Da li imate preko 18 godina?

Sinteza filosofije, yoge, koreografije, glume i muzike

Ljudsko telo izuzetno sofisticirana mašina, čiji delovi mogu da proizvedu beskonačan broj pokreta. Biomehanika pomaže nam da upoznamo svoje telo prilikom kretanja u celini.

Autor:
2
0

Jedan od najuspešnijih glumaca generacije škole – studija MHAT, Majstorske radionice Rizakova, Leonid Buldakov, nakon održane prve radionice Biomehanika u Zagrebačkom plesnom centru pod nazivom “Biomehanika za glumce i plesače po metodi skole MHAT”, odžaće radionicu u Beogradu, u Ustanovi kulture Vuk, od 1. do 7. novembra ove godine u organizaciji Kulturnog centra Baraka i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.

Biomehanika kao tehnika nastala je 20-ih godina 20. veka, i razvio ju je najtalentiraniji učenik Stanislavskog, Vsevolod Mejerhold. U Sovjetskom Savezu, kao deo pokreta avangarde bila je tabuisana, a nestala je Mejerholdovom smrću 1940. godine. Međutim, Mejerholdov učenik Nikolaj Kustov, koji je izbegao na Zapad, vraća se u Sovjetski Savez i 1970-ih započinje dalje izučavanje biomehanike.

03

 

 

Radionica ima za cilj da kroz sintezu filosofije, yoge, koreografije, glume i muzike pristupi pozorištu kao celini. MAHAT je prvo rusko pozoriste koje se formiralo u moderni teatar, a u kojem su svoju metodu razvijali Stanislavski, Nemirović-Dančenkao i Mejerhold.

Leonid je izjavio je da je eksperimentisanje idejama srž njegovih pristupa kao I da je glavna ideja ove metode da se oslobodimo nepotrebnih misli, a svu pažnju fokusiramo pre svega na sebe.

04

“Energija koju proizvodimo unutar nas samih treba da nadje put do spoljašnjeg sveta. Kroz praktične vežbe, putem novog pristupa, bavićemo se povezivanjem podsvesti i tela. Muzika je takodje važan faktor koji nam pomaže u tome procesu spoznaje. Takodje je važno i da napomenem da je ovaj prisup najbolji način kako bi se i ljudi medjusobno povezali.”

Radionica je jednako namenjena profesionalnim umetnicima iz oblasti plesa i scenskog nastupa, studentima umetničkih akademija kao i motivisanim amaterskim umetnicima.

Leonid Buldakov upoznaće nas sa glumačkom yogom uz osnove biomehanike, zatim će održati treninge po metodi Mejerholda, Stanislavskog, Grotovskog, koreografske eksperimente, glumačke i plesne etide, savremeni ples.

Na kraju radionice učesnici će imati priliku da predstave rezultate svog rada performansom pred publikom.

02

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: