Da li imate preko 18 godina?

Rani Radovi: pet decenija kultnog filma

Pre pedeset godina radikalno ostvarenje Želimira Žilnika osvojilo je Zlatnog medveda u Berlinu.

Autor:

Pedeset godina od kako je film „Rani radovi“reditelja Želimira Žilnika osvojio  nagradu „Zlatni medved“,  na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, biće obeleženo 12. decembra u Kulturnom centru, u Nišu i 13. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu.

U vreme studentskih nemira 1968. u bivšoj Jugoslaviji troje mladića i devojka Jugoslava odlaze od kuće i idu po zemlji u potrazi za istinskim revolucionarnim socijalizmom i za društvom koje veruje u istinu. U želji da “promene svet”, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marxa, odlaze u sela i fabrike kako bi “probudili svest” ljudi, ohrabrili ih u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. Jugoslava takođe želi da otkrije da li je moguće poboljšati položaj žena u okviru ovog socijalističkog društva. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom, ali i sa vlastitim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odluče eliminisati Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, te od nameravane akcije ostaje samo taman stub dima koji se diže u nebo. Film obiluje svežinom ideja, pokretljivom kamerom, avangardnom režijom, te svim onim bitnim elementima koji taj film čine i danas zanimljivim. Nakon prikazivanja u Berlinu, i osvojene nagrade, film je bio zabranjen u Jugoslaviji.

Doček dva vrsna umetnika i organizaciju celovečernjeg programa u Nišu, prirediće Društvo Slovenaca „Franc Prešern“i Niški kulturni centar. Program počinje u 18 časova u NKC-u (Stanoja Bunuševca bb) projekcijom filma „Rani radovi“, a potom će se govoriti o Žilnikovom stvaralačkom umeću i filmskom jeziku ovog dela. Moderator razgovora biće urednik filmskog i video programa Dejan Dabić.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u Beogradu, program počinje u 19 časova. Nakon pozdravne reči direktora Jugoslava Pantelića i upravnika Marjana Vujovića biće prikazan film „Rani radovi“. Nakon projekcije jugoslovenskog klasika, moderator razgovora sa Žilnikom, Karpom i drugim učesnicima, biće dr Ivana Kronja, čiji je tekst povodom ovog jubileja objavljen u novembarskom broju časopisa „Kinoteka“.

Svečanim projekcijama filma u Nišu i Beogradu, pristustvovaće snimatelj Karpo Godina, višegodišnji prijatelj i saradnik reditelja Želimira Žilnika.  Saradnici događaja su Društvo Slovenaca„Sava“ u Beogradu, Filmski centar Srbije i Ambasada Republike Slovenije.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: