Da li imate preko 18 godina?

Predmeti Ivane Petrović – Jesen je uvek novi početak

Stilistkinja Ivana Petrović nam je predstavila 13 predmeta koji definišu poslovnu, estetsku i emotivnu stranu njenog bića.

Prošli put kada smo pričali sa Ivanom Petrović rekla nam je da modu ne treba shvatiti suviše ozbiljno. Pa opet, u njenom životu moda ima veoma značajno mesto, a upravo zbog ovog rasterećenog stava koji u njenom slučaju vodi ka nesumnjivom kvalitetu u radu, odlučili smo da zavirimo u Ivanin lični svet putem njenih omiljenih predmeta.

Ivana je deo kreativnog tima iza brenda Dechkotzar, sa sestrom vodi online prodavnicu odeće Hipsisters, a s vremena na vreme radi kao spoljni saradnik Sarajevo Film Festivala.

Šta trenutno radi Dechkotzar i koji su planovi u narednom periodu?

Dechkotzar nikad ne miruje. Za koji dan bi trebalo da se u prodaji nađe nova zimska DechkoTzar kolekcija, a već radimo na letnjoj i zimskoj kolekciji za 2018. godinu. Pored toga pripremamo jedan potpuno novi projekat za sledeće leto!

Čime se ti trenutno baviš osim rada u Dechkotzaru, kako to ide i koji su dalji planovi?

Hipsisters je naziv label-a koji smo osnovale sestra i ja, a koji je iz hobija vremenom prerastao u mali posao koji zajedno vodimo. Cela priča se sastoji u tome da pronalazimo vintage i pre-owned komade i prodajemo ih u inostranstvu. Veliki uspeh za nas je bio kad su nas prepoznali na Asos online shop-u i ponudili nam da napravimo svoju prodavnicu na njihovoj Asosmarketplace platformi. Ono što bismo volele u budućnosti je da imamo malo više vremena za razvijanje Hipsisters strategije.

Koje godišnje doba ti je omiljeno za modu, a koje za psihu? Da li je to povezano?

Volim slojevito da se oblačim, ali ne volim da se pretrpam odećom, tako da je za mene, ako govorimo o modi, idealna rana jesen. Leto prolazi, ali ga i dalje ima u tragovima, boje su intenzivne, tople i samim tim to sve čini da tad budem najviše u skladu sama sa sobom. Jesen je za mene i uvek novi početak, tako da je odgovor u oba slučaja isti – jesen i za modu i za psihu!

Koji je poslednji film/serija koji te je oduševio?

U poslednje vreme retko gledam filmove, serije me više okupiraju, a trenutno je to Mindhunter Davida Finčera. Serija ima ozbiljnu tematiku, ali i česte duhovite iskoke, mračna je, dok je istovremeno inteligentna i slojevita. Toplo preporučujem.

Da se ne baviš ovime, šta bi bila?

Volela bih da imam svoju ergelu konja.

Pesma koja te podseća na jesen?

Ispod pogledajte 13 predmeta koje je Ivana izdvojila.

1, 2 Dtzr rokovnik sa motivom Beograda i Muji olovka

Ovaj rokovnik predstavlja sve što mi je bitno u sadašnjem trenutku: da zapisujem, jer se tako najbolje organizujem i ne zaboravljam. Beograd, grad koji mogu da nazovem domom, i Dechkotzar brend, sa momcima na čelu, ali i ostatkom naše ekipe na koju sam istinski ponosna.

3. Biljke sa Kefalonije

Drago mi je da su se ove biljke primile, jer sam ih donela kao sasvim male. Za dve godine su super napredovale. Volim mediteranske biljke pa uvek donesem bar po jednu sa svakog morskog odmora.

4. Šiblje

Ovo šiblje sam donela letos iz planinskog dela Grčke gde je priroda toliko lepa, da sam morala da jedan deo nje ponesem sa sobom u Beograd.

5. Necina fotka

Ovo je fotka malog Nece. Razlog zašto mi je ona baš najdraža je taj što je nakon toliko godina njegov pogled i izraz na ovoj staroj fotki ostao isti kao i danas. On govori “sve će da bude ok’’. I stvarno, na kraju uvek tako i bude – sve ok.

6. Mirisna sveća

Muji sveće kupujem svaki put kad otputujem negde. To mi je kao neki mali ritual, a posebno volim miris drveta koje gori. Podseća me na planinu, zimu, ušuškanost i pucketanje drveta u kaminu.

7. Kutijica čaja

Čajeve pijem često, a ovaj mi je omiljeni, jer sadrži u sebi bergamot, čiji miris obožavam. Kupila sam ga u malom gradiću Rusilonu u Provansi i štedljivo ga koristim. Slatka mi je i ova kutijica i podseća me na neke starinske kutijice u kojima su se čuvali vanilin šećer, kakao, brašno, cimet…

8. Srce Sarajeva

Srce Sarajeva je nagrada Sarajevo film festivala koja se dodeljuje filmskim profesionalcima koji su svojim radom doprineli razvoju filmske industrije. Sam festival je deo mene jer sam godinama radila na njemu, a i danas uskočim pred sam početak festivala kada dolazi do realizacije onoga što je planirano u toku godine. Ovakav brošić sam pre nekoliko godina zakačila Bred Pitu na rever u toku festivala i sećam se da nisam znala šta ću od neprijatnosti, jer eto, u pitanju je bio Bred Pit. Klasičan stereotip, ali sama činjenica da možete biti blizu zvezda koje su svugde drugde nedodirljive jednostavno stvara dobar osećaj i neko potpuno drugačije iskustvo.

9. Uzorci materijala

U rancu uvek mogu da pronađem uzorke materijala koje skupljam po raznim prodavnicama tekstila po gradu. Mnogo volim taj deo svog posla, a on se sastoji u traganju za pravim materijalom. Svaki segment koji je uključen u proces pronalska pravog materijala je uzbudljiv. Od, na početku, sastava materijala, preko boje, do toga kako se materijal ponaša nakon testiranja. Da li će da odgovara za odevni predmet koji imamo na umu, definisanja kroja za koji je materijal namenjen, pa do same proizvodnje, štampe, veza ili nečeg trećeg, do momenta kada taj odevni predmet stiže u prodaju. I onda sve ispočetka.

10. Naušnice

Naušnice su poklon moje tri najbolje prijateljice. Iako živimo u drugim državama i ne viđamo se tako često, ovaj predmet me veže za njih. One su replike starog bosansko-hercegovačkog nakita i deo su tradicije, koju ja u velikom procentu nosim u svojim korenima.

11. Uljani parfem

Marku Bjork and berries sam otkrila dok sam bila u Švedskoj. Miris me podseća na prve dane tmurne jeseni (miris mokre zemlje pomešan sa mirisom četinarske sume), melaholičan je i tipično skandinavski. Kad bih mogla da biram, uvek bih izabrala Skandinaviju kao mesto gde bih volela da živim i radim.

12. Držači za četkice

Pastelne boje, oblik, praktičnost predmeta i svedenost u dizajnu je sve ono sto ove držače za četkice čini jednim od mojih omiljenih predmeta.

13. Vodič kroz Barselonu

Ovaj vodič mi je poklonila sestra. To je možda i najbolje koncipiran vodič kroz grad u kome sam letos bila prvi put, jer su vešto izbegnute turističke atrakcije dostupne svima. Akcenat je na pričama lokalaca i izboru mesta u koja turisti ređe zalaze. Super mi je to što moja sestra ništa ne prepusta slučaju. S vremena na vreme volim da prelistam ovu knjižicu.

14. Hipsisters fotka sa marketa

Ovo je fotka sa jednog od prvih marketa na kome smo sestra i ja prodavale naše stvari. Najdragocenije od svega što se izrodilo prvo iz hobija, pa onda iz malog posla koji vodimo, je to što smo se istinski povezale. Naša veza je postala jača iako ne živimo u istoj zemlji. Često mi nedostaje, ali kad se baš baš uželimo, pronađemo uvek razlog za putovanje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: