Da li imate preko 18 godina?

Počinju 57. Filmski susreti u Nišu – regionalna prestonica filma je na Nišavi

0
0

Niš je tradicionalno već godinama atraktivan turistima širom sveta tokom avgusta, a za to su svakako najzaslužnija dva festivala koja grad na Nišavi „crtaju“ na svetskoj mapi kulture.

Nakon Nišvila koji je, uzevši u obzir sve nedaće, donekle i premašio očekivanja, grad Niš će organizovati 57. po redu Festival glumačkih ostvarenja igranog filma, u narodu poznatiji i kao čuveni Filmski susreti koji će okupiti sve ono najbolje što glumačka scena u Srbiji i regionu ima u ovom trenutku. Od 20. do 26. avgusta na čuvenoj Letnjoj pozornici, publika će moći da pogleda dve svetske premijere – „Komedija na tri sprata“ Sandre Mitrović i „Vučije bobice“ Sretena Jovanovića, dok će po prvi put niška publika moći da u svom gradu ispratiti ostvarenja „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, zatim „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Gejm“ Ane Lazarević, potom „Usekovanje“ Siniše Cvetića i „Heroji“ Gorana Nikolića.

Tradicionalno, festivać će otvoriti dodela nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu koja će ove godine biti uručena Slavku Štimcu.

Veliko pažnju prve filmske večeri privući će delo Radivoja Andrića „Leto kada sam naučila da letim“, zanimljivo regionalno ostvarenje u kojem je u prvom planu devojčica Sofija koju glumi Klara Hrvanović. Platno sa njom dele i istinski velikani srpskog glumišta poput Olge Odanović i Žarka Lauševića.

Još zvučnija filmska klapa očekuje se druge večeri festivala, film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ okupio je sjajnu ekipu u kojoj se nalaze Vojin Ćetković, Branka Katić, Nenad Jezdić, Srđan Todorović, Hristina Popović…

Dan treći rezervisan je „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog koji je glumačke karte podelio Viktoru Saviću, Nemanji Oliveriću, Teodori Ristovski, Slobodi Mićalović, Mikiju Manojloviću i Zoranu Cvijanoviću, a „Nebesa“ Srđana Dragojevića okupio je glumce Gorana Navojeca, Ksenije Marinković, Natašu Marković, Raleta Milenkovića, Nelu Mihajlović, Miloša Timotijevića, Anđelku Prpić i ostale.

U utorak 23. avgusta, još dve projekcije, „Mrak“ Dušana Milića u kojem glumi ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“ Slavko Štimac, kao i „Zlatni dečko“, film Ognjena Jankovića koji je publika već odlično prihvatila u bioskopima širom Srbije.

Peti dan festivala rezervisan je za gorepomenuta ostvarenja „Strahinja Banović“ i „Gejm“, kao i četvrtak kada će publika moći da vidi „Komediju na tri sprata“ sa „starom gardom“ glumaca poput Bode Ninkovića, Seke Sablić, Vesne Trivalić i Gagija Jovanovića, a nakon toga i „Usekovanje“.

U petak 26. avgusta biće dodela individualnih nagarada i svečano zatvaranje Filmskih susreta, a gostujući filmoviću su „Olga“ Vladimira Đorđevića, kratki dokumentarac Gorana Stankovića „Ministar, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević“, dugometražni dokumentarni film Vladimira Ristića o legendarnom Tomi Zdravkoviću „To je Toma“, zatim već spomenuti „Heroji“ i „Kelti“ Milice Tomović

Umetnička direktorka festivala je Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala. Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a selekcionu komisiju čine Ljiljana Blagojević, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Kompleti ulaznica, po ceni od 2.500 dinara, u prodaji su od petka, 12. avgusta, u Knjižari NKC-a i Knjižari Indigo. Na dan projekcija, kažu organizatori, prodavaće se pojedinačne ulaznice, po ceni od 500 dinara.

Sve detaljne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu 57. po redu Filmskih susreta u Nišu (https://www.filmskisusreti.rs).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: