Da li imate preko 18 godina?

TOP 10 filmova na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma

Filmovi koji tragaju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

Ovogodišnje, 23. izdanje Festivala autorskog filma predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. 

Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

U Glavnom programu ovogodišnjeg Festivala autorskog filma (FAF) biće prikazana 22 ostvarenja, od kojih se 9 takmiče za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“. Iz ove selekcije izdvajamo 10 filmova koje biste trebali da pogledate.

Bez ljubavi (Nelyubov)

Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda braka. Konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za novi život: Boris sa svojom mladom i trudnom devojkom, a Ženija sa svojim bogatim ljubavnikom, koji želi da se oženi. Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina Aljošu, sve dok ne nestane.

Zvjagincev, reditelj, smatra Fjodora Dostojevskog vrlo važnom figurom koja ga je vodila kroz život. Verovatno je i zato preispitivanje porodice u ovom filmu tako sugestivno i sveobuhvatno.

Režija: Andrey Zvyagintsev
Scenario: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev
Uloge: Yanina Hope, Maryana Spivak, Aleksey Rozin

Vestern (Western)

Grupa nemačkih građevinaca započinje naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inostranstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava sa vlastitim predrasudama i nepoverenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju takmičiti za naklonost i usluge seljana.

Produkcijski tim Vesterna odgovoran je i za izuzetno uspešan nemački film “Toni Erdman”.

Režija i scenario: Valeska Grisebach
Uloge: Meinhard Neumann, Syuleyman Alilov Letifov, Vyara Borisova, Reinhardt Wetrek, Veneta Frangova i Kevin Bashev

Laki (Lucky)

Laki je stari vojni veteran čvrsto ustaljenih navika i stavova koji živi u malom gradu.Njegovu rutinu naglo prekida nezgoda koju doživi u kući, nakon čega shvata da njegovo zdravo staro telo polako počinje da propada i da on to mora prihvatiti. U toj situaciji, Laki se mora pomiriti sa činjenicom da se ono u šta on veruje ne podudara u potpunosti sa prioritetima njegovih komšija. Neustrašivi i nezavisni Laki čiji život sada visi o koncu otpočinje svoje spiritualno putovanje, devedesetogodišnjeg ateiste, u potrazi za prosvetljenjem.

Poslednja uloga na filmu harizmatičnog Harija Din Stentona koji je preminuo u oktobru ove godine.

Režija: John Carroll Lynch
Scenario: DragoSumonja i Logan Sparks
Uloge: Barry Shabaka Henley, Beth Grant, David Lynch,  Ed Begley Jr, Harry Dean Stanton, Hugo Armstrong, James Darren, Ron Livingston, Tom Skerritt i Yvonne Huff

Makala

Kabvita Kasongo ima 28 godina i živi u Demokratskoj Republici Kongo. Svako jutro u zoru, odlazi sa sekirom preko ramena, započinje seču drveća od kojih će se kasnije praviti drveni ugalj. To je samo jedan od napornih zadataka koje Kasongo mora da uradi kako bi drveni ugalj dospeo na tržište. Njegova sredstva su ograničena na klimavi bicikl pomoću koga prevozi ugalj, ali sanja da će jednog dana izgraditi bolji krov za svoju porodicu, iako njegov san zahteva ogroman napor.

Emanuel Gras je francuski reditelj kratkih i dokumentarnih filmova. Makala (2017) je njegovo poslednje ostvarenje, jednostavna priča o radu jednog čoveka ispričana sa poetičnošću koja ostavlja neizbrisiv utisak.

Režija i scenario: Emmanuel Gras
Uloge: Kabwita Kasongo, Lydie Kasongo

Pravo vreme (Good time)

Nakon što njegov brat završi u zatvoru zbog neuspele pljačke banke, Koni Nikas kreće u uvrnutu pustolovinu kroz gradsko podzemlje, kako bi svog brata spasio iz zatvora. Jedne noći pune adrenalina, Konstantin upada u nasilnu situaciju i biva uvučen u zločin, pokušavajući da se izbori sa vremenom da bi spasio bratov i svoj život, koji vise o koncu.

Uloga Konija Nikasa napisana je posebno za Roberta Patisona, koji je lično kontaktirao reditelje i pokazao interesovanje za saradnju sa njima upravo nakon što je pogledao ostvarenje “Heaven Knows What”.

Režija: Ben Safdie, Joshua Safdie
Scenario: Ronald Bronstein, Joshua Safdie
Uloge: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi

Hepiend (Happy End)

Drama o imućnoj francuskoj porodici koja živi „pod staklenim zvonom“ u severnoj Francuskoj, nesvesna ljudske bede koja je prisutna u migrantskim kampovima oko lučkog grada Kale, nekoliko kilometara od njihovog doma.

Iako se Jean-Louis Trintignant povukao iz sveta filma 2003. isključivo prihvata angažmane na poziv Mihael Hanekea jer ga smatra najvažnijim živim rediteljem.

Režija i scenario: Michael Haneke
Uloge: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz

Felisite (Félicité)

Felisite je ponosna i nezavisna žena, zaposlena kao pevačica u baru u Kinšasi. Nakon što njen sin doživi strašnu nesreću, ona očajnički pokušava da sakupi novac potreban za njegovu operaciju. U pomoć joj priskače Tabu, jedna od stalnih mušterija u baru u kom ona radi. Nakon njegovih čini, Felisitin sin ima poteškoća da se vrati pređašnjem životu, ali upravo Tabu uspeva da ga ubedi da se oslobodi svoje stidljive prirode. Njih troje stvaraju neobičnu zajednicu spojenu sudbinom u kojoj je svako od njih slobodan da ide svojim putem.

Reditelj je, najviše inspiracije za Felisite pronašao u mitu o Orfeju u kome je prepoznao i mnoge delove tradicije Luba naroda.

Režija: Alain Gomis
Scenario: Alain Gomis, Olivier Loustau, Delphine Zingg
Uloge: Véro Tshanda Beya Mputu, Gaetan Claudia, Papi Mpaka

Projekat Florida (The Florida Project)

Film prati šestogodišnju Muni i njenu buntovnu majku Hali tokom jednog leta. Muni i Hali žive od nedelje do nedelje u „Čarobnom Dvorcu”, jeftinom motelu kojim upravlja Bobi, ispod čije se grube spoljašnosti krije osoba puna topline. Uprkos surovoj okolini, energična i puna entuzijazma Muni uspeva da svaki dan ispuni avanturama i nestašlucima, zajedno sa svojim prijateljima. Međutim, devojčica ne zna kakve žrtve podnosi njena majka, na šta je prinuđena, kako bi mogla da izdržava svoju ćerku.

Sean Baker je američki pisac i reditelj igranih filmova, dobitnik je Spirit nagrade za ostvarenje Zvezdica (2012). Film “Projekat Florida” predstavlja veoma emotivan i dirljiv osvrt na detinjstvo.

Režija: Sean Baker
Scenario: Sean Baker, Chris Bergoch
Uloge: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto

Kentaur (Centaur)

Kentaur je iskren i simpatičan junak koji živi u stepi sa svojom gluvonemom ženom i voljenim sinom. Jedina stvar koja remeti Kentaurov ne toliko savršen, ali duboko srećan porodični život, je njegova potreba da tajno oslobađa trkačke konje. Ali njegova nesreća je plod želje da se suprotstavi ljudskoj pohlepi i oslobodi životinju koja ljudima daje krila.

Kirgijska verzija priče o vitezu tužnog lika daje nam uvid u društvenu transformaciju države koja se nalazi na prekretnici gde je s jedne strane tolerantni islam, a s druge, ekspanzionistički kapitalizam.

Režija: Aktan Abdykalykov
Scenario: Aktan Arym Kubat i Ernest Abdyjaparov
Uloge: Aktan Arym Kubat, NuralyTursunkojoev, ZaremaAsanalieva, TaalaikanAbazova i IlimKalmuratov

Duhovi Ismaila (Les fantômes d’Ismaël)

Priča prati Ismaila Vijara, reditelja koji započinje snimanje novog filma, inspirisanog svojim bratom diplomatom za koga veruje da je špijun. Snimanje se prekida nakon povratka njegove supruge, Silvije, koja je nestala pre dvadeset godina. Pošto je bio uveren da je Silvija mrtva, njen povratak ga dovodi do ludila, zbog čega napušta snimanje i odlazi u porodičnu kuću u Rubeu. Vijarev život doživljava sunovrat, sada živi kao pustinjak opkoljen svojim duhovima.

Arno Deplešen je francuski reditelj i scenarista, poznat po filmovima poput Božićna priča (2008), Kraljevi i kraljica (2004) i Džimi P. (2013).

Režija: Arnaud Desplechin
Scenario: Arnaud Desplechin, Léa Mysius, Julie Peyr
Uloge: Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg

23. Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu održaće se od 24. novembra do 2. decembra 2017. godine.

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a festival će se održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, Parobrod – bioskopu „Dragan Nikolić“, i bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina. Karte za festival možete kupiti na blagajnama bioskopa.