Da li imate preko 18 godina?

Revija nemačkog filma u KCB-u

Sećanja i nade. Drugi svetski rat, zataškavanje, nacionalsocijalizam, osamdesete, pad zida, ujedinjenje.

Autor:
4
2

Četvrti Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST biće održan od 8. do 14. oktobra pod sloganom „Sećanja i nade“, u organizacji Goethe-Instituta i Kulturnog centra Beograda. Selektor festivala, direktor Gete Instituta Matijas Miler-Viferig izabrao je 12 filmova različitih po žanru, tematici i estetici koje će publika moći da pogleda tokom sedam festivalskih dana u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Izbor obuhvata filmove koji su bili nominovani za ovogodišnju Nemačku filmsku nagradu i kreće se od istorijske dokumentarne fikcije, preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru kroz noćni Berlin.

Festival počinje projekcijom filma „Feniks“ Kristijana Pecolda, rađenom po motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea, koji govori o periodu po završetku Drugog svetskog rata, nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu, navodi se u saopštenju Kulturnog centra Beograda.

Publika će biti u prilici da vidi i ostvarenje „Viktorija“ Sebastijana Šipera koji je veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade – dobitnik “Zlatne Lole” za najbolji film i nagrade za najbolju režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku.

Na programu je i najuspešniji nemački film iz 2013, tinejdžerska komedija „Fack ju Göhte” reditelja Bore Dagtekina, priča prati omiljenog nastavnika škole koja je u potpunom rasulu u jednoj gradskoj četvrti, ali istovremeno govori o propasti obrazovanja, problematici migranata, mobingu, nasilju, reformi pravopisa…

Svojim jermenskim epom „Rez“ Fatih Akin podseća na turski genocid nad Jermenima od pre 100 godina, u flmu „Elzer – 13 minuta“, Oliver Hiršbigel je inscenirao atentat na Hitlera iz 1934. – kao priču o hrabrosti i sopstvenoj volji. Na programu su i filmovi „U lavirintu ćutanja“ Đulia Rikjarelija, italijanskog reditelja koji živi u Nemačkoj, o pripremama za prve sudske procese vezane za Aušvic, drama o hakerima “Who Am I – nijedan sistem nije siguran”, kao i priča o neonacistima „Mladi smo i jaki“.

Ovogodišnje, 4. izdanje GoetheFEST-a bića zatvoreno filmom „Kada smo sanjali” Andreasa Drezena koji govori o grupi prijatelja koji odrastaju u Istočnoj Nemačkoj početkom devedesetih.

plakat

Program GoetheFEST

četvrtak 8. oktobar, 20:00
Feniks – Kristijan Pecold

Ubrzo posle 2. Svetskog rata Jevrejka Neli se vraća u Nemačku, obeležena teškim povredama lica koje je pretrpela u koncentracionom logoru. Njen bivši muž Džoni ni ne sluti da je ona preživela. Neli traga za njim, iako ju je on nekada izdao nacistima, u šta je njena prijateljica Lene gotovo ubeđena. Džoni je ne prepoznaje, međutim, jedino primećuje sličnost koju želi da iskoristi: Neli bi trebalo da igra ulogu njegove supruge kako bi došao do imetka one za koju se veruje da je mrtva. Feniks govori o nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu.

PHOENIX ein Film von CHRISTIAN PETZOLD mit NINA HOSS und NINA KUNZENDORF .Die Geschichte einer Holocaust Ueberlebenden die mit neuer Intentität herausfinden will ob ihr Mann sie verraten hat. Story on a woman who has survived the Holocaust. Presumedly dead, she returns home under a new identity to find out if her husband betrayed her Phoenix. Il racontera l'histoire, après la Seconde Guerre Mondiale, d'une femme qui a survécu à l'Holocauste. Tout le monde la croit morte. Elle revient chez elle sous une nouvelle identité et découvre que son mari l'a trahie... ACHTUNG: Verwendung nur fuer redaktionelle Zwecke im Zusammenhang mit der Berichterstattung ueber diesen Film und mit Urheber-Nennung PHOENIX ein Film von CHRISTIAN PETZOLD mit NINA HOSS und RONALD ZEHRFELD.Die Geschichte einer Holocaust Ueberlebenden die mit neuer Intensität herausfinden will ob ihr Mann sie verraten hat. Story on a woman who has survived the Holocaust. Presumedly dead, she returns home under a new identity to find out if her husband betrayed her Phoenix. Il racontera l'histoire, après la Seconde Guerre Mondiale, d'une femme qui a survécu à l'Holocauste. Tout le monde la croit morte. Elle revient chez elle sous une nouvelle identité et découvre que son mari l'a trahie... ACHTUNG: Verwendung nur fuer redaktionelle Zwecke im Zusammenhang mit der Berichterstattung ueber diesen Film und mit Urheber-Nennung

petak 9. oktobar, 19:00
Hrabar poduhvat – Kristijan Cibert

Svake godine Hanes, njegova žena Kiki, prijateljski par Dominik i Marajke kao i ženskaroš Mihael preduzimaju biciklističku turu. Cilj je uvek neki drugi i svaki put ga određuje jedan od članova grupe. Ove godine je red na Hanesa koji je izabrao Belgiju, što kod ostalih biciklista i nije baš izazvalo oduševljenje. Međutim, tek posle nekog vremena on im otkriva pravi razlog njegovog izbora: zbog neizlečive nervne bolesti i liberalnih zakona po pitanju eutanazije u susednoj zemlji, on želi da ovu biciklističku turu pretvori u njegovo poslednje putovanje. Prijatelji su šokirani, ali ne mogu da preglasaju Hanesa. Grupa kreće na put – i saznaje mnogo toga o vrednosti života…

HRABAR PODUHVAT_ manja

petak 9. oktobar, 21:00
Fack ju Göhte – Bora Dağtekin

Posle 13 meseci zatvora prevarant Zeki Miler traga za svojim plenom iz poslednjeg pljačkaškog pohoda i javlja se na konkurs kao domar škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Međutim, Zeki dobija mesto kao nastavnik na zameni; prinuđen je da se maltretira sa naivnom referentkinjom i problematičnom decom koja čak ni ne znaju ispravno da napišu „Fuck you, Goethe“. Tako ovaj mladić, a da nije hteo, započinje svoju pedagošku karijeru. Divlja farsa Bore Dagtekina bila je najuspešniji nemački film 2013. godine.

FAK JU, GETE_ Goethe_12

subota 10. oktobar, 19:00
Titove naočare – Regine Šiling

Film je zasnovan na istoimenoj knjizi Adriane Altaras, autorke rođene u Zagrebu u jednoj jevrejskoj porodici, koja danas živi u Nemačkoj.  Ovaj dokumentarni film je zapravo životna priča, koja je u 20. veku u Evropi oblikovana ratnim dešavanjima i tadašnjom ideologijom.

Adriana Altaras in Titos vault Still from TITO'S GLASSES, a documentary by Regina Schilling produced by zero one film / 2014 co-produced by SWR funded by Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg, Filmfšrderungsanstalt FFA

subota, 10. oktobar, 21.00
Elzer – 13 minuta – Oliver Hiršbigel

Nedostajalo je celih 13 minuta. Da 8. novembra 1939. Hitler svoj govor u minhenskom Birgerbrojkeleru nije završio nešto ranije nego što je bilo planirano, Johan Georg Elzer bi u istoriju ušao kao jedan od najvećih junaka 20. veka. Brižljivom tačnošću, mladi švapski stolar mesecima je pripremao atentat. Ali, umesto da svet oslobodi Hitlera, njegov plan propada i Elzera hapse, muče, mrcvare i na kraju pogubljuju. Ali, ko je bio taj čovek? Šta ga je nagnalo da kao pojedinac, u vremenima neprestanih objava o uspesima nacional-socijalizma, pruži otpor?

ELSER Bild 131 Artur Nebe (Burghart Klausner) Heinrich Müller (Johann von Bülow) Protokollführerin (Lissy Pernthaler) Georg Elser (Christian Friedel) Foto: Bernd Schuller Tel: 0049-171-1934908

nedelja 11. oktobar, 19:00
U lavirintu ćutanja – Đulio Rikijareli

Nemačka krajem 50-ih: privreda cveta, ljudi žive sve bolje, a događaji od pre nepunih 20 godina polako ali sigurno padaju u dobrodošli zaborav. Jednoga dana, međutim, novinar Tomas Gnilka se pred frankfurtskim sudom pobrinuo za uzbuđenje kada je hteo da prijavi nekadašnjeg čuvara iz Aušvica, koga je jedan prijatelj prepoznao u školskom dvorištu, a koji sada očito spokojno živi životom nastavnika. Ali, novinar svojim zahtevom nailazi na odbijanje. Pažnju mu poklanja jedino mladi državni tužilac Johan Radman koji želi da ispita slučaj. Podršku pri tom dobija od Glavnog državnog tužioca Frica Bauera koji mu prenosi ingerencije u istražnim radnjama. Radman se u potpunosti posvećuje slučaju i zbog toga zapostavlja svoj privatni život. Čak ni Marlena, koju samo što je upoznao, ne uspeva da utiče na njega. Mladi advokat se sve više izopštava od okoline kako bi prozreo lavirint laži i potiskivanja i odredio presudu za primer.

Alexander Fehling (Rolle: Johann Radmann)

nedelja 11. oktobar, 21:00
Viktorija – Sebastijan Šiper

Usred noći, ispred jednog berlinskog kluba, mlada Španjolka Viktorija upoznaje četvoricu prijatelja Zonea, Boksera, Blinkera i Fusa. Žena iz Madrida i nasrtljivi Zone se odmah zbližavaju. Međutim, za momke noć tek počinje. Kako bi poravnali svoj dug prema kriminalcu Andiju, njih četvorica su prinuđeni da izvrše krivično delo. U trenutku kada jedan od njih nenadano ispada, potrebno je da baš Viktorija kao vozač uskoči u ovaj nezgodni poduhvat. Ono što za nju ponajpre ima prizvuk avanture brzo prerasta u noćnu moru, jer se planirani smeli poduhvat iz osnova razvija u pogrešnom pravcu i početna sreća Viktorije i Zonea žestoko biva stavljena na probu…

VIKTORIJA

ponedeljak 12. oktobar, 19:00
Who am I – Nijedan sistem nije siguran – Baran bo Odar

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu “CLAY” (skraćenica za “Clowns Laughing @ You”). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu je stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg…

WHO_AM_I

ponedeljak 12. oktobar, 21.00
Mladi smo i jaki- Burhan Qurbani

Rostok-Lihtenhagen, avgusta 1992: u montažnom naselju nezaposleni mladi se bore protiv dosade i frustracije, dok se noću sukobljavaju sa policijom i strancima. Sukobi postaju toliko opasni da se vlasti odlučuju da evakuišu rumunske Rome. Kao potencijalne žrtve ostaju Vijetnamci iz takozvane Zgrade suncokreta. Metež se pojačava, ali se policija povlači, nastupa noć nasilja – pred očima mase koja pilji i aplaudira.

MLADI SMO I JAKI

utorak 13. oktobar, 19.00
Jagnje – Kutlug Ataman

Selo na visoravni istočne Anadolije. Kao što tradicija nalaže, povodom čina obrezivanja u porodicama se organizuje slavlje. I mali Mert mora da prođe taj običaj, ali njegov otac Ismail nema para da priredi slavlje. Majka Medine sakupljanjem vrbovog pruća zarađuje oskudnu platu. Niko ne želi da im ustupi jagnje koje mora da se ponudi gostima. Mertova sestra plaši brata pričom da ako otac ne uspe da nabavi jagnje, žrtvovaće sopstvenog sina…

JAGNJE

utorak 13. oktobar, 21:00
Rez – Fatih Akin

Mardin, 1915. godine: Jedne noći turska žandarmerija okuplja sve muškarce jermenskog porekla. Od njegove porodice odvajaju i mladog kovača Nazareta Manogijana. Nakon što mu je uspelo da preživi strahote genocida, godinama kasnije sustiže ga vest o tome da su i njegove ćerke bliznakinje još uvek žive. Opsednut mišlju da ih ponovo nađe, on prati njihov trag koji ga vodi od pustinja Mesopotamije, preko Havane, pa sve do golih, usamljenih prerija Severne Dakote. Na svojoj Odiseji on susreće najrazličitije ljude: one sa anđeoskim i dobrim karakterom, ali i đavole u ljudskom obličju.

REZ_fatih akin

sreda 14. oktobar, 20:00
Kada smo sanjali – Andreas Drezen

“Dok smo sanjali, periferija Lajpciga je bila svet. NDR je nestala, a mi smo još uvek bili tu. Pitbul još nije postao diler. Mark je još uvek bio živ. Riko je bio najveći bokser, a Zvezdica je bila najlepša devojka, ali me nije toliko volela kao ja nju. Sve je nekako bilo drugačije. Ali to je bilo naše najlepše vreme”. Dani, Mark, Riko, Pitbul i Paul žive u zanosu jednog posebnog vremena. Godine, u kojima dolazi do sudara društva i sistema i u kojima je sve, ali bukvalno sve bilo moguće. Dečaci su imali trinaest godina kada se u NDR-u pisala istorija, sedamnaest kada se završila u novoj.

Dok smo sanjali_andreas_dresen

 

Posle Beograda, GoetheFEST će biti održan u Kulturnom centru Niš od 16. do 22. oktobra, kao i Kulturnom centru Novi Sad od 21. do 27. oktobra.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: