Da li imate preko 18 godina?

Svetska premijera dokumentarnog filma „Flotacija“ u Vizbadenu

Autor:

U nemačkom gradu Vizbadenu će 29. aprila 2023. godine, u sklopu glavnog takmičarskog programa 23. Festivala centralnog i istočnoevropskog filma „goEeast“, biti održana svetska premijera dokumentarnog filma „Flotacija“ čije su autorke Alesandra Tatić i Eluned Zoi Aiano.

Projekat za ovaj film je podržan 2019. godine na FCS-ovom Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova. „Flotaciju“ su producirale srpske filmske kuća Servia film i Divlja kruška, uz podršku za razvoj scenarija od strane Brouillon d’un rêve (SCAM) iz Francuske.

Kratki sinopsis filma: Životni uslovi u Majdanpeku su takvi da čak i lokalni zmajevi napuštaju grad. Sa dugom tradicijom rudarenja i lovom na zmajeve, porodica Marković bori se da održi magiju živom, dok njihov grad guta industrija.

Film su režirale Tatić i Ajano, dok su ga producirali Miloš Ljubomirović i Greta Rauleac. Za kameru zaduženi su bili Eluned Zoi Aiano, Milica Drakulić i Vensan Lorin, montažerke filma su Eluned Zoi Aiano i Marija Kovačina, snimanje i dizajn zvuka radio je Bojan Palikuća, a kolor korekciju Goran Todorić. Film traje 77 minuta, a dan nakon svetske premijere u Vizbadenu slede još dve projekcije.

„Flotacija“ je tokom prošle godine bila deo prestižnog programa IDFA Project Space, predviđenom za projekte u fazi grube montaže. Projekat je na Beldocsu  osvojio nagradu „East Silver Caravan Award“ Instituta za dokumentanri film iz Praga koji se sastoji od pomoći u distribuciji filma.

Festival centralnog i istočnoevropskog filma „goEeast“ se ove godineodržava od 26. aprila do 2. maja.

„Flotacija“ će u Srbiji premijeru imati na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs. Prva projekcija je zakaza na 15. april u 19:30 u Domu omladine, a druga dan kasnije od 17:30 u Kulturnom centru Beograda.

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: