Da li imate preko 18 godina?

Putevima revolucije – Memorijalni turizam u Jugoslaviji

Izložba koja govori o spomenicima NOB-a kao turističkom nasleđu bivše SFRJ.

Autor:
12
0

Izložba Putevima revolucije-Memorijalni turizam u Jugoslaviji, koja je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimereni spomenici, biće otvorena 15. jula u 19.00 časova u Muzeju istorije Jugoslavije.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svetskog rata postaju mesta posete i komemoracije brojnih građana SFRJ, da bi do sredine sedamdesetih godina partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva “Putevima revolucije” pohodilo oko dva i po miliona građana. Do kraja decenije ovaj broj se penje na oko četiri miliona posetilaca godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju deo turističke ponude SFRJ.

Na primerima spomeničkih lokaliteta sa područja cele bivše države, predstavljenih i arhivskim foto materijalom, izložba problematizuje kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu, kako je ona artikulisana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ, na koji način poimanje spomen obeležja NOB-a kao turističkog proizvoda utiče na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja, kao i da li su ovi lokaliteti i danas deo turističke ponude.

25-maj

Umetnici koji su se pridružili trenutnoj postavci izložbe u Ljubljani i Beogradu, prikazuju uži i širi spektar pitanja u suočavanju sa zajedničkom prošlošću i nasleđem zemalja nekadašnje Jugoslavije. Od socijalizma i kapitalizma, revizionizma, zaborava i/ili prinudnog sećanja do naizgled lakih tema kao što su obilasci i razgledanje, putovanja i nepodnošljivo čekanje. Posetioci izložbe će takođe moći da vide zbirku fotografija memorijalnog turizma, nastalu kroz otvoreni poziv za fotografije iz ličnih arhiva stanovnika svih zemalja bivše Jugoslavije. U okviru izložbe će biti prikazano i 15 skulptura/modela spomenika iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba je do sada prikazana u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šapcu i Ljubljani, a tokom ove godine publika će imati priliku da je pogleda u Beogradu, Puli, Splitu, Karlovcu i Skoplju. Postavku su koncipirali Lana Lovrenčić i Milan Rakita.

revolucija-ba

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: