Da li imate preko 18 godina?

Šta pogledati na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni

Filmovi kao univerzalni jezik slobode! Ovogodišnji festival se održva od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Autor:
5
0

Okosnicu ovogodišnjeg programa 12. izdanja festivala “Slobodna zona”, kao i prethodnih godina, čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije – od rata u Siriji i njegovih posledica, zastrašujućim perspektivama globalnog sajber rata u koji je svet već zakoračio, o nasilju i prevazilaženju lične i kolektivne traume i individualnim naporima u menjanju sveta.

Slobodna Zona od ove godine dobija takmičarski karakter, pa će se filmovi iz ovogodišnje selekcije takmičiti za nagrade stručnog žirija za Najbolji angažovani film u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji i nagradu Human rights žirija. Biće dodeljenna i nagrada za Najbolji film u okviru selekcije 14+, koju dodeljuje srednjoškolski žiri.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta, a mi smo izdvojili 10.

Neruda

Čileanski pesnik, diplomata i Nobelovac Pablo Neruda, centralna je figura novog ostvarenja reditelja Pabla Laraina, kojim će Slobodna zona biti otvorena. Anti-biografsko delo, kako ga reditelj opisuje, smešteno je u 1948. godinu u kojoj senator Neruda, zbog javnog i oštrog protivljenja tadašnjem predsedniku Gabrijelu Gonzalesu Videli, prvi put postaje zvanični državni neprijatelj. Film je značajnim delom zasnovan na istorijskim činjenicama iz Nerudinog disidentskog života. Premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu i kandidat je Čilea za Oskara za najbolji strani film.

četvrtak, 10. novembar, 20:00, Sava Centar

Požar na moru

Dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev film predstavlja britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza. Film je sniman par meseci na ovom najjužnijem italijanskom ostrvu koje od ’90ih godina predstavlja metaforu za najmasovniji i najsmrtonosniji tranzit stotina hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi. Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka, koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu. Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji poziva na hitnu akciju.

subota, 12. novembar, 20:00, Dom Omladine
nedelja, 13. novembar, 19:00, Dvorana Kulturnog centra

Zero Days

Dokumentarni triler o svetu sajber rata. Film prvi put prikazuje kompletnu priču o kompjuterskom virusu Stuxnet, poznatnom i kao Crv zbog mogućnosti da prelazi sa jednog računara na drugi, kroz softverske rupe koje pravi. Ova virus su SAD i Izrael pustili da uništi ključni deo jednog iranskog nuklearnog objekta, ali koji se na kraju proširio izvan željenog cilja. Ovo je najobimniji izveštaj do danas o tome kako je tajna misija zauvek otvorila Pandorinu kutiju sajber rata. Zero Days nam otkriva mrežu spletki koje uključuju CIA, američku vojsku, Mosad i operacije koje uključuju špijunažu i tajna ubistva, ali i novu generaciju sajber oružja čija je destruktivna snaga slična onoj u nuklearnom ratu.

subota, 12. novembar, 18:00, Dom omladine

Sing Street

Ovaj film na vodi u Dablin 80-ih godina 20. veka. Reč je o coming of age ostvarenju koje je ujedno i mjuzikl sa neverovatnim originalnim soundtrackom. Film prati Konora, četrnaestogodišnjaka koji beg od svojih roditelja pred razvodom i uobičajenih tinejdžerskih problema, vidi u misterioznoj, lepoj i uber kul devojčici Rafini. Da bi je osvojio, poziva je da bude glavna zvezda spotova njegovog benda. Postoji samo jedan problem: taj bend ne postoji… još uvek.

nedelja, 13. novembar, 15:00, Dvorana Kulturnog centra
ponedeljak, 14. novembar, 20:00, Dom Omladine
utorak, 15. novembar, 20:30, Kinoteka

Najsrećniji dan u životu Olija Makija

Duhovit, nesrećan i neodoljivo šarmantan, uverljivi igrani filmski debi reditelja Juha Kusmanena, koji je osvojio je glavnu nagradu u kategoriji “Izvestan pogled” na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, inspirisan je istinitom pričom o najuspešnijem finskom bokseru 60-ih godina. Snimljen u crno-beloj tehnici, uz izuzetnu pažnju posvećenu detaljima iz tog razdoblja, film se fokusira na uvodni deo Makijevog istorijskog meča u Helsinkiju protiv svetskog šampiona bantam kategorije u boksu – Amerikanca Dejvija Mura.

petak, 11. novembar, 20:30, Kinoteka
subota, 12. novembar, 17:00, Dvorana Kulturnog centra

Zamka za snove

Dobitnik nagrade na Sandens festivalu, ovaj film nas vodi nas u skriveni svet prostitucije i seksualnog trafikinga kroz oči jedne od preživelih, Brende Majers-Pauel. Bivža tinejdž prostitutka, zavisna od droge, Brenda je prkosila šansama da bi postala snaži zagovornik promene u svojoj zajednici, i pomogla ženama i mladim devojkama da izađu iz začaranog kruga seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja. Zamka za snove razotkriva skriveno nasilje koje uništava živote ovih mladih žena, njihovih porodica i zajednica u kojima žive u Čikagu i Brendin nepokolebljiv rad da se to promeni.

petak, 11. novembar, 15:00, Dvorana Kulturnog centra
subota, 12. novembar, 19:30, Art Bioskop Kolarac

Ukrajinski šerifi

U udaljenom ukrajinskom selu Staroj Zburjevki nema policije i gradonačelnik zadužuje Viktora i Volođu da se brinu o sigurnosti. U izubijanoj ladi vozikaju se od slučaja do slučaja: pijandure, komšijske svađe, sitni lopovluk, kućno nasilje, pojedeni psi… Život ide svojim tokom dok radio i TV ne počnu da donose novosti. Krim je iza ćoška, Donjeck samo malo dalje. Vesti o događajima koji će zauvek promeniti Ukrajinu stižu do Zburjevke. Ljudi počinju da se brinu. Pozadina tragikomičnog filma je u trenutnim istorijskim zbivanjima u Ukrajini.

utorak, 15. novembar, 19:00, Dvorana kulturnog centra

Zaveštanje

Beogradski reditelj Ivan Jović je od 2012. do 2016. radio na obimnom arhivsko-dokumentarnom projektu prikupljanja iskaza svedoka koji su preživeli genocid u NDH. Pored obimne video-arhive, rezultat ovog projekta je i dokumentarni film Zaveštanje. Izmontiran iz preko 450 sati snimljenih svedočenja, prikupljanih tokom četiri godine razgovora sa 94 neposredna svedoka, film predstavlja izvod iz velike dokumentarne arhive. Filmska priča bez naratora, istoričara i arhivskih snimaka, uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja, prenosi utihnule glasove žrtava do našeg vremena.

nedelja, 13. novembar, 20:00, Dom omladine

Kino Otok

Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posećivanja bioskopa u malim mestima na hrvatskim ostrvima tokom druge polovine prošlog veka. Šestoro svedoka vremena priseća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih za gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obeležili živote.

subota, 12. novembar, 18:30, Kinoteka

Moj vlastiti rat

U ovom izuzetno ličnom dokumentarnom filmu, Lidija Zelović, pokušava da odgovori na pitanja kako izaći na kraj sa sopstvenom ratnom prošlošću i kako obezbediti da vaša deca ne nose taj teret. Zelović je odrasla u Sarajevu, odakle je izbegla u Holandiju 1993. godine. Kao ratni dopisnik za BBC, a kasnije i kao rediteljka, pokušavala je da se približi otkrivanju istine o ratu. Tokom snimanja ovog filma, Zelović otkriva da pravi rat tinja u ljudima, čak i unutar nje same. Da bi pokušala da ostavi prošlost iza sebe i da se više ne bi osećala kao izbeglica, pokušava da otkrije izvor netrpeljivosti.

ponedeljak, 14. novembar, 18:30, Kinoteka

Publika Slobodne Zone će, kao i do sada, odlučivati kojih 5 filmova će narednog proleća ići na turneju po gradovima Srbije, ove godine ih je bilo preko 40.

Festival Slobodna Zona održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu Omladine, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojkvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin grad u Nišu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: