Da li imate preko 18 godina?

Predstava “Skupljači perja” u Srpskom narodnom pozorištu

Autor:

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 8. novembra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta na sceni „Pera Dobrinović“, premijerno biti izvedena predstava „Skupljači perja“, reditelja Dejana Projkovskog, po tekstu Aleksandra Petrovića.

„Više od pola veka kasnije, povratak Skupljačima perja je vraćanje stvarnosti bola i radosti slobode, lepote frenetičnog življenja, autentičnosti života, žudnji i strasti, smrti i erosu. To je vraćanje konstanti koja, bez razlike u promeni konteksta, ostaje ista. Njana suština je otporna na društvene promene i predstavlja upravo otpor ukalupljivanju  u konvencije savremenog sveta – toliko da stvori svet dovoljan sam za sebe. Skupljači perja je himna slobode do koje se uvek stiže usled zatvora pred sopstvenim očima“, istakao je reditelj  Dejan Projkovski.

Projkovski se profilisao kao reditelj velikih dela svetske klasike, stvarajući predstave sa specifičnim estetskim i inovativnim scenskim jezikom. Osim na domaćim scenama, radio je i predstave u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Turskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i koproducirao predstave sa nemačkim, italijanskim i slovenačkim pozorištima i festivalima. Za izuzetna umetnička dostignuća dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada za režiju, između ostalih na festivalu „Vojdan Černodrinski”, na festivalu „Stobi“, FIAT, INFANT. Dobitnik je skoro svih najznačajnijih pozorišnih nagrada u regionu i šire: u poslednjih nekoliko godina osvojio je: Nagradu za najbolju predstavu „Splitskog ljeta“, Nagradu za najbolju predstavu godine u Hrvatskoj, najveću nagradu u Turskoj AFIFE – kazališni Oskar za predstavu godine, Nagradu za najbolju predstava kritičara u Turskoj, Nagrada za najbolju predstavu i najbolju režiju na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, nagrada za najbolju predstavu na Festivalu mađarskih pozorišta u Кišvardiju u Mađarskoj. Njagove predstave su izvođene na scenama u Italiji, Nemačkoj, Turskoj, Francuskoj, Engleskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu, Sloveniji.. Dobitnik je nagrade „13. novembar”, priznanje Grada Skoplja za visoka umetnička dostignuća.

Sašo Dimoski, dramaturg i adaptacija, je dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, među kojima je najznačajnije makedonsko priznanje za prozu „Racinovo priznanje“ za roman „Peto godišnje doba“, Evropsko priznanje za novu evropsku dramu „Eurodram“ za dramski tekst „Između zmaja i njegovog besa“, „Specijalna nagrada za savremeni scenski izraz IFAD Stobi 2017“, a Ministerstvo za kulturu Severne Makedonije konkursno je otkupilo njegov tekst „Gospođice iz Avinjona“. Za svoja rad u kniževnosti i pozorištu, kao mladi umetnik, dobitnik je najvišeg državnog priznanja „Uspešni mladi“, koje dodeljuje Predsednik Republike S. Makedonije. Od 2014. je dramaturg Narodnog pozorišta „Jordan Hadži Кonstantinov-Džinot“, Veles, a od 2020. je njegov direktor, selektor i direktor Internacionalnog festivala antičke drame „Stobi“ i profesor na predmetu „Istorija i teorija svetske drame i pozorišta“ na Unverzitetu „Europa Prima“ u Skoplju.

U predstavi igraju: Marko Savić, Bojana Milanović, Marta Bereš, Milan Кovačević, Jovana Balašević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Кamenarović, Peđa Marjanović, Mia Simonović, Mirjana Gardinovački, Aleksandar Gajin, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri, Dušan Jakišić, Ivana Pančić Dobrodolac, Кatarina Bradonjić, Simonida Mandić, Aleksandar Sarapa, Anđela Pećinar, Mihajlo Matić, Jovan Živanović, Ivana Кrstić, Stefan Beronja, Damjan Mandić, Simon Petković, Iskra Šimon.

Muzičari (Beli Oli i Skupljači perja Orkestra): Petar Najdovski – truba; Bogdan Ranković – klarinet i frule; Nikola Vučković – violina; Rajan Bolozan – truba; Larisa Кopić – violina; Miodrag Spasić – harmonika; Nikola Petaković – tambure. Radijsku verziju kompozicije, smimljene za potrebe predstave „Ne ostavljaj sve ove godine“ izvodi Alen Ademović.

„Nema sumnje da će i ovaj poduhvat ponovnog oživljavanja Petrovićevog teksta otvoriti prostor za neku novu muziku koja će nam velikodušno zaraziti duše, probuditi tako nove strastvene emocije i prizvati obrise ljudske slobode obasute nebeskim perjem. Na pozorišnim daskama u Novom Sadu, u Vojvodini gdje su Skupljači perja pre više od pola veka većinom i snimljeni, reditelj Dejan Projkovski nas sada vraća na duge drumove romske, u potrazi za perjem koje se nikad ne da sakupiti“, naglasio je Vlastimir Sudar.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: