Da li imate preko 18 godina?

Preporuka: šta čitati za praznike

Autor:

Jedna od omiljenih stvari nam je kada se kalendar uskladi tako da se praznici spajaju sa vikendom, pa neočekivano dobijemo četiri dana odmora. Vreme je, kao i svaki put uoči majskih praznika, varljivo, ali nemojte da vas to ometa da na pravi način isplanirate ove dane, čak i ako ostajete u gradu. Naš mali doprinos je mini lista knjiga za prvomajsko lenčarenje.

Blistavi zvuci jutra, grupa autora // Ukronija

Ovo je prva antologija savremene persijske poezije na srpskom jeziku. Ovo izdanje, koje uporedo prati i persijski tekst, kroz dela šezdesetak pesnika nam daje uvid u savremena kretanja u persijskoj poeziji i periodu koji se smatra jednim od najturbulentnijih u čitavoj iranskoj istoriji, a koji započinje trijumfom islamske revolucije 1979. godine i traje do danas.

Vera, nada i krvoproliće, Nik Kejv, Šon O’Hejgan // Arete

 Ovo je knjiga nastala iz više od 40 sati intimnih i prosvetljujućih razgovora Nika Kejva i Šona O’Hejgana o umetnosti, prijateljstvu, muzici, bolu, veri, egu i kreativnoj sili. Dok O’Hejgan kopa po najdubljim i najmračnijim kutcima Kejvovog radoznalog i kreativnog uma, Kejv nastoji da iskreno govori o svojoj potrazi za smislom. Ova knjiga odaje počast Nikovom pokojnom sinu Arturu, ali i umetnosti i duhovnosti, koje su, u Kejvovom svetu, neodvojive. Knjiga spaja Kejvov humor, intelekt i strast u jednu dugu filozofsku meditaciju o životu i smrti.

Priručnik za diktatore: zašto je loše ponašanje gotovo uvek dobra politika, Alaster Smit, Brus Bueno de Meskita // Blum izdavaštvo

 Dva ugledna univerzitetska profesora, politkologa stručnjaka za međunarodne odnose, napisali su ovaj kultni priručnik, preveden na brojne svetske jezike, za sve ambiciozne i beskrupulozne ljude koji neće prezati ni od čega da bi ostvarili svoju osnovnu fiziološku potrebu: da se dočepaju vlasti. I to je tek lakši deo posla. Ostati na tronu mnogo je teže i nijedna žrtva nije dovoljno velika da bi se taj cilj i ostvario. Naravno, ovo je knjiga i za sve nas koji se i posle toliko preživljenih diktatura i dalje učimo kako da ih prepoznamo i da se efikasno borimo njih.

Kći mora, Rosalija de Kastro // Tanesi

Ovaj roman je reprezentativan izdanak postromantičarske književne estetike sredine XIX veka, u kome je melodramatiena konvencija dovedena do vrhunca, budući da se razmatra univerzalna tema o odnosu majke i ćerke. Rosalija de Kastro se u svom prvom romanu pozabavila i drugim, kako univerzalnim tako i lokalnim temama, kao što su položaj žene u španskom društvu i pitanje njene nezavisnosti, veza strasti i ludila, prirode i ludila, neuzvraćena ljubav, samoubistvo, incest, zlo, smrt, sujeverje, ljubav prema zavičaju…

Posle zime, Gvadalupe Netel // Booka

Intenzivna i pronicljiva knjiga o ljudskoj nesavršenosti i zabludi da ljubav može reštiti sve probleme. Prateći Klaudija, Kubanca u Njujorku, i Sesiliju, Meksikanke u Parizu, koji pokušavaju da nađu ravnotežu između želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima, Gvadalupe Netel opisuje ledeno lice tuge i depresije sa zrelom iskrenošću koja je iznenađujuće retka u književnosti.

Jadran, Robert D. Kaplan // Laguna

U ovom prodornom i dubokom istraživanju Kaplan, vrhunski stručnjak za geopolitiku, govori o području oko kojeg su se vekovima susticale razne kulture, trgovački putevi i ideje. On se zaputio jadranskom obalom, kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, pokazujući da je Jadran u središtu najvažnijih previranja našeg doba, ubrajajući i uspon populističke politike, izbegličku krizu i bitke za kontrolu nad izvorima energije. Dok se Kina i Rusija nadmeću oko prevlasti u njenim lukama, obala Jadrana ponovo postaje i trgovačko središte koje će odrediti odnose Evrope s ostatkom sveta.

Bogate devojke, Zilke Šojerman // Kontrast izdavaštvo

U sedam sjajnih priča o strasti i gubitku, neostvarenim željama i hirovitim sećanjima, usamljenosti i očaju, autorka nam pruža potresnu sliku generacije koja u vijugavoj potrazi za identitetom i ljubavlju, često završava u ćorsokaku. Održavajući elegantnu ravnotežu između stvarnosti i apsurda, prikazujući čudesne, tužne i jezive obrte svakodnevnog života, ona nam svojom poetskom prozom otkriva vezu između zasićenosti životom modernih mladih žena i društvene otuđenosti i apatije.