Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #58 – Panoramsko ubrzanje Aleksandra Bursaća

Drugi nosilac Foto-štafete devetog ciklusa je Aleksandar Bursać - arhitekta, u kolima, kroz Los Anđeles.

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. Deveti ciklus nastavlja Aleksandar Bursać koji je dobio štafetu od Davora Ereša. Pogledajte kuda se sa njom kretao, odnosno provozao.

Na slici Aleksandar Bursać

Ko si ti?

Zovem se Aleksandar, mada niko živi ne zove po imenu nego po prezimenu – Bursać. Radim kao arhitekta i povremeno kao edukator.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Skrpljene panorame Los Anđelesa.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Tokom godišnjeg odmora koji sam proveo u Kaliforniji negde duz brojnih autoputeva u LA-u koji zuje pored okeana.

Kada se to dešavalo?

Leto 2014. i jesen 2018.

Čime si fotografisao?

Ajfonom, hvala Bogu. Čime drugim danas može da slika jedan arhitekta sem ajfonom.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Los Anđeles je istinski fotogeničan grad. Naravno 90% te fotogeničnosti dolazi od vanserijske prirodne lepote, bilo da je ona lokalna (u obliku obale Pacifika) ili uvezena (redovi palmi duž avenija i ulica). Bilo mi je jako zanimljivo što je jedan od glavnih simbola tog grada palma, koja čak prirodno i ne pripada tom području. Panorama Mode na ajfonu mi je bio baš pravi način da se zahvati to pravo lice Los Anđelesa. Pogotovo iz kola, jer najveći deo vremena doživljavaš taj grad baš iz tog ugla.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Iako sam u generalnom smislu veliki pobornik tehnologije mislim da ljudi jako često razmišljaju o tome na nivou uređaja koji se koristi na jako specifičan i predodređen način. Bilo mi je zabavno što se ajfon uvek buni kad praviš panorame ako okrećeš telefon prebrzo pa pokušava da te upozori onim “slow down” što se pojavi na ekranu. Kad malo razmisliš – to je malo drsko, čoveku sa istim zahtevom verovatno bismo rekli da gleda svoja posla. Možda možemo i telefonu. Tehnologija ne mora da se koristi preskriptivno. Postoji dosta prostora za igru. Mislim da je zabavno koristiti stvari na neočekivan način pogotovo kad pripadaju toj sferi uređaja koji ti stalno objašnjavaju kako, šta i zašto se nešto koristi. I tako negde između tog ajfonovog slow down zahteva i konstatne vožnje kolima po Los Anđelesu, rodila se i ideja o ovoj seriji fotografija.

Kako si zadovoljan ishodom?

Prilično. Nadam se da će svako sa ajfonom pokušati isto.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Aleksandra Bursaća. Zapratite njegov Instagram ovde. Na istom mestu za dve nedelje vidite kome je Bursać predao štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: