Da li imate preko 18 godina?

Svetosavski bal u Beču – Savaball 2023.

Svetosavski bal u palati Hofburg u organizaciji Srpskog centra.

Autor:

Srpski centar je platforma društvenih i kulturnih inicijativa čiji su ciljevi pre svega promocija srpskog kulturnog stvaralaštva, obrazovanje i humanitarni rad, a nastao je sa idejom da programom i manifestacijama ostavi trag na kulturnoj mapi Beča. Jedna od najvažnijih manifestacija koju Srpski centar organizuje jeste tradicionalni Svetosavski bal koji će se ove godine po prvi put održati u palati Hofburg u austrijskoj prestonici.

Svetosavski bal vuče tradiciju još iz 19. veka kada je po prvi put bio održan pod nazivom Slavenski bal. Tom prilikom je organizator ovog bala, knez Miloš Obrenović dao nalog Johanu Štraus Mlađem da napiše kompoziciju prikladnu za Slavenski bal. Tako je nastala kompozicija „Srpski kadril“, a ista je prvi put izvedena na Slavenskom balu u Beču 1846. godine. Nakon stogodišnje pauze, 1998. godine Srpski centar obnavlja održavanje ovog bala i to pod novim nazovom ,,Svetosavski bal’’.

Copyright Ripix

Copyright Ripix

Sledeći 24. po redu Svetosavski bal će se po prvi put održati u jednoj od najlepših palata u austrijskoj prestonici, palati Hofburg i to 10.02.2023. godine. Pored novog mesta održavanja, Svetosavski bal će posetiocima ponuditi i bogat muzički sadržaj.

Među mnogim istaknutim umetnicima, na repertoaru će se naći:

Zvezda Evrovizije, Bojana Stamenov, poznata kao ,, Balkanska Areta Frenklin’’, koja će obogatiti plesnu dvoranu svojim upečatljivim glasom. Narodno pozorište iz Beograda će izvesti odlomke iz svoja dva baleta čuvenih dela ,,Krcko Orašćić’’ i ,,Ko to tamo peva’’. Ovo će biti i dobra prilika za promociju našeg Narodnog pozorišta koje sledeće godine slavi 100 baleta.

Kompozicija ,,Srpski kadril’’, u okvirnu ponoćnog programa, će se prvi put izvesti kao kadril za igru, što će predstavljati nešto novo za posetioce bala.

Copyright Ripix

Copyright Ripix

Svetosavski bal je najprestižnije okupljanje srpske zajednice u glavnom gradu Austrije i istovremeno deo čuvene bečke balske sezone i svetosavskih svečanosti. Beč je grad kome je u temeljima kulture utkana balska sezona, koju grad živi od novembra do februara svake godine, stoljećima unazad. Svetosavski bal i njegovi gosti su našli svoje mesto u tradicionalnom, balskom delu godine i na taj način spojili kulture podneblja iz koga potiču i u kome žive.

Svetosavski bal je jedan od najvažnijih i najvećih kulturnih događaja srpske dijaspore širom sveta i kruna rada Srpskog centra u Beču gde pored mnogobrojne domaće, austrijske publike mesto nalaze i gosti iz različitih krajeva sveta.

Dobro došli u palatu Hofburg na Savaball!

Copyright Ripix

Copyright Ripix