Da li imate preko 18 godina?

Strava i užas

Must see horor filmovi za sve ljubitelje ovog žanra!!!

8
0

Svi vole horore. I oni koji kažu da ih ne vole, vole ih, samo to ne znaju. Ali, hajde da se ovom prilikom skoncentrišemo na sve one koji su kao mali prekrivali oči šakama, a ipak ostavljali malo prostora između prstiju, čisto da vide koliko je zapravo gadna sekvenca koja će uslediti. Na sve one koji su utučeni, a depresiju leče adrenalinskim naletima, ili one srećne i zaljubljene koji koriste blagodati ovog žanra da zbare neku plašlljivicu.

Horor scena je evoluirala, mutirala, konstantno odlazila u ekstreme, ali je u svakoj etapi bilo filmova koji su se izdvajali što po svom kvalitetu, što po originalnosti i bizarnosti kojom su obilovali. Unutar samog žanra, tokom vremena izdvojila se nekolicina dobro  poznatih podžanrova, a unutar svakog od njih zablistalo je nekoliko remek-dela.

FF (Found footage)

The Visit (2015)

thevisit620350

Ovo je prava stvar. Bez mnogo razvlačenja, bivamo uvedeni u priču koja izgleda kao nešto isuviše bolesno da bi bilo istinito, a opet, nakon izvanrednog plot twist-a imamo savršen finiš koji kompletira ovu božićnu pričicu. Posle “Posete” razmislićete da li ćete decu poslati kod bake i deke na vikend. Ja filmu dajem ocenu deset, jer je pravo osveženje u ovoj kategoriji, i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

VHS ( i nastavci )

Iako pričamo o sada već klasiku u svetu horora, jer malo ko može reći da ga nije pogledao, “VHS” je film koji zajedno sa drugim i trećim sequel-om toplo preporučujem iz više razloga. Naime, odlikuje ga to što postoji film unutar filma, odnosno više filmova unutar jednog filma, pa će za svakoga biti po nešto. “VHS” zajedno sa svojim nastavcima obrađuje teme kao što su vanzemaljci, sekte, vampiri, zombiji, paranormalno, abnormalno i sve nenormalno što nas inače plaši u horor filmovima. FF tehnika snimanja čini da na momente tripujemo da smo tamo sa nesrećnicima koji proživljavaju svoje najgore noćne more, naočigled par voajera koji i sami bivaju anulirani na kraju svakog dela. Bon apetite!

Slasher-i

Texas chainsaw massacre (2003)

Omiljeni horor iz detinjstva, koji mi i dan danas uliva jezu kada se setim leather face-a kako vreba iz senke zajedno sa svojom umobolnom porodicom. Po mom mišljenju, ovde se ujedno i probila Jessica Biel koja danas žari i pali Holivudom, nakon što je vešto odigrala velikomučenicu prepuštenu na milost i nemilost serijskim ubicama. Pretpostavljam da ni nastavak ne bi trebalo okarakterisati kao loš, a ponajmanje one prve delove ove krvave sage koji su iznedrili ovaj sjajan remake. Naletećete na neke od najjezivijih scena na filmskom platnu , a one će se doslovno nizati jedna na drugu, bez onih dramskih pauza koje karakterišu današnje horor filmove. Zaboravite na “Pogrešno skretanje” i slične neuspele imitacije, jer je ovo upravo onaj film koji će vas podsetiti da bez GPS-a ne sedate za volan kada odlazite u nepoznatom pravcu!

SAW (prva tri dela filma)

saw

“Slagalica strave”, kako prevedosmo naziv ovog filma, trebalo je okončati trećim delom, jer je sve ono što je usledilo nakon toga zatupljujuće i usiljeno. Ovo je jedan dobar slasher sa zanimljivom pričom koji je dugo bio meta parodija i izvrgavan ruglu upravo zbog plot-a. Rešenje za ovakav problem je to da jednostavno kada sednete da pogledate horor, ne očekujete neku žešću katarzu ili brainstorming, već da sa umerenim očekivanjima uživate u avanturi. Režiser se svakako pomučio da isplete čitavu storiju sa sve uvodom, razradom i zaključkom, i naravno da propusti postoje, ali reč je svakako o kvalitetnom horor filmu za masu koji je bogat jezivim scenama sa aparaturom za samodestrukciju i izuzetno teškim odlukama koje protagonisti moraju da donesu. Pouka ovog filma je da se ne zamerate nikome, jer čak i da se ne zamerite psihopati lično, možda će on rešiti da preuzme pravdu u svoje ruke i kazni vas za random stvar koju ste nekome učinili nažao.

Alien vs predator style

Under the skin (2013)

under-the-skin

Kada poželite da pogledate film sa vanzemaljcima uvek postoji onaj rizik da ćete nabasati na totalni raspad sistema poput “Osmog putnika”. Zato samo oprezno i uvek pogledajte trailer preventive radi. “Under the skin” se pojavio na festivalima kao evropski film da bi ubrzo potom osvojio svetske top liste ali i srca publike. Skarlet nas nije izneverila, već je svojom transformacijom i odličnom interpretacijom ponela film na plećima, a postoji i neki gotovo Linčovski momenat u filmu koji odiše misterijom i ostavlja nas u rebusu.

Los ojos de Julia (2010)

Kada je o predatorima reč, mora se izdvojiti vrhunsko ostvarenje Giljerma del Tora, koje je na filmsko platno pretočeno kao priča o Huliji, ženi koja ne vidi čoveka koji je uhodi, a mora da se spase od njega. Film je izmontiran tako da prouzrokuje konstantno cimanje i trzanje kod gledalaca, pa će se oni koji uživaju u ovome itekako počastiti. Valja napomenuti i da sjajna Belen Rueda tumači glavnu ulogu, što ovaj film čini još kvalitetnijim.

U domenu okultnog

Red state (2011)

Ovaj film je pre svega triler koji se, kako priča odmiče, pomera sve dublje i dublje u okvire horora. Radnja filma još jednom svedoči o činjenici da su verski ekstremisti izuzetno zeznuta stvar za one koji ne žele da se povinuju njihovim shvatanjima i uverenjima. Određeni kadrovi su nabijeni tenzijom koja “Red state” izdvaja iz mase suspense filmova, ali je sama završnica filma daleko najbizarniji momenat koji će vas ostaviti u čudu.

Martyrs (2008)

Ako se rešite da pogledate “Martyrs”, držite se originala i nikako ne gledajte remake. Sa ovim filmom vam treba the real deal, na francuskom jeziku i sa izvanrednim glumicama koje su učinile da uloga u hororu izgleda zahtevno. Film obiluje neočekivanim preokretima i zanimljivim raspletima, ali budući da govorimo o festivalskom filmu, malo ko ga nije već pogledao. Ako niste, evo savršene prilike da se istraumirate bar na sedam dana. Dodao bih da film možemo svrstati i u kategoriju slasher-a jer su scene kasapljenja podignute na jedan novi nivo.

Zombie nation

JeruZalem (2016)

jeruzalem

Ono što vam trailer za ovaj film neće reći je da se uistinu radi o pravoj avanturi za sve zavisnike od adrenalina, iako neće biti mnogo pucačine, klanja i prepadanja. Od prvih sekvenci gledaćete ovaj film kroz interaktivne naočare ribe koja je verovatno isuviše žnaru da bi bila bačena u prvi plan, ali će egzotična plavuša svakako rešiti ovaj problem konstantnim, na momente ničim izazvanim pojavljivanjem u kadru. Prošetajte kroz magični Izrael i prepustite se borbi za život u apokaliptičnom okršaju sa zombijima.

Rec 3 Genesis (2012)

Svi delovi ovog filma su fantastični i zapravo su preteča svega onoga što se gomilalo na holivudskom platnu nakon što je film izašao. Kao što mu ime kaže ovaj nastavak filma otkriva samu genezu zombijaštva i problematike koja je zadesila protagoniste, pa možda ne bi bilo loše prvo pogledati baš ovaj treći deo. Tempo filma pulsira tako da ćete na momente zombije doživeti kao nešto što je zapravo strašno a ne kao instrumente tinejdžerske ljubavne drame. “Rec” vas svakako neće ostaviti ravnodušnima i ubrzo ćete pohitati da pogledate sve nastavke.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: