Da li imate preko 18 godina?

Peter Gregson Studio dobitnik nagrade GRIFON

Dodeljene nagrade za najbolji dizajn u 2014. i 2015. na području Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Autor:
1
0

Žiri za dodelu nagrade GRIFON, koja se dodeljuje za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, je doneo odluku da se nagrada 11. GRIFON za 2016. godinu dodeli autorskom timu Peter Gregson Studio za vizuelni identitet Đurđić vina.

Peter Gregson Studio se svojom kvalitetnom produkcijom izdvaja na našoj i internacionalnoj sceni. Rad Đurđić vina, kako ističe žiri, karakteriše otvoreni čitljiv koncept, originalno, neočekivano rešenje u grafičkom dizajnu koje obara konvencije standardnih ambalaža za vino. Kao osnovno polazište koriste apstraktnu umetničku formu i na konceptualan način smelo pristupaju problemu u želji da pomire komercijalni i kreativni aspekt rada. Grafički izvrsno oblikovano rešenje potvrđuje i hrabrost klijenata, vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca koja je pokazala sluh za novi autorski pristup.

Peter Gregson

 

Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su Stanko Crnobrnja, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Nenad Trifunović (iz autorskog tima Metaklinika), Slavica Dragosavac, grafička dizajnerka, Igor Oršolić, kreativni direktor i Boris Miljković, multimedijalni umetnik. Žiri smatra da  11.GRIFON – konkurs za najbolji grafički dizajn ukazuje na prepoznatljive vrednosti grafičkog dizajna na nacionalnom terenu. Može se reći da gotovo nema kategorije u kojima se istraživački i eksperimentalni zahvati ne mogu prepoznati.

Žiri je pored nagrade Grifon 2016. godine dodelio priznanja po kategorijama:

Manetu Radmanoviću, za rad Među nama neispričane priče gej i lezbijskih života, kategorija Knjiga i druge publikacije;

Mane-Radmanovic

Ani Prodanović, za rad Petra font familija, kategorija Tipografsko pismo;

Ana Prodanovic

Peter Gregson Studio, za rad GIR WOODCRAFT, kategorija Vizuelni identitet.

Peter-Gregson-2

Pohvala je dodeljena Mileni i Aleksandru Saviću za časopis Elementi, kategorija Knjiga i druge publikacije.

Milena-i-Aleksandar-Savic

Specijalno priznanje dodeljeno je Coba&Associates za doprinos našoj vizuelnoj sceni.

Grafički kolektiv i Quadra Graphic pokrenuli su i organizovali 1996. godine GRIFON – 1. jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn. Projekat GRIFON, konkurs i izložba, valorizuju najbolja autorska dela grafičkog dizajna iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore nastala u protekle dve godine. Profesionalni dometi i odjeci u stručnoj javnosti povodom prethodnih deset GRIFON-a uverili su u opravdanost i podsticajni karakter ovog konkursa.

Dosadašnji laureati GRIFON-a su Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski timA3.Format (Filip Bojović&Marko Rakić/2010), Jovana Budošan&Aleksandar Ilić (2012) i Autorski tim Metaklinika (2014).

Vizuelni identitet za ovogodišnji GRIFON uradio je Studio Metaklinika.

Katalog

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: