesreće ulazi u aferu sa zapostavljenom ženom (Demi Moore) kontroverznog biznismena (Dylan McDermott) koja odrađuje sudsku kaznu o umešanosti u nepodopštine svog supruga tako što odrađuje humanitarni rad u centru za slabovide gde se zaljubljuje u pisca.. Zaplet deluje dosta sumanuto, ali kritike kažu da je „Blind“ zapostavljeni filmski biser ovog leta pa zaslužuje da se nađe na ovoj listi.

9. IT

Premijera : 7.septembra

Rimejk jedne od najuspešnijih adaptacija romana Stevena Kinga je samo za prvi vikend prikazivanja zaradio neverovatnih 123 miliona dolara što ga zasigurno čini hitčinom ne samo jeseni nego verovatno i cele godine. Kombinujući horor i fantastiku, odnosno Kingov roman i stil i poetiku najuspešnije Netflixove serije do danas „Stranger things“ koja je i sama bila zasnovana na Kingovoj prozi i oživljavanju omladinskog filma fantastike ’80-tih. Pisac ovog teksta nije baš toliko oduševljen „IT“-om koji je već nedelju dana deo domaće repretoarske ponude pošto pokušava da iskoristi popularnost „Stranger things“ i sličnih fantastičnih filmova i potulate  horor žanra na prilično eksploatatorski način no daleko od toga da film uopšte ne valja. Već imate prilike da ga pogledate zato ne časite časa.

8. MOTHER!

Premijere : 12.oktobra

Novi psihološki triler sa elementima horora Dareena Arnofskog prati bračni par (Jennifer Lawrence i Javier Bardem) koji kupuju novu kuću, renoviraju je i započinju potpuno novi život. Idilu ruši  nepoznati sredovečni bračni par (Michelle Pfeiffer i Ed Harris) useljavajući se u kuću. Dok je žena šokirana ponašanjem nepozvanih gostiju još više je uznemirava ponašanje njenog supruga kome boravak stranaca u kući ne predstavlja nikakav problem. Čak naprotiv.

Arnofsky uzima klasičnu matricu slasher horora i postavlja je u narativni sklop psihološkog trilera, sklop dosta sličan njegovom Oskarom ovančanim „Black Swan“. Impoznatnu glumačku ekipa zaokružuje veliki povratak Michelle Pfeiffer na film, jeziva, mračna i zastrašujuća atmosfera koja krasi opus reditelja i narativ prepun neočekivanih obrta što i jeste konvencija podžanra psihološkog trilera. Topla preporuka da se malo prestrašite u tmurno oktobarsko veče.

7. JUSTICE LEAGUE

Premijera : 17.novembra

Duetu superheroja DC Comics-a koga smo imali prilike da vidimo 2016. u filmu „Batman v Superman: Dawn of Justice“ pridružuje se i Wonder Woman iz letnjeg hita istoimenog imena, Aquamana i na kraju Flasha kako bi spasili ljudski rod od opasnog Darkiside-a. U režiji Zacka Snyder-a Warner Brothers i DC opet, po starom dobrom receptu, spajaju sve moguće i nemoguće junake svih DC stripova i prave karambol od 99,9 posto specijalnih efekata. Da li će rezultat biti bolji od „Batman Vs. Superman“ ne možemo tvrditi ali ako zaključujemo po uspehu na blagajnama „Wonder Woman“ i potonjeg narod će verovatno pohriliti da vidi tuču svih protiv svih spakovanu u  neviđene vizuelne efekte. U svakom slučaju spektakl koji ne bi trebalo nikako propustiti.

6. BORG VS. MCENROE

Premijera : 28.septembra

Sverrir Gudnason kao kao Bjorn Borg,  Stellan Skarsgård kao njegov ultra ambiciozni trener, a ludi Shia LaBeouf kao ludi John McEnroe i najveći teniski rivalitet ’80-tih, rivalitet koji je po svojoj veličini, prvom javnom prepucavanju i nadgornjavanju u istorji belog, džentlmenskog sporta i švedski reditelj s prezimenom poznatom po zlu svakom ljubitelju fudbalskih sudija, Janus Metz Pedersen, s komplikovanim zadatkom da potencijalno neverovatno dobar biopic s poznatim krajem i sudbinama napravi uzbudljivim filmom ne samo za ljubitelje sporta ili die hard fanove tenisa. Čuveno finale Wimbledona iz 1980. je tu i nada da će ovaj film pomutiti slavu inače veoma dobre psihološke drame iz sveta tenisa,  „Break point“ (2015.) reditelja Jay Karasa i do sada najuspešniji (a i najbolji) „Match point“ (2005.) Woody Allena koji odjezi i u bizaran triler. Ljubitelji nadgornjavanja između Noleta, Marija i komentatora Eurosporta Matsa Wilandera spremite se za kraj septembra.

5. SNOWMAN

Premijera : 19.oktobra

Viskobudžetna adaptacija kultnog romana Ju Nesbea i jednog od najboljih kriminalističkih romana ikada napisanih isčekuje se sa velikom tremom ne samo zbog sjajnog kastinga i jezive priče već i zbog visokih očekivanja pošto literarni predložak predstavlja stilističko i narativno remek-delo. Michael Fassbender je detektiv Hary Hole koji traga za nestalom ženom oslanjajući se na jedini trag – crveni šal obmotan oko figure Sneška belića. Junak serijala Nesbeovih krimića biva uvučen u psihološku igru ubice. Težak teret predloška na leđima reditelja Tomas Alfredson, poznatog po sjajnom špijunskom trileru iz 2011, „Tinker Tailor Soldier Spy“ što daje nade da će „Snowman“ biti baš kako treba. Željno isčekujemo sredinu oktobra.

4. MURDER ON THE ORIENT EXPRESS

Premijera : 9.novembra

Kenneth Branagh režira i igra u adaptaciji klasika Agate Kristi i genijalnom književnom vrhuncu zgoda omiljenog detektiva Herkula Poaroa. Fenomenalnu glumačku postavu čine Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, William Dafoe, Judy Dench i sijast drugih. Radnja je iz domena opšte kulture tako da nije potrebno pobliže objašnjavati šta je u pitanju. Kao što je i pitanje opšte kulture otići i pogledati ovaj fenomenalan film.

3. LOGAN LUCKY

Premijera : 14.septembra

Steven Soderbergh vraća se pet godina pošto je kao otišao u penziju akcionom komedijom o dva redneck burazera (Channing Tatum i Adam Driver) koji odlučuju da izvrše grandioznu pljačku tokom najveće NASCAR (najpopularnije američke auto trke) svetkovine u Severnoj Karolini. Pomaže im takođe iskarikirani Daniel Craig, a ostatak glumačke postavke čini all star sastav u kome su još Katie Holmes, Hilary Swank i drugi. Stil filma neodoljivo podseća na Ocean’s Eleven i njegove nastavke tako da je jasno šta Soderbergh smera. Nadamo se i da će realizacija, koja žanrovski blago naginje parodiji, biti dovoljno zabavna.

2. KINGSMAN : THE GOLDEN CIRCLE

Premijera : 21. septembra

Nastavak jedne od najboljih komedija u poslednjih pet godina „Kingsman : Secret Service“ (2014.) donosi spajanje tajne međunarodne špijunske organizacije Kingsman iz Velike Britanije sa sličnom iz Amerike za koju do momenta uništenja njihovog glavnog štaba nisu ni znali. Sada zajedno moraju odbraniti svet. Zvuči glupavo? Ni malo. Ako niste pogledali prvi film i umrli od smeha onda nemojte gledati ni drugi pošto je zabava zagarantovana i verovatno još luđa. Ukoliko ste voleli prvi deo drugi ćete obožavati. Najisčekivanija komedija ove jeseni.

1.BLADE RUNNER 2049

Premijera : 5.oktobra

Nije ni malo čudno što smo za najisčekivaniji nastavak morali da budemo strpljivi 35 godina i nije čudo da film ima premijeru upravo na godišnjicu petooktobarskih promena jer ukoliko je prvi deo (baš kao i promene „petog oktobra“) bio revolucionaran od drugog se najmanje očekuje da mu cipele prvog ne budu male i da ne kaska za već sada kultnom ekranizacijom „cyber punk“ sveta Philipa K. Dicka. „Blade Runner 2049“ je definitivno naslov koji s nestrpljenjem čeka svaki pravi filmofil a pomeranje premijere sa januara sledeće na oktobar ove godine predstavlja divan jesenji poklon. Uz trejler i auru oko filmo o kojoj smo već pisali maštamo da je Denis Villeneuve imao barem pola rediteljske vizije Ridley Scott-a. I toliko je dovoljno da dobijemo odličan film i da zatvorimo živu filmsku jesen u Srbiji.