Da li imate preko 18 godina?

Top 10 filmova koje je vredelo pogledati ovog leta

Ukoliko ste neke od ovih filmova propustili septembar je idealna prilika da nadoknadite izgubljeno!

5
0

Leto je počelo krajem maja, a nekoliko toplih meseci (i isto toliko festivala) kasnije, možemo da sednemo i saberemo utiske o tome šta je ono što nam se dopalo u bioskopskim salama, kao i to zbog kojih downloadovanih megabajta se nismo pokajali.

Možda ovo leto nije bilo plodonosno po pitanju nekih umetničkih projekata u svetu filma, ali je svakako bilo nekoliko ostvarenja koja se mogu izdvojiti, a koja su nas osvojila nakon utrošenih devedeset i nešto minuta.

10. The Purge: Election Year

Svi koji su se zaljubili u ovu futurističku alegoriju o međuljudskim odnosima u nekom svetu koji je naizgled drugačiji od našeg, očekivali su da svaki nastavak, nakon prvog filma (The Purge iz 2013. godine), nastupi kao razočaranje. Međutim, ti nastavci su uspeli da održe ovu franšizu u životu, doprinoseći originalnosti, svaki na svoj način. U ovom nastavku, kao i u prethodnim, pripoveda se o dogadjajima koji se odigravaju u noći pročišćenja, kada je svaki zločin legalan, i kada je poželjno kroz niz vandalizama i brutalnih činova izbaciti sav bes iz sebe i na taj način postati bolji član zajednice. Film obiluje energičnim i napetim scenama i poentira na pravim mestima, pa se nećete pokajati nakon što ga budete pogledali.

purge

9. Fathers and Daughters

Ovaj film govori o Kejti, koja kroz emotivnu obogaljenost pokušava da zaštiti sebe od svih koji bi mogli da joj se približe više nego što bi ona želela, kao i od sopstvenog oca Džejka koji se svim silama bori da bude dobar otac, čak i kada je to nemoguće. Film je ispresecan retrospektivama i flashbackovima koji narativni tok priče drže pod kontrolom, tako da sve emotivne uspone i padove koje Kejti doživljava vidimo paralelno sa onim što je doživela sa ocem u detinjstvu. Zašto ga vredi pogledati? Zbog neobičnog osvrta na tužnu životnu priču, i sjajne glumačke ekipe.

8. The Conjuring 2

Za raziku od prvog dela filma, koji nije bio ni u naznakama zastrašujuć, niti se primakao očekivanjima publike, u nastavku možemo videti daleko kompleksniju i jeziviju priču o zaposednutosti, koja je ovog leta trijumfovala među hororima. Lorejn i Ed prihvataju novi slučaj u službi katoličke crkve i putuju u London gde se jedna siromašna porodica bori protiv mračnih sila koje su daleko moćnije nego što ovo dvoje očekuju.

Ovo je jedan od retkih “US box office” horor filmova koji zavređuje pažnju.

7. Suicide Squad

Možda je ovo i najočekivaniji film ovog leta, a morao je da proguta ljute kritike i recenzije dok nije našao svoje mesto pod suncem zahvaljujući fanovima koji su nepokolebljivo bodrili ovo ostvarenje i gurali ga napred.

Šta se dešava kada tajna vladina organizacija okupi najveće zločinačke mozgove i pusti ih na slobodu, zarad spašavanja sveta? Odgovor na to pitanje dobićete nakon što pogledate ovaj film koji je okupio poznatu glumačku ekipu i koji ima naslagane uzbudljive scene dostojne filma rađenog prema stripu.

6. The Shallows

Na red je došao i ovaj film koji je sigurno najmanje kvalitetno ostvarenje na ovoj listi, ali će zbog svih nerealnih, neizvodljivih i gotovo smešnih kadrova privući vašu pažnju i učiniti da se osećate kao da ste pogledali fantastičan triler. Nensi je surferka koja odlazi u Meksiko, i pronalazi plažu o kojoj joj je majka govorila, a koja je izolovana i gotovo da nema posetilaca. Nažalost, upravo na ovoj plaži Nensi ulazi u krvav dvoboj sa ajkulom, gde mora upotrebiti svu svoju snalažljivost i istrajnost kako bi izašla na kraj sa njom.

U nekom paralelnom univerzumu, ovo je možda “Jaws” novog milenijuma.

5. The Neon Demon

Fenomenalno sklepana kompozicija vrhunske fotografije i napetih kadrova učiniće da se osećate kao da ste pogledali najbolji film ovog leta. Džesi odlazi u Los Anđeles da se posveti modelingu i naleće na nešto o čemu nije ni sanjala. Izvanredna gluma El Fening, pod veštim dirigovanjem danskog režisera Nikolasa Vindinga Refna samo je jedan od razloga zašto ovaj film zavređuje svačiju pažnju.

the-neon-demon

4. Nerve

Film koji je spojio Emu Roberts i Dejv Franka, dvoje popularnih, gotovo stereotipnih američkih glumaca, da interpretiraju zamisao režisera koja se zasniva na opasnostima  društvenih mreža i “online” života. Ono zbog čega je ovaj film odličan je upravo priča koja odlazi korak dalje u cilju hiperbolisanja ove problematike, kao i sjajni kadrovi koji obiluju originalnošću.

3. Into the Forest

Film zasnovan na bestseleru Džin Hegland nas odvodi u post-apokaliptičnu blisku budućnost, u jednu šumu gde dve sestre moraju da se bore za svoj život.  Gluma je izvanredna, prirodna i dobro tempirana, tako da dve mlade glumice postavljaju standarde u svojoj branši.

“Into the Forest” je potresna drama koja će vam pomoći da na momenat usporite i filozofirate o međuljudskim odnosima.

2. Little Men

Najnovije ostvarenje Ire Sačsa prikazuje dva novopečena prijatelja koji se suočavaju sa svim problemima koji muče njihove vršnjake, koji upoznaju sebe i svoje porodice i trude se da razumeju život i ono što on sa sobom donosi. Film je defilovao na Sundance festivalu kao i na Filmskom festivalu u Berlinu gde je ovojio srca kako kritike tako i gledalaca. Ono što valja reći za ovaj film je da su dvojica dečaka briljirali u svojim ulogama i na taj način dodali novu dimenziju ovom delu.

little-man

1. La novia

“Mlada” je drama zasnovana na Lorkinim “Krvavim svadbama”, smeštena u srce pustinje u Španiji, a pripoveda o ljubavnom trouglu između mlade, njenog verenika i mladine velike ljubavi, Leonarda. Film je sniman na različitim lokacijama u Španiji i u Turskoj, tako da su pejzaži iz pustinje gotovo bajkoviti i čine da fotografija dolazi u prvi plan.

Ne sme se zapostaviti ni fenomenalna gluma izvanredne Inme Kueste, kao ni odlična muzika koja upotpunjuje dramaturgiju čitavog filma.

“Mlada” je definitivno najveštije napravljen film među letnjim favoritima, i svakako je treba pogledati.

la-novia

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: