Da li imate preko 18 godina?

Selom kruže filmske priče

Ravno Selo film festival ima humanitarni karakter jer se prikuplja novac za obnovu lokalnog Doma kulture.

3
0

Treće izdanje Ravno Selo Film Festivala održaće se od 21. do 23. juna u Ravnom Selu. Petar Ristovski, direktor festivala i Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala najavili su zanimljiv program za posetioce.

Festival je u potpunosti besplatan i ima humanitarni karakter, a to je prikupljanje sredstava za obnovu Doma kulture u ovom vojvođanskom mestu, koji je usled požara pretrpeo značajna oštećenja. Naš proslavljeni glumac, Lazar Ristovski, rođen je u Ravnom Selu i kako sam napominje ovo je njegov način da pomogne da ovo zdanje povrati nekadašnji sjaj.

Na konferenciji za štampu, Petar Ristovski, direktor festivala izrazio je zadovoljstvo što je festival ostao veran konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima I debitantskim ostvarenjima reditelja: “Dok Dom kulture ne bude izgrađen festival će trajati 3 dana, ove godine od 21-23. juna na poznatom mestu održavanja – sportskom terenu odmah iza izgorele zgrade. Očekujemo veliku posećenost kao i prethodnih godina. Kako je glavna inicijativa celog festivala upravo izgradnja i obnova Doma kulture, želeo bih da vas obavestim da je arhitektonski projekat i plan urađen i čekamo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo je dobiti do početka festivala, pa će onda Lazar moći da vam to i najavi na festivalu. Naš plan je da Dom bude kompletno završen za peto izdanje festivala, a to je za dve godine. Tada ćemo moći da proširimo program i dane trajanja, a imamo i planu da pokrenemo i letnju filmsku školu.”

Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala najavio je program festivala: “Gost selektor festivala Ivan Karl je ove godine napravio zanimljivu selekciju uz težak zadatak da predloži dobar program sa debitantskim filmovima. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo najaviti otvaranje festivala debitantskim filmom Petra Ristovskog Kralj Petar Prvi, koji će biti prikazan van takmičarskog programa, dok će ekipa filma pozdraviti publiku tom prilikom. Druga dva dana festivala imaćemo priliku da vidimo četiri filma: u subotu 22.6. je na programu italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke. Ovo je najgledaniji domaći italijanski film u poslednjih pet godina, komedija koju verujemo da će se dopasti svima. Drugi film koji će biti prikazan te večeri je crnogorski film Andra Martinovića Između dana i noći, film kojem predviđamo bogat festivalski život. Treće večeri festivala će biti prikazani filmovi Taksi bluz Miroslava Stamatova i Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Predraga Ličine, obe komedije da uz osmeh zatvorimo festival.“

Svake godine otvaranje poseti više od 2.000 ljudi i tradicionalno će ekipe filmova biti tu da pozdrave publiku. Kao i prethodnih godina festival otvara koncert filmske muzike, dok će ove godine novosadski filharmoničari predvođeni maestrom Romanom Bugarom, pratiti Dušicu Novakoviću, glumicu Pozorišta na Terazijama, Mirnu Raduloviću, Kseniju Mijatović, Anu Stanić i Luku Maraša.

Ovogodišnje lice festivala je flumac Milan Marić, koji je pažnju svetske javnosti stekao glavnom ulogom u filmu Dovlatov, premijerno prikazanog prošle godine na filmskom festivalu u Berlinu. Pored brojnih pozorišnih obaveza, trenutno ga gledamo u veoma hvaljenoj seriji Državni službenik.

Program otvaranja i zatvaranja vodiće Lora Đurović i Milan Kolak, dok će samo otvaranje režirati Đorđe Makarević. U programu zatvaranja i proglašenja pobednika učestvovaće glumci Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mirjana Matić.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj (Pijavice, The House that Jack built Larsa von Trira), dok su ostali članovi Darko Bajić, reditelj i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent.

I ove godine, pored glavnog debitanskog programa, festival ima mnogo pratećih programa:

  • Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović (učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala)
  • Izložba kostima i radionica našeg čuvenog kostimografa Borisa Čakširana
  • Glumačka radionica Marijane Janković (čiji je debitanski kratki igrani film Maja pobedio na TRIBECA festivalu), kojoj će pristustvovati studenti Fakulteta Dramskih umetnosti sa Cetinja i Fakulteta umetnosti iz Novog Sada, koji su i domaćini)

Na samom otvaranju festivala, nakon filmske projekcije, uslediće koncert beogradskog garažnog trija Straight Mickey and the Boyz, jednog od najpopularnijih bendova nove generacije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: