Da li imate preko 18 godina?

TOP 10 regionalnih filmova na ovogodišnjem FEST-u

I ove godine na festivalu odličan izbor regionalnih filmova. U ovoj listi preporuka ograničili smo se na prostor bivše Jugoslavije.

Ovogodišnji 46. FEST, na kome će premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, održaće se od 23. februara do 4. marta, pod sloganom “Priđi bliže”. Festival će otvoriti američki film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film “Lice” Malgožate Šumovske. U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. 

Tradicionalno, na FEST-u će biti prikazani filmovi koji konkurišu za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, kao i filmovi koji su nagrađivani na velikim svetskim festivalima. Mi smo na ovoj listi izdvojili 10 filmova iz regiona koje vredi pogledati na velikom platnu.

Osnove ubijanja / Slovenije, Srbija

Priča počiva na raspadu idiličnog odnosa između Marka i Dunje, prouzrokovanog nedostatkom poštovanja usled gubitka posla i finansijskog propadanja koje je usledilo. Kako priča napreduje, teret koji oni, kao roditelji, nisu sposobni da nose sve više pada na pleća dece. To je priča koja se svakog dana događa u Sloveniji, ali bi mogla da se dogodi i bilo gde drugde. Za one kojima je ovaj fenomen poznat, to je bolno iskustvo, za ostale bi trebalo da bude opomena.

Režija: Jan Cvitkovič / Scenario: Jan Cvitkovič / Uloge: Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec
Program: Fokus Evropa

Egzorcizam / Hrvatska

Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepleću međusobni stavovi i uverenja, no na površinu izlaze mračne tajne, kao i postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se Sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspeli uhvatiti u koštac s njim.

Režija: Dalibor Matanić / Scenario: Dalibor Matanić / Uloge: Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić, Marko Braić
Program:Specijalne projekcije

Ederlezi Rising / Srbija

Uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija. Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

Režija: Lazar Bodroža / Scenario: Dimitrije Vojnov, Danilo Bećković / Uloge: Stoya, Sebastian Cavazza
Program: Srpski film

Agape / Hrvatska

Miran je nekonvencionalan sveštenik koji priprema decu za ceremoniju krizmanja. Jedno od njih je Goran, tinejdžer bez roditelja, koji uživa Miranovu pažnju. Jednog dana nov dečak se doseljava u njihov kraj i odmah postaje Miranov miljenik. Goran je ljubomoran i priznaje da je u seksualnoj vezi sa sveštenikom, što pokreće niz nesrećnih događaja.

Režija: Branko Schmidt / Scenario: Sandra Antolić, Ivo Balenović, Zrinka Katarina Matijević, Branko Schmidt Uloge: Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Ivo Gregurević
Program: Glavni takmičarski program

Žaba / BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija

Zeko, berberin i bivši vojnik koji pati od post-traumatskog stresnog poremećaja, poziva svog brata i svog prijatelja na muslimanski praznik Ramazanski bajram. Kad shvati da njegov brat, kockar i alkoholičar, nema nameru da se promeni, pokušava da ga primora na to. Nailazeći na neočekivano ponašanje, Zeko postepeno počinje da gubi tlo pod nogama.

Režija:Elmir Jukić / Scenario: Dubravko Mihanović, Pjer Žalica / Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka
Program: Fokus Evropa

Comic Sans / Hrvatska

Uspešni grafički dizajner Alan Despot, posle pokušaja da ponovo obnovi vezu sa svojom devojkom, odlazi na ostrvo Vis i shvata da je rastrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika. Nove situacije i okolnosti pomažu Alanu da svoj život sagleda iz nove perspektive.

Režija: Nevio Marasović / Scenario: Nevio Marasović / Uloge: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević, Alma Prica
Program: Glavni takmičarski program

O bubicama i herojima / Srbija

U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on. U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav…

Režija: Petar Pašić / Scenario: Nikola Pejaković, Dimitrije Vojnov, Petar Pašić / Uloge:Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović
Program: Srpski film

Iskra / Crna Gora, Srbija

Petar je inspektor u penziji i sve što mu je ostalo u životu je njegova ćerka Iskra. Monotonija penzionerskih dana biva prekinuta u trenutku kada mu Igor, novinar i Iskrin kolega, javlja da Iskre nema već par dana. Radeći na jednom članku, u žurbi je od Igora pozajmila ključeve njegovog automobila i više se nije vraćala. Ipak, auto ubrzo biva pronađen u jednoj uvali pokraj uskog i zabačenog seoskog puta, ali od Iskre ni traga. Sve ukazuje da je u kolima sa njom bila još jedna osoba. Potraga za Iskrom počinje i istraga za uzrokom Iskrinog nestanka odvodi Petra daleko u njegovu prošlost.

Režija: Gojko Bakuljan / Scenario: Ana Vujadinović, Gojko Berkuljan / Uloge: Mirko Vlahović, Mladen Nelević, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Dragan Račić, Mišo Obradović
Program: Fest predstavlja

Ništa, samo vjetar / BiH, Švedska, Poljska, Rumunija

Koja je istinita rečenica? Srce je tamo gde je dom? Dom je tamo gde je srce? Tridesetsedmogodišnji Bajo je Šveđanin rođen u Bosni. Posle osamnaest godina, odlazi u posetu rodnom gradu. Sarajevo ga menja, protiv njegove volje. Ali to ga ne čini manje Šveđaninom ili više Bosancem, samo ga čini više njim samim. Ili jednostavno, dom je tamo gde si ti.

Režija: Timur Makarević / Scenario: Timur Makarević / Uloge: Boris Glibušić, Džana Pinjo, Lina Sundén, Aldin Omerović, Izudin Bajrović, Alisa Čajić
Program: Fest predstavlja

Portret umetnika: Milčo Mančevski / Srbija

Kroz priču o procesu stvaranja filma, od ideje do realizacije, upoznajemo Milča Mančevskog, autohtonog umetnika čiji su svi filmovi hrabar iskorak iz poznatih klišea. Autor filmova Pre kiše, Prašina, Senke, Majke i upravo završenog Bikini Moon podseća nas da film može biti originalno umetničko delo.

Režija: Katarina Vražalić
Program: DocuFest

Lajkuj:

Komentari:

  1. nimani says:

    Ederlezi Rising je sve samo ne uzbudljiv – dva lika koja sat i po pricaju i objasnjavaju jedno drugom.

Ostavite komentar:

Slični članci: