Da li imate preko 18 godina?

Razglednica iz Tokija

Ovo je manje tekst, a više galerija iz jednog neverovatnog grada.

Nikada nisam mogla da se zamislim u ovom gradu, a ipak sam ga uvek idealizovala i od njega gotovo očekivala drugu planetu. Mislim da je Tokio dorastao mojim nadanjima, a kada sam ga prvi put posetila kao turista, zaljubila sam se u sve ono što on zaista jeste – ne samo u sopstvenu ideju o njemu. Desetak dana u Tokiju možda zvuči kao dovoljno vremena da se nešto vidi, ali to definitivno nije tako, barem kada sam ja u pitanju. Znala sam da ću naći način da se vratim u ovaj grad, a tako je i bilo.

000039 2

Početkom godine sam dobila poziv da radim kao jedan od fotografa na projektu Gradski Vodič kroz Tokio. Mesec dana u tom gradu za mene je bio idealan spoj posla i zadovoljstva. Neke lokacije su bile zanimljive, neke manje zanimljive, a ono što je na mene ostavilo utisak, između ostalog, je spoj monumentalnih tekovina ubrzanog tehnološkog razvoja i smirene dalekoistočne tradicije. Evo malog pregleda toga što sam tamo uspela da zabeležim.

Sajber oblast Akihabara oslikava stereotip Tokija kao grada koji vrvi neonima i podseća na igrice i anime.

Shibuya je oblast poznata po najhaotičnijoj raskrsnici Japana, a možda i sveta. Prednost ove raskrsnice je to što možete da se krećete u svim pravcima i možete da pređete ulicu DIJGONALNO!

000053 2

 

Yurikamome je linija kojom mozete doći do Tokyo Bay-a, a za nju je specifično to što celom svojom dužinom ide iznad zemlje. Potpuno je automatizovana, pa možete da sedite i u samom kljunu voza posmatrajući haos koji se dešava oko vas.

Poslednja stanica linije Yurikamome je Tokyo Bay, u kom se krije nešto karakteristčno za Japance, a to je opčinjenost zapadom i svime što dolazi odatle.

Hramovi su oaze koje se u ovoj betonskoj džungli i uzdižu na najnepredvidljivijim lokacijama. Jedan od najboljih i najstarijih predstavnika je hram u staroj boemskoj oblasti Asakusa.

I još jedno more nedefinisanih razglednica za kraj.

Za vreme 10. Beldocs festivala biće prikazan film “Idoli Tokija” (r. Kyoko Miyake, 2017) koji govori o muškim fantazijama i devojkama idolima – pop pevačicama koje istovremeno predstavljaju najviši izraz japanske ljupkosti i zadovoljenje muških fantazija. Ovo ispitivanje kulturnog fenomena smešteno je u eklektični svet šou biznisa, u središtu jednog od najinteresantnijih gradova sveta.

Projekcija filma održaće se 09. maja, sa početkom u 20:30h, u Domu omladine Beograda. 

Lajkuj:

Komentari:

  1. sasha says:

    slike nisu verno predstavile Tokyo. Uspeli ste da najlepsi i najenergicniji grad na svetu predstavite pomalo prljavim.
    Chiyoda, Roppongi hills, Miro museum, Golden Gai, Tsukiji, Ebisu, Ginza bi bili bolji izor od Tokyo bay.

  2. Ako vas zanima Tokio, možete isplanirati put preko http://www.travelsradar.com i na taj način uštedeti novac za sva ta opisana mesta.

  3. Tijana says:

    Odaiba i Miraikan, ipak. Toliko robota na jednom mestu.

Ostavite komentar:

Slični članci: