Da li imate preko 18 godina?

Priča o potrazi za idealom lepote

Studio Go Hektik premijerno prikazao animirani film nastao po motivima narodne pripovetke "Djevojka brža od konja"!

Autor:
6
0

Studio za animaciju Go Hektik je 29. maja premijerno prikazao svoj prvi kratki animirani film “Maiden Swifter than Horses”. Novi projekat predstavljen je u ambijentu dobro poznatom ljubiteljima animiranih filmova, u bifeu Ventil. Ekipa filma je dočekala goste, i nakon projekcije publika je imala priliku da postavlja pitanja autorima. Film je realizovan kao 2D cut-out sa elementima tradicionalne animacije. 

“Maiden Swifter than Horses” je prvi nezavisni kratki animirani film Go Hektik studija iz Beograda. Producent filma je Jovana Stanimirović, adaptaciju teksta je radila Dunja Sretović, a Miloš Stanojević potpisuje kompletnu art direkciju. Za animaciju su bili zaduženi Boris Kuleba, Branko Bojković, Goran Gogić, Ivan Milošević i Vladimir Veselinović. Muziku je komponovao Jaroslav Kuleba, a narator je Piter Bejker. Film je u celosti na engleskom jeziku i traje tri i po minuta.

O prvom nezavisnom kratkom filmu iz studija, direktorka Jovana Stanimirović kaže: “U pitanju je adaptacija narodne pripovetke “Djevojka brža od konja”, koju je 1853. Vuk Stefanović Karadžić objavio u Beču u knjizi pod nazivom Srpske narodne pripovijetke i tako spasio od zaborava. Ova priča je o potrazi za idealom lepote. Međutim, devojka-vila, koja je glavni lik, sve vreme zadaje prepreke svim muškarcima koji žele da je osvoje. Pitanja sa kojima nas priča ostavlja su univerzalna: Da li je ideal dostižan i koja cena mora da se plati da bi se dostiglo savršenstvo?”

“Iako je inspiracija za film nastala prije par godina, čekali smo pravo vrijeme da animiramo ovu priču”, objašnjava Jelena Medan, marketing menadžer studija. “Zašto sada? Aktivirali smo se kada smo čuli da je krajem 2017. godine donijeta odluka da nekoliko narodnih pripovijetki, uključujući Djevojku, budu isključene iz obavezne lektire srpskog jezika za srednje škole. Želimo da na drugačiji način prikažemo ovako rijetke bajke poput Djevojke brže od konja u našoj literaturi, koje govore o univerzalnim pitanjima. Ovim putem želimo da sačuvamo jedan dio kulturnog nasljeđa adaptacijom narodnih pripovijetki, pjesama i priča na engleski jezik i ilustracijama inspirisanim bajkama svijeta.”

Go Hektik Studio je poznat po animiranom video spotu grupe Repetitor “Kralj ničega” koji je svoju premijeru doživeo početkom maja. Inače, studio se bavi izradom animiranih explainer i komercijalnih videa. Osim Djevojke, žele da animiraju još nekoliko kratkih filmova po motivima bajki i otvoreni su za saradnju sa pojedincima i institucijama. Studio planira da “Maiden Swifter than Horses” šalje na regionalna i evropska takmičenja, a zbog velikog interesovanja film će uskoro da bude dostupan i široj publici.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: