Da li imate preko 18 godina?

Uzbudljivo leto na Paliću

Odlična evropska ostvarenja na festivalu od 16. do 22. jula. Za nagrade konkurišu filmovi koji su nagrađeni na prestižnim festivalima.

Autor:

Projekcijom dugometražnog dokumentarca “Požar na moru” Đanfranka Rosija, koji je osvojio Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu, 16. jula na Letnjoj pozornici počinje 23. Festival evropskog filma Palić. Festival će zajednički otvoriti laureati nagrade “Aleksandar Lifka”, doajen domaće kinematografije Slobodan Šijan i poznati austrijski reditelj Ulrih Zajdl.

palic-ff

U konkurenciji za nagrade je 12 filmova, od kojih su mnogi već dobili nagrade na prestižnim festivalima. Za priznanja konkurišu “Matura” Kristijana Munđijua, “Najsrećniji dan u životu Olija Makija” Juhoa Kuosmanena, “Zoologija” Ivana Tverdovskog, “Demon pod reflektorima” Nikolasa Vindinga Refna, “Ubica čistog srca” Atile Tila, “Toni Erdman” Maren Ade, “Preko planina i polja” Erana Kolirina, “Ljubav je gorka” Tomaša Vasilevskog, “Tihi zaliv” Bruna Dimona, “Snovi” Renarsa Vimbe, “Draž” Agnješke Smožinsk i domaći film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Glavni program ocenjivaće međunarodni žiri koji čine turska rediteljka Jesim Ustaoglu, nemačka rediteljka Mihaela Kezele, estonski producent Rina Sildos, litvanska glumica Aiste Diržiute i srpski reditelj Stefan Arsenijević.

Selektor festivala Petar Mitrić je izrazio posebno zadovoljstvo što je nit koja spaja filmove ovogodišnjeg festivala odnos roditelja i dece.

“Jedna od poslastica je Nikolas Vinding Refn, evropski autor koji se otisnuo i u Holivud, ali je njegov film ‘Demon pod reflektorima’, koji je bio u takmičarskom programu Kana, većinski evropska produkcija. Iz Nemačke nam dolazi ‘Toni Erdman’ film o kom se, posle Kana, najviše pričalo, jer su ga svi gledali kao glavnog pretendenta na ‘Zlatnu palmu’. Domaće boje u takmičarskom programu brani ‘Dnevnik jednog mašinovođe’ Miloša Radovića”, rekao je Mitrić, posebno istakavši film “Matura” Kristijana Munđijua, nagrađenog za najbolju režiju u Kanu.

Program “Paralele i sudari” donosi 11 filmova iz istočne i jugoistočne Evrope, među kojima su “Nezakonito” Adriana Sitarua, “Krpeni savez” Mihaila Mestetitskog, Hladni talas” Romana Volobujeva, “Put ljiljana” Benedeka Fligeaufa, “Većina duša koje ovde žive” Ivana i Igora Buharova, “Eva Nova” Marka Škopa, “Žeđ” Svetle Tsotsorkove, “Nikada nismo sami” Petra Vaclava, “Porodični film” Olmoa Omerzua, dokumentarac “Dubina dva” Ognjena Glavonića i “Vlažnost” Nikole Ljuce, koji se prikazuje van konkurencije. Odluku o nagradama za ovaj program donosi žiri filmske kritike čiji su članovi Marina Rihter iz Austrije, Maria Ulfsak iz Estonije i Kolet de Kastro iz Francuske.

Kinematografija u fokusu po prvi put ove godine je regija, i to Baltik, pa će publika tokom predstojećeg festivala imati prilike da pogleda igrane, dokumentarne i animirane filmove iz Litvanije, Estonije i Letonije.

Pored filma “Snovi” Renarsa Vimbe nagrađenog Kristalnim medvedom na ovogodišnjem Filmskom fetstivalu u Berlinu u programu posvećenom kinematografiji baltičkih zemalja predstavljamo dva nova estonska filma, debitantski “The Days That Confused” Trina Rumeta i “Mama” Kadri Kusar. Na festivalu će biti prikazani litvanski filmovi “Sanagailino leto” rediteljke Alante Kavaite, nagrađene na Sandensu prošle godine za najbolju režiju, i dokumentarac pod naslovom “Kada razgovaramo o KGB-u”. U okviru ove selekcije biće prikazan i letonski film “Zora” višestruko nagrađivane rediteljke Leile Pakalnjine.

mellow

U okviru programa “Baltik u fokusu” biće prikazan i izbor izvanrednih kratkih i animiranih filmova iz sve tri baltičke zemlje što predstavlja pravu poslasticu jer se radi o zaista vrhunskim, inventivnim i duhovitim ostvarenjima.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: