Da li imate preko 18 godina?

“Past Lives”: Jedan od najboljih filmova u 2023.

“Past Lives” nije samo jedinstveno lepa i raskošno ispričana priča o dvoje ljudi, već je možda i najbolji film 2023. godine, bar za sada.

Nora i Hae Sung su gajili međusobne simpatije kada su bili dvanaestogodišnjaci, ali ih je život razdvojio. Šta može da se dogodi između njih danas, kada su oboje u ozbiljnijim i zrelijim godinama i imaju karijere? Nora ima i muža, koji je pisac kao i ona, a već u uvodnoj, kratkoj sceni vidimo njih troje za šankom u kafiću – ne možemo da ih čujemo, samo čujemo glasove dvojice stranaca van kamere, koji iz zabave nagađaju ko bi oni mogli biti (istoj sceni se vraćamo mnogo kasnije u filmu, tada će nam biti jasno kakav je njihov odnos i o čemu pričaju). Dakako, “Past Lives” je nežna i emotivna romantična drama, čiju režiju i scenario potpisuje južnokorejsko-kanadska rediteljka, dramaturginja i scenaristkinja sa sedištem u Sjedinjenim Državama – Celine Song, koja se ovim sjajnim filmom predstavila na festivalu u Berlinu, kao i na Sundance festivalu, gde je film imao svetsku premijeru.

Da se ​​vratimo na priču o našim likovima u filmu, da bolje objasnimo o čemu se tačno radi. Naime, kada je bila dvanaestogodišnja devojčica, Song je sa porodicom napustila Seul i otišla da živi u Kanadu, a ista sudbina će zadesiti i glavnu protagonistkinju ovog filma. Na Young (Nora) i Hae Sung su dvanaestogodišnjaci, najbolji prijatelji i kolege iz razreda koji, rekosmo, gaje simpatije jedno prema drugom, ali će njihov odnos prekinuti Na Youngova selidba u Kanadu – to je možda, pre svega, želja njenog oca i majke, no donekle je i njena jer ne može da zamisli da će Korejka dobiti Nobelovu nagradu za književnost, a život na Zapadu bi joj to možda omogućio. Ona će tamo promeniti ime u Nora, a 12 godina kasnije će pronaći Hae Sunga preko društvenih mreža, tačnije – on nju, pošto svoju drugaricu i simpatiju iz školskih dana još uvek nije zaboravio. Njih dvoje će se ponovo povezati, stalno će komunicirati preko skajpa, ali ubrzo će još jednom prekinuti kontakt. Privlačnost i dalje postoji, ali se osećaju razlike u životnim stilovima i pogledima na svet, zbog čega Nora insistira na pauzi u komunikaciji kako bi se oboje posvetili svojim životima. U njenom slučaju, juri za Pulicerovom nagradom.

Biće potrebno još 12 godina da se ponovo spoje, i to kada Hae Sung odluči da turistički poseti Njujork, gde Nora sada živi i probija se kao pisac, iako je jasno šta je glavni motiv njegovog dolaska. I prvi put će se sresti kao 36-godišnjaci, ljudi koji imaju svoje živote, poslove i planove, ali i partnere. Zapravo, Nora je udata za Amerikanca Arthura, i deluje da je zadovoljna sa svojim životom. U jednoj sceni, Arthur razmišlja u krevetu i kaže: “Koliko je ovo dobra priča”. “Simpatije iz detinjstva koje se posle 20 godina ponovo nađu i shvate da su srodne duše”. “U priči ja bih bio zli beli američki muž koji je stao na put sudbini”. Nora se toplo smeje i govori mu da ućuti. Bilo kako bilo, Hae Sung konačno posećuje Njujork i provešće neko vreme u društvu Nore, kojoj će moći da kaže sve što želi, ali i ona njemu.

Od svog debija na Sundance festivalu u januaru, “Past Lives” je dobio zasluženu popularnost – kao prvi veliki film u godini, kao bolno efektna ljubavna priča, kao redak emocionalno zreo film. Ta mešavina nostalgije, ljubavi i kajanja čini “Past Lives” tako efektnim i ljupkim. Film nosi odjeke drugih filmova kao što su “In the Mood for Love” (2000) Wonga Kar-waija, “Before Sunrise” (1995) Richarda Linklatera i “The Passionate Friends” (1949) Davida Leana. Song precizno i samopouzdano režira i pažljivo konstruiše svoj narativ, a celoj priči znatno doprinose maestralni glumci, posebno glavni duo – Teo Yoo kao Hae Sung i Greta Lee kao Nora, dok je direktor fotografije Shabier Kirchner takođe uradio besprekoran posao i učinio film apsolutno briljantnim. Ovaj film je sjajan i zbog toga jer izbegava upadanje u patetiku i melodramu, što je čest slučaj u sličnim romantičnim američkim filmovima.

Verovatno nema čoveka koji sebi nije postavio pitanje kako bi mu se raspleo život da je doneo neke drugačije odluke. Tokom celog filma “Past Lives” nevidljivo pitanje kao da visi na gornjem delu ekrana: kako bi se raspleli njihovi životi da Nora još dok je bila Na Young nije morala da se preseli u Kanadu? Na to pitanje, kao ni na neka druga, nećemo dobiti odgovor, ali svakako smo dobili magičan film, koji u svakom trenutku postavlja niz pitanja o kojima treba duboko razmisliti. To nisu pitanja koja se tiču samo života glavnih likova, već i naših.

S obzirom na to da je Celine Song apsolutna početnica i da je ovo njen rediteljski debi, mora da dobije pohvale od nas. “Past Lives” je moderno remek-delo u kome sve blista.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: