Da li imate preko 18 godina?

Sport kao društveni fenomen

Izložba “Agon, when did we forget to play?” daje uvid u istorijske događaje u kojima se sa jedne strane sagledava aspekt modernizacije sporta, ali takođe se posmatra i igra koja spaja zajednice u ruralnim područjima.

Autor:
0
0

Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau u četvrtak 17. maja u 19:00 poziva na otvaranje grupne izložbe “Agon, when did we forget to play?” u okviru koje izlažu umetnici: Morelos León Celis (Meksiko), Cristián Ureta (Čile), Katerina Duda (Hrvatska), Predrag Terzić (Srbija) i Agon Nimani (Kosovo). Kustos izložbe je Anja Obradović. Izložba će biti otvorena do 16. septembra.

Tematika izložbe “Agon, when did we forget to play?” se bavi značajem sporta kao društvenog fenomena kroz čije analiziranje se može odrediti širi aspekt društva. Sa posebnim akcentom na košarku, ova izložba daje uvid u istorijske događaje u kojima se sa jedne strane sagledava aspekt modernizacije sporta, ali takođe se posmatra i igra koja spaja zajednice u ruralnim područjima.

U okviru koncepta, postavlja se paralela između orkestarskog maestra i trenera u kontekstu različitih strategija koje su potrebne, kako u sportu, tako i u muzici. Takmičenje i klasifikacija imaju tendenciju da postanu deo nacionalne perspektive.

Grupna izložba “Agon, when did we forget to play?” u okviru koje izlaže pet umetnika iz različitih sfera postavlja pitanje o mogućnosti postojanja transnacionalnog identiteta sporta.

Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau je nezavisni multidisciplinarni prostor za savremenu umetnost koji okuplja kako etablirane tako i mlade vizuelne umetnike, istovremeno razmenjujući iskustva i stečena znanja. Prostor funkcioniše kao rezidencija za umetnike koji žive van Beograda i takođe kao izlagački prostor. Nalazi na adresi Topličin Venac 14/9, IV sprat, a naziv potiče od reči Hestia (gr. /ˈhɛstiə/) grčke boginje ognjišta, oikosa, arhitekture i domaćinstva. Hestia se nalazi u privatnom stanu i poseduje ognjište tj. kamin koji predstavlja ovaj izložbeni prostor i na simboličkom nivou. Sa nekoliko godišnjih termina i raznim dešavanjima i programima, cilj je ostvarivanje samostalnih i grupnih izložbi sa fokusom na teme koje se odvijaju u Istočnoj Evropi i Južnoj Americi dok je rezidencija otvorena za ostvarivanje projekata koji su posvećeni međunarodnim umetničkim stvaralaštvom koji, radeći direktno iz okruženja sarađuju sa lokalnom umetničkom scenom. Umetnički radovi realizovani u trajanju rezidencijalnog programa teže ka uspostavljanju međunarodne kulturne saradnje i umrežavanjem raznih aktera iz kulture iz regiona.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: