Da li imate preko 18 godina?

Takmičarski program FEST-a

Za nagradu Beogradski pobednik takmiči se 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije.

Autor:
0
1

Međunarodni filmski festival Fest u Beogradu prikazaće od 22. februara do 3. marta 125 filmova u dve takmičarske i devet revijalnih celina, nudeći reprezentativan presek protekle produkcione sezone

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije.

Žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin, Goran Bogdan odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Bela vrana

Rejf Fajns uspeva da dočara sirovu fizičku snagu i briljantnost Rudolfa Nurejeva, čiji je beg na Zapad zapanjio svet u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Nurejeva igra svetski poznati baletski igrač Oleg Ivenko.

Iako su brojne baletske scene u filmu u najmanju ruku spektakularne (Polunjin i drugi izvode svoje plesne tačke), publika je privučena klimaktičnom scenom na aerodromu, pokušavajući da na osnovu brojnih tragova koje je Fajns prethodno pružio odgovori na misteriozno pitanje – zašto je (Nurejev) to uradio – Piter Debruge, Varajeti.

Režija: Ralph Fiennes. Scenario: David Hare. Uloge:Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Adèle Exarchopoulos, Sergei Polunin.

Brushalter

Vozač vozova Nurlan putuje za Baku poslednji put pre penzionisanja. Na putu kroz delove grada njegov voz otkida plavi grudnjak sa žice za sušenje veša. Da bi pobegao od svog usamljeničkog života, Nurlan kreće na avanturističko putovanje svog života, da pronađe vlasnika ovog veselog komada odevnog veša. Iznajmljuje sobicu u Bakuu i počinje potragu.

Postoji slatki odjek Žaka Tatija u ovom tihom šarmantnom filmu iz Azerbejdžana, jer nemački reditelj Vajt Helmer nudi nežno apsurdnu priču o usamljenom vozaču Nurlanu spremnom za penziju, u potrazi za ljubavlju – Amber Vilkinson, Eye for Film.

Režija: Veit Helmer. Scenario: Veit Helmer. Uloge: Predrag Miki Manojlović, Denis Lavant, Paz Vega, Chulpan Khamatova.

Crni anđeo

Karlitos je sedamnaestogodišnji mladić anđeoskog izgleda kome niko ne može da odoli. U srednjoj školi sreće Ramona i zajedno postaju opasno šarmantni duo. Kreću putem krađa i laži, i ubrzo ubijanje postaje njihov način komunikacije.

Dok Anđeo unosi malo novog u antologiju biografskih filmova o serijskim ubicama, on pogađa cilj kao nezaboravno ukusno estetsko iskustvo, svetlucaviji starinski izbor lepote više nego istraživanje karaktera. Retro moda, automobili i frizure su pouzdano živopisni kozmetički detalji u klasičnom Almodovarovom stilu – Stiven Dalton, Holivud Riporter.

Režija: Luis Ortega. Scenario: Sergio Olguín, Luis Ortega, Rodolfo Palacios. Uloge: Lorenzo Ferro, Chino Darín, Daniel Fanego, Mercedes Morán, Cecilia Roth, Peter Lanzani, Luis Gnecco.

Divljina

Četrnaestogodišnji Džo je jedino dete Dženet i Džerija, domaćice i profesionalnog igrača golfa, koji žive u malom gradu u Montani šezdesetih godina. U blizini, pored granice sa Kanadom, besni nekontrolisani požar. Kada Džeri izgubi posao, odlučuje da učestvuje u gašenju vatre i ostavlja ženu i sina da se sami snalaze. Našavši se iznenada u ulozi odraslog, Džo je svedok borbe svoje majke i njenih pokušaja da ne klone dok posmatra kako se brak njegovih roditelja postepeno raspada.

Ovaj predivni, pedantno izrađeni film jednog vremena impresivan je rediteljski debi za Pola Dejna i trijumf njegovog produkcijskog dizajnera Ekina Mekenzija i snimatelja Dijega Garsije, koji stvaraju neke stvarno prelepe prikaze posleratnog američkog života – Piter Bredšo, Gardijan.

Režija: Paul Dano. Scenario: Paul Dano, Zoe Kazan. Uloge:Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Bill Camp.

Dvostruki život

U svetu izdavaštva u Parizu, urednik i pisac se nalaze u poslu preko glave, boreći se sa krizom srednjih godina, promenom poslovnih navika i svojim ženama.

(… Film) počinje kao rasprava pariske inteligencije, a zatim postepeno steže svoj emocionalni stisak. Ima tu smejuljenja, pa čak i cerekanja, iako je komedija prošarana očajem, ali i velikom nežnošću. To je najnoviji dokaz o rediteljevom daru za bavljenje teškim temama sa velikom lakoćom. Film teče u vazduhu, a onda vas izbacuje iz ravnoteže težinom svojih saznanja i nagoveštaja – Džon Froš, Holivud Riporter.

Režija: Olivier Assayas. Scenario: Olivier Assayas. Uloge: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne, Christa Théret, Nora Hamzawi.

Fabrika

Nakon što lokalni oligarh kupi fabriku u malom ruskom gradu i objavi njeno zatvaranje, radnici odlučuju da ga kidnapuju da bi dobili ono što im pripada.

Fabrika počinje sa jasnim elementima trilera, pretvarajući se u akciju upakovanog pljačkaškog filma postavljenog u klaustrofobičnom i strašnom, propadajućem okruženju. Bikov je već istraživao žanr trilera u ograničenim prostorima u svom debiju, Zhit, ali ovaj put, socijalni aspekt je više istaknut – Vasilis Ikonomu, Sineuropa.

Režija: Yury Bykov. Scenario: Yury Bykov. Uloge:Denis Shvedov, Vladislav Abashin, Andrey Smolyakov, Alexander Bukharov, Dmitry Kulichkov, Ivan Yankovsky.

Granice sveta

Indokina, 1945. Mladi francuski vojnik, Robert Tasen, preživljava brutalni masakr u kojem njegov brat umire pred njegovim očima. Žedan osvete, kreće sam, na tajnu misiju da pronađe ubice. Ali kada upozna Mai, mladu Indokinku, sve se menja.

Intenciono, eliptično i zapanjujuće telesno viđenje osvetoljubive mračne potrage francuskog vojnika – Gaj Lodž, Varajeti.

Režija: Guillaume Nicloux. Scenario: Guillaume Nicloux, Jérôme Beaujour. Uloge: Gaspard Ulliel, Gérard Depardieu, Guillaume Gouix, Lang-Khê Tran.

Hotel Mumbaj

Hotel Mumbaj govori o zapanjujućoj istinitoj priči o žrtvama i preživelima razornih napada na Mumbaj 2008. godine. Priča koja se bez straha bavi definisanjem globalnih problema našeg vremena. Priča o običnim ljudima. Pravim ljudima. Ljudima svih rasa, svih boja, svih veroispovesti, povezanih u napornoj borbi za opstanak. Priča koja slavi najviše ideale čovečanstva – saosećanje, hrabrost, suprotstavljanje i nepokolebljivu želju za životom.

Za sve svoje segmente scenarija, Maras drži čvrstu vezu narativnim nizovima filma dok posmatramo likove koji se kreću iz jedne u drugu priču – Kejt Gou, Gardijan.

Režija: Anthony Maras. Scenario: Anthony Maras, John Collee. Uloge: Armie Hammer, Dev Patel, Nazanin Boniadi, Tilda Cobham-Hervey, Anupam Kher, Jason Isaacs.

Kapernaum

Kapernaum govori o životu Zaina, libanskog dečaka koji tuži svoje roditelje zbog zanemarivanja. Film prati Zaina na putu od borbenog uličara do očvrslog dvanaestogodišnjeg ‚‚čoveka” koji beži od svojih nemarnih roditelja i preživljava zahvaljujući svom zdravom razumu. On se brine o Etiopljanki Rahil i njenom sinu Jonasu, završava u zatvoru zbog teškog zločina, i najzad, traži pravdu na sudu.

Libanska rediteljka Nadin Labaki donosi nespornu emocionalnu privlačnost ka ovom mučnom portretu borbe siromašnog deteta da preživi u sirotinjskim četvrtima Bejruta – Piter Travers, Roling Stoun.

Režija: Nadine Labaki. Scenario: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany. Uloge: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawsar Al Haddad, Fadi Yousef.

Mračna soba

Farhad i Haleh nedavno su se preselili u novi stan, zajedno sa svojim petogodišnjim sinom Amirom. Amir nestaje u pustinji ispred zgrade. Kada ga roditelji pronađu, Amir se ispoveda ocu da je neko video njegovo telo, što veoma uznemirava Farhada. On kreće da traži krivca koji je zlostavljao njegovog sinčića.

Režija: Rouhollah Hejazi. Scenario: Uloge:Sareh Bayat, Saed Soheili.

Osmi povjerenik

Siniša Mesjak, arogantan i ambiciozan političar u usponu, nađe se u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, predsednik ga imenuje za poverenika vlade RH na najudaljenijem naseljenom ostrvu Trećiću, sa zadatkom organizovanja lokalnih izbora. Prethodnih sedam poverenika u tome nije uspelo.

Priča je laka i u njoj se uživa, a scenografija je blistavi, bezvremeni raj – Debora Jang, Holivud Riporter.

Režija: Ivan Salaj. Scenario: Renato Baretić, Ivan Salaj. Uloge: Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović.

Posledice

Nakon što je upućen u poravni dom, osamnaestogodišnji Andrej mora da se izbori za svoje mesto u grupi osuđenika dok postaje blizak sa Željkom, svojim neformalnim liderom, boreći se da zadrži svoju potiskivanu tajnu samo za sebe.

Posledice su neuobičajena priča smeštena u miljeu koji će biti poznat većini gledalaca, ali sa obrtom koji otvara pitanje muškosti, kako je ona shvaćena i kako se menja u određenim okolnostima na svež i originalan način – Vladan Petković, Cineuropa.

Režija: Darko Štante. Scenario: Darko Štante. Uloge: Matej Zemljič, Timon Šturbej, Gašper Markun, Lovro Zafred, Lea Cok, Rosana Hribar, Blaž Setnikar, Dejan Spasić.

Spokoj

Nakon dugogodišnjeg odsustva, i nakon očevog moždanog udara, Eugenia se vraća u La Kuietud, porodično imanje u blizini Buenos Airesa, gde se ponovno zbližava sa majkom i sestrom. Tri žene su primorane da se suoče sa emocionalnim traumama i mračnim tajnama svoje zajedničke prošlosti koje su se odigrale tokom vojne diktature.

Režija: Pablo Trapero. Scenario: Pablo Trapero. Uloge: Édgar Ramírez, Bérénice Bejo, Joaquín Furriel, Martina Gusman, Graciela Borges.

Veran čovek

Marijen napušta Abela zbog Pola, njegovog najboljeg prijatelja i oca deteta koje očekuje. Osam godina kasnije Pol umire. Abel i Marijen su ponovo zajedno, što izaziva ljubomoru kod Marijeninog sina Žozefa i Polove sestre Eve, koja je još od detinjstva potajno zaljubljena u Abela.

Veran čovek pokazuje da Garel obećava kao reditelj, sa talentom glumca koji režira i dobrodošlim osećajem za francuski humor – Džordan Mincer, Holivud Riporter.

Režija: Louis Garrel. Scenario: Jean-Claude Carrière, Louis Garrel. Uloge:Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp, Joseph Engel.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Miloš says:

    Kapernaum je užasno potresan ali fenomenalan film, preporučujem da ga pogledate.

Ostavite komentar:

Slični članci: