Da li imate preko 18 godina?

Presedan i podvig

49. FEST otvara film "Veliko iskopavanje" sa Keri Maligan i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama. Nagradu "Beogradski pobednik" dobiće Rade Šerbedžija, Puriša Đorđević i Miljen Kljaković Kreka.

Autor:
1
0

Održavanje ovogodišnjeg 49. FEST u maju je presedan i podvig, a namera festivala, kao najveće i najpoznatije filmske manifestacije u zemlji i regionu, je da doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, istaknuto je na najavnoj konferenciji za medije.

Dobitnici  počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedzija i reditelj Puriša Đorđević kojima će nagrade biti uručene na otvaranju, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka koji će priznanje dobiti na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora FEST-a, podsetio je na okolnosti u kojima se održava ovogodišnje izdanje festivala: „Presedan je što se festival održava u maju, ali je i podvig. U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bio online, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu reči. Festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama, koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu.”

Karl naglašava da je suština ovogodišnjeg FEST-a da postoji imamo kontinuitet, radna atmosfera, dobra doza energije, optimizma i entuzijazma.

„FEST nije Kan, Berlin, Venecija i Toronto, ali ono što je Kan u evropskim i svetskim okvirima, to je FEST u okvirima Zapadnog Balkana i regiona. On je najveći, najstariji i naznačajniji filmski festival na ovim prostorima, i to je nešto čime treba da se ponosimo”, ističe Karl.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora FEST-a, napominje da će ovogodišnje izdanje festivala, zbog poštovanja mera za suzbijanje zaraze virusom Kovid 19, imati ograničeni kapacitet gledališta, ali ističe da je najvažnije što je ovogodišnji program na zavidnom nivou.

Glavni žiri festivala čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović. Žiri programa „Fest fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Jugoslav Pantelić se osvrnuo na filmske autore koji su poznati publici FEST-a, a ove godine će predstaviti svoja nova ostvarenja: „Dalibor Matanić se ove godine vraća sa filmom Zora, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos je pre samo tri godine na FEST-u nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom Monday. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, ove godine dolazi sa filmom Miss Marx, koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa”.

Jugoslav Pantelić je istakao i da će na FEST-u biti veliki broj filmova koji se dotiču istorijskih ličnosti, ali i da će publika u filmovima iz ovogodišnjeg programa moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren…

Ovogodišnji FEST će otvoriti film „Veliko iskopavanje” u kome glavnu ulogu tumači Keri Maligan, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Rejf Fajnss, koji je na FEST-u gostovao 2011. i 2019. godine. U ostvarenju australijskog reditelja Simona Stonea, uoči Drugog svetskog rata britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: