Da li imate preko 18 godina?

Podgarić, spomenik revolucije naroda Moslavine

Umetnik je zamislio ovo delo kao arhitektonski projekat sa konceptom dimanike i kretanja masivnog betona.

Moslavička gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza. Podgarić je postao centar ustanka gde je boravilo Poverenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske. U blizini su bile osnovane partizanske bolnice gde je, između 1941. i 1945. godine, poginulo 900 boraca koji su sahranjeni na prilazu do spomenika, u spomen-kosturnici.

IMG_1961veb

Koordinate : 26.9 N 16 46 40.3 E

Spomenik revolucije naroda Moslavine je rad čuvenog vajara Dušana Džamonje, koji je 1965. dobio narudžbinu za dizajniranje. Napravio je veliki broj skica od kojih su mu neke poslužile za kasnija ostvarenja. Umetnik je zamislio ovo delo kao arhitektonski projekat sa konceptom dimanike i kretanja masivnog betona.

Monumentalni spomenik, simbol pobede života nad smrću, završen je 1967. Visok je 10 metara, širok 20.

Primer apstraktne plastike, ovaj rad predstavlja stilizovana krila slobode i pobede sa horizontalno položenim rebrastim kracima. Na jednom krilu su dva kraka, a na drugom tri. U centru se nalazi sačasti kružni amblem, sastavljen od uglastih komada svetlog aluminijuma koji poprima boju okruženja.

Značajna asimetrija dovodi do figure u pokretu, izgleda kao ptica spremna da poleti. Njena silueta je u harmoniji sa prirodom i gorama u pozadini. Kvadratna baza spaja telo sa tlom, kao znak crpljenja energije iz zemlje. Ispod brega gde je spomenik, nalaze se kućice oko veštačkog jezera i par hostela. Sve je mirno i tiho.

IMG_1998veb