Da li imate preko 18 godina?

MSU i TATE Modern

Izložba u salonu Muzeja Savremene Umetnosti

Autor:
0
1

Izložba Preokreti predstavlja drugi deo saradnje muzeja Tejt Modern iz Londona i Muzeja Savremene Umetnosti iz Beograda. Ona je formalni i tematski nastavak izložbe Izvrnuta kuća, autora Tine Gverović i Siniše Ilića, priređene tokom protekle godine u galeriji Project Space pri muzeju Tate modern u Londonu. Osim ovih umetnika, na beogradskoj izložbi predstavlja nam se i engleski umetnik Ben Kejn.

Rad na obema izložbama započet je organizovanjem dva rezidencijalna programa za kustoskinje. Tokom ovih programa odlučeno je da upravo pitanje i značaj stručnih studijskih boravaka bude koncept izložbe koja će uslediti.

preokreti1

Kako navode u MSU, oslanjajući se na pitanje, praksu i značaj rezidencija, stručnih studijskih boravaka u drugoj sredini, upoznavanja drugih kultura, slične aktivnosti koje nas povezuju ali i ogromne razlike koje su nam vidljive i koje nam se pre svega u muzeološkoj praksi nameću, činilo nam se da sam potencijal kolaborativnog udruživanja ali i šire pitanje muzeja treba da bude tema celokupnog projekta.

preokreti2

Čitav projekat se sastoji iz dve izložbe. Jedna organizovana u prošle godine pri muzeju Tate modern i druga, preokreti, upravo postavljena u galeriji Muzeja Savremene Umetnosti, u Pariskoj ulici. Svaki segment prošlogodišnje izložbe činio je deo celine koja se ne direktno, fizički i institucijalno već metaforično i fenomenološki oslanjala na pitanje muzeja i osnovnih premisa muzeja – kolekciju, publiku i zgradu. Izložba Preokreti nadovezuje se na predhodno pomenuto promišljanje prirode i namene muzeja. Izložba ima fokus na tri producirana rada, film Kameleon i zvučni zapis Kuće u pokretu Siniše Ilića i Tine Gverović koji su realizovani tokom maja i juna u Beogradu, i rad engleskog umetnika Bena Kejna pod nazivom Kratki padovi koji podrazumeva simboličnu “upotrebu i korišćenje” tlocrta Muzeja Savremene Umetnosti – stoji u programu izložbe.

preokreti3

Izložba Preokreti na više nivoa ima nameru da definiše muzej kao prostor za razmišljanje, prostor koji gradi i u kome se gradi i formira proces.

Izložbu možete pogledati do 28. septembra 2014.

Lajkuj:

Komentari:

Ostavite komentar:

Slični članci: