Da li imate preko 18 godina?

ŠUŠUR! Festival od riči “Čitaj aktivno!”

Legat '68. godine u fokusu ovogodišnjeg festivala na Korčuli.

Autor:
0
0

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. avgusta, s početkom u 21h, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom po redu izdanju, pod nazivom ,,Čitaj aktivno!”, podsetiće okupljenu publiku na legat koji je za sobom ostavila ’68. godina, na one vrednosti koje danas uživamo, a koje su rezulat požrtvovanosti i aktivizma naših prethodnika.

Pola veka nakon ove značajne godine, pozvani gosti Festivala govoriće o tome da li je pisanjem moguće uticati na društvo, koje su posledice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samim odgovornostima autora da adresiraju određene probleme u društvu.

Tokom 1968. dogodili su se protesti koji su uzdrmali vojne i biroktatske elite zapadne i istočne Evrope i SAD-a. Omladina tadašnje Jugoslavije takođe je podjednakim intenzitetom reagovala na društve promene. Protesti u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli su određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde. Kao odgovor na polarizovane odnose između Istoka i Zapada, odnosa socijalizma i kapitalizma, i sam Hladni rat, radio je i Praxis, korčulanska letnja filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma, pod uticajem frankfurtske škole kritičke teorije, sa naglašenom humanošću i subjektom kao kreativnom silom. Aktivno učestvujući u stvaranju društvenih promena i prilika da do njih dođe, intelektualna omladina sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj istoriji.

U odnosu na ova značajna istorijska zbivanja i uticaj koji su ostvarila i ostvaruju na društvo u kome danas živimo, ove godine, ŠUŠUR! Festival od riči, okuplja autore  iz regiona, čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažuje čitaoce i čitateljke i motiviše ih na promišljanje i aktivizam zarad kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.

Povodom ovog značajnog jubileja ovogišnji ŠUŠUR! posvećen je atkivizmu u književnosti. Sa pozvanim autorima razgovaraće se o tome može li subverzivni literarni sadržaj podstaći čitaoce da kritički promišljaju svoju stvarnost i aktivno je menjaju, koje su to slobode čiji je opstanak ugrožen i kako ih i dalje ostvarivati, a koje tek treba da budu osvojene.

O ovim temama, kao i o refleksijama ličnih ubeđenja i stavova ŠUŠUR! će ugostiti: Andreja Nikolaidisa – bosanskohercegovačko-crnogorskog književnika i novinara, dobitnika najznačajnije regionalne nagrade za književnost ,”Meša Selimović” za roman “Mađarska rečenica” za 2016. godinu; Barbaru Matejčić – često nagrađivanu, hrvatsku slobodnu novinarku i urednicu fokusiranu na društvene teme i ljudska prava; Nenada Veličkovića – bosanskohercegovačkog pisca i kolumnistu, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojim ostvarenjima i istraživanjima aktvino tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzanu Tratnik – slovenačku književnicu, prevoditeljicu, aktivistkinju, autorku više zbirki kratkih priča, romana i drama; dobitnicu najprestižnije slovenačke nagrade za književnost koju dodeljuje Prešernova fondacija.

Odabrani autori regionalno i međunarodno su priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima.

Nakon celovečernjeg književnog programa, uslediće ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda.

ŠUŠUR! Festival od riči organizuje pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih ispred udruženja Kulturna akcija – KULA. Prvobitna ideja ŠUŠUR! Festival od riči je da ponudi najširem auditorijumu, u jeku turističke sezone, multikulturalni sadržaj i utiče na stvaranje nove generacije konzumenata savremene književnosti iz regiona.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: