Da li imate preko 18 godina?

Poslednje epizode Game of Thrones kao filmovi

Svaka epizoda poslednje, osme sezone, Game of Thrones biće filmske dužine.

1
0

Poslednja epizoda sedme sezone „Game of Thrones“ trajaće 82 minuta. Poslednja epizoda osme sezone, odnosno finale kompletne serije, biće filmske dužine, a pojavila se pouzdana informacija da će sve epizode te sezone trajati 90 minuta. Primamljivo?

gallery-ustv-game-of-thrones-whitewalkers

I dosadašnje epizode jedne od najpopularnijih serija u istoriji televizije i „zlatne koke“ kanala HBO su izgledale kao filmovi, ali nova, poslednja sezona planira da prevaziđe kinematografski užitak viđen do sada.

Gostujući na fanovskoj konferenciji „Con of Thrones“ prošlog vikenda u Nešvilu u Tenesiju dizajnerka zvuka serije Patricia Fairfield najavila je da će epizode sedme i osme, finalne sezone, biti duže od standardnih sat vremena na koje su navikli fanovi. Patricia je, govoreći o samom zapletu novih epizoda, misteriozno najavila veliki broj različitih zapleta, obrta i novog pravca u kome bi priča mogla da krene.

Fanovi su, naravno, odlepili od sreće saznavši ove vesti jer se poklapaju sa zvaničnim saopštenjem HBO-a da će sedma sezona, čija premijera nas očekuje u nedelju 16. jula, imati osam epizoda dok će poslednje, osma, imati samo šest što se savršeno uklapa u najave o dugometražnom trajanju svake od 82 minuta.

Ova vest nas inspiriše da nađemo primere razvlačenja dužina epizoda u domaćem serijskom programu, ali iz potpuno suprotnih razloga. Dok producenti „Game of thrones“ žele da finale serije učine zanimljivim i da kvalitetno obrade sve narativne struje priče kao i likove domaći serijski program ima duže trajanje iz lukrativnijih i daleko besmislenijih razloga.

Na primer, RTS-ov sitkom „Ono kao ljubav“ prvobitno je pisan u američkom formatu ovog TV žanra gde epizoda traje 30 minuta. Legenda kaže da su čelnici televizije zahtevali da Javni servis napravi revoluciju u televizijskim formatima i produži trajanje epizoda stikoma na sat vremena pošto im tako više odgovara programskoj šemi. Pošto je rok za izmene bio nerealno kratak autori serije su produžili epizode ispovednim monolozima glavnih junaka na različite teme koje imaju i nemaju veze sa narativom serije i muzičkim numerama iz ex YU rok repertoara koje je obično izvodio Sergej Trifunović i to u trajanju približno originalnom. Generalno, veoma orginalan način da se reši produkcioni problem. Doduše ne toliko smislene, ali krizna situacija je prevaziđena.

Ipak da ne bismo kvarili užitak fanovima „Game of thrones“ srpskim humorističkim programom bolje da pogledamo još jedan trejler koji najavljuje sjajnu sezonu i ostanimo s pozitivnim mislima.