Da li imate preko 18 godina?

Sve kratke priče Filipa K. Dika u jednoj TV seriji

Britanski Channel 4 i Amazon zajednički rade na seriji Electric Dreams. I to izgleda fenomenalno.

1
0

Filip K. Dik je Bog distopije i preteča sajberpanka. Sigurno ste zamislili savršenu situaciju u kojoj se ekranizuju skoro pa sva njegova dela u kompaktnu TV seriju. To vreme je došlo…

Dik je jedan od najobrađivanijih pisaca na filmu. Spomenimo samo antologijskog “Blade Runnera” i skoro pa jednako dobrog (onima odraslim na VHS kasetama zagrebačkog Jadran filma pred raspad zajedničke nam države) “Total Recall”-a, solidni “Minority Report” i prilično loše egzekutiranu, ali neverovatno gledanu Amazonovu seriju “Man in High Castle”, nastalu po jednom od najboljih Dikovih romana alternativne istoriografije u kome se obrađuje “what if” situacija zauzimanja Amerike od strane nacističke Nemačke.

Amazon, upravo ponukan uspehom gorepomenute serije, u saradnji sa britanskim Channel 4 koji poslednjih godina proizvodi ubedljivo najbolji anglosaksonski dramski program, radi na seriji “Philip K. Dick’s Electric Dreams”, adaptaciji 10 kratkih priča slavnog pisca, koje će se raditi separatno i svaka epizoda će biti srednjemetražni jednosatni film rađen u opuštenim budžetskim uslovima. Ova narativna struktura sastavljena je po uzoru na seriju “Black Mirror”, remek-delo savremene televizijske produkcije i nema sumnje da su Amazon i Channel 4 napravili najbolju moguću kombinaciju fanovski prihvatljivog materijala i vrhunske televizijske produkcije.

Autorski tim koji radi na seriji više je nego impozantan: producenti su Ronald D. Moore, producent najuspešnijih naučnofantastičnih serija (“Star Trek”, “Deep Space Nine”,”Voyager”, “Battlestar Galactica” i “Outlander”) i poznat kao jedini ultra geek među američkim TV producentima i čovek koji ne dozvoljava da sadržaj bude kompromitovan bilo kakvim ekonomskim pitanjima. Drugi producent je Michael Dinner  (Justified, Sneaky Pete). Njemu je određena uloga izvršnog producenta serija, ali ono što sledi je prava poslastica.

Spiritus movens kompletnog projekta jedna je od omiljenih srpskih (i svetskih) TV njuški. U pitanju je Bryan Cranston, genijalni Walter White iz “Breaking Bad” čije veštine Pabla Eskobara iz zamašćenog špajza bar jednom poželeo svaki Srbin sklon porocima.

Cranston je izvršni producent, ko-scenarista i glavni reditelj serije (već ima iskustva pošto je režirao 7 epizoda sitkoma “Malcolm in the Middle, američku verziju “The Office”, ultra popularni sitkom “Modern Family”  kao i veliki broj epizoda “Breaking Bad”). Moore i Dinner su napisali dve epizode sa Cranstonom a za ostatak angažovali crème de la crème  TV scenarista u liku i delu Travis Beachama, Kalen Egana, David Farra, Matthew Grahama, Tony Grisonia, Jessica Mecklenburga, Dee Reesa, Travis Sentella i drugih.

breaking-bad-quote-hd

Walter White kao glavni lik adaptacije 10 kratkih priča Filipa K. Dika.

Što se tiče glumaca listu vodi Cranston a ona je, po njegovim kasting uputstvima, sastavljena od najbolje kombinacije TV i kultnih filmskih “faca” (namerno nema zvezda jer je “Electric Dreams” delo TV umetnosti, a ne štancovanja). U seriji, pored Cranstona koji će igrati glavnu ulogu u epizodi/priči/filmu “Human Is” glume Essie Davis, Liam Cunningham, Ruth Bradley, Timothy Spall, Steve Buscemi, Julia Davis, Jack Reynor, Benedict Wong, Greg Kinnear, Mireille Enos, Anna Paquin, Terrence Howard i mnogi drugi.

Što se tiče samih epizoda one će biti kratki filmovi koji se mogu gledati potpuno separatno od ostalih epizoda. Ova narativna struktura primenjena je u “Black Mirror-u” (ko nije gledao odmah da krene pošto je to domaći zadatak za svakog ljubitelja TV serija) i daje apsolutno zadovoljstvo svim fanovima Dika kao i pravim fanovima serijala: nema bindžovanja, na žalost, ali svaka epizoda će biti zaokružena kao kratki film i kao takva delo za sebe. Lista reditelja najavljuje i različite vizuelne i dramaturške stilove, ali nema sumnja da će sve funkcionisati kao savršeno delo. Uostalom, serija ima tzv. anthology dramsku strukturu kao i Black Mirror koja se fokusira oko literane ostavštine Filipa K. Dika i njegovih ideja, a ne toliko oko dramaturškog koncepta. Reditelji su Michael Dinner, David Farr, Francesca Gregorini, Tom Harper, Peter Horton, Julian Jarrold, Marc Munden, Dee Rees i Jeffrey Reiner.

recall-hi-res

Total Recall (1990.) u režiji Paul Verhoevena jedna je od najboljih adaptacija Dikovih romana. Ako serija bude upola takva ima da se udaramo nogom u dupe od sreće.

Što se tiče samih priča za prvu sezonu izabrane su kratke priče “The Commuter”, “The Impossible Planet”,”Crazy Diamond” (koju je Amazon predstavio kao “ultimativni stripovski neo noir gde su famm fatal sintetički roboti), “Father Thing”, “Real Life”, “The Hood Maker”, “Kill All Others”, “Autofac”, “Safe And Sound” i finalna “Human Is” u kojoj Cranston briljira kao nadrndani naučnik poslat na “prevaspitavanja” u svemirsku misiju posle koje se, navodno, vraća na Zemlju kao promenjen čovek.

Sve priče se vrte oko omiljenih Dikovih tema – posmatranja, nadgledanja, društvene represije, strah od individualne slobode, nasilna tehnologizacija i dehumanizacije izazvane preuzimanjem socijalnih i društvenih poluga od strane mašina – što je čini više nego aktuelnom.

Kakva su predviđanja? Cool literarnog predloška, ekipa i Amazonova finansijska moć i umetnički TV integritet Channel 4 puno obećava. Do tada letnji presek već postojećih Dikovih adaptacija, noge u lavoru i neskrivena želja da sve bude sjajno na jesen kada izlazi serija!