Da li imate preko 18 godina?

Otvara se Dismaland

Banksy napravio luna park u svom stilu

Svetski kralj street i urban art-a Banksy ponovo je iznenadio sve svoje obožavatelje i ostale koji prate njegove aktivnosti. Sada je potpuno jasno zbog čega je Banksy “misteriozno” nestao pre nekoliko meseci. Čuveni Britanac je stvorio svoju verziju Diznilenda, dok će svako ko poznaje Banksy-jev stil lako prepoznati da je luna park, koji se preko noći izgradio u jednom malom gradiću u Engleskoj, još jedna genijalna intervencija bristolskog umetnika.

Žitelji gradića Weston-super-Mare nedaleko od Bristola, na zapadu Engleske, bili su svedoci neobičnih građevinskih radova u njihovom mestu, na lokaciji koja je već decenijama u potpunosti zapuštena. Stanovništvu, kao i lokalnim vlastima, bilo je rečeno da se radi o snimanju filma (čak je napravljena i stranica na IMDB-u pod nazivom Grey Fox sa ciljem da se “zamaskiraju” radovi na Dismaland-u). Međutim, kada je na lokaciji primećena Banksy-jeva navodna menadžerka Holly Cushing, počele su spekulacije o tome da iza svega zapravo stoji najveća street art zvezda današnjice. Sada je to potpuno jasno, dok Dismaland predstavlja najveću intervenciju koju je ovaj veliki britanski umetnik do sada napravio.

Veliki sivi i pomalo sumorni zamak, ogromni iskrivljeni kamion, kit ubica koji iskače iz WC šolje – to su samo neke od znamenitosti Dismaland-a. Mnoge zanimacije (ili tačnije umetnički radovi) ovog jedinstvenog luna parka zahtevaju participaciju publike. Celokupni prostor neodoljivo podseća na Diznilend, ali je veoma jasno da se radi o parodiji i satiri (u pravom Diznilendu teško da biste videli prevrnutu Pepeljuginu kočiju i mrtvu princezu pored nje).

Sam Banksy je izjavio da se zapravo radi o porodičnom luna parku koji nije primenjen deci manjeg uzrasta. Nazivajući ga “festivalom umetnosti, zabave i početničkim anarhizmom”, Banksy smatra je luna park otvoren za svakoga ko želi “pravu zabavu”. U Dismaland-u vas prvo očekuju helijumski baloni sa natpisom “Ja sam imbecil”, međutim to je tek početak. Ceo park ima oko 20-ak različitih zanimacija koji su rasprostranjeni na površini od približno jednog hektara.

Ovde se, ipak, ne radi samo o prostoj zabavi ili nekakvom Banksy-ijevom hiru. Svaki deo luna parka sa sobom nosi veoma jasnu političku poruku i socijalnu kritiku, ne samo pravih luna parkova (Diznilend tipa), već i savremenog potrošačkog društva. Pored toga, program i raspored dešavanja je veoma bogat. Među umetnike koji će, svojim radovima, doprineti “funkcionisanju” Dismaland-a spada Damien Hirst, dok se među muzičkim izvođačima koji će nastupati pojedinim danima nalaze Massive Attack, Sleaford Mods, Pussy Riot i mnogi drugi.

Ovo je verovartno najspektakularnija intervencija koju je Banksy ikada napravio. Mesecima se spekulisalo gde je nestao (jer ga nigde nije bilo još od posete Gazi januara 2015), međutim sada je jasno šta je radio sve to vreme. Poslednja umetnikova izložba u Velikoj Britaniji održana je 2009. godine u Gradskom muzeju u Bristolu, i nju je posetilo oko 300 hiljada ljudi, dok se procenjuje da je njome lokalna ekonomija profitirala za više od 10 miliona funti. Što se tiče Dismaland-a, očekuje se da poseta bude daleko veća, a samim time i zarada za lokalnu zajednicu.

Banksy-ijeva verzija Diznilenda se otvara za publiku u subotu, 22. avgusta, i biće otvorena do 27. septembra. “Luna park” će raditi svakoga dana od 11 do 23 časa, dok ulaznica košta samo 3 funte. Program i ponuda ovog spektakularnog “umetničkog dela” je impresivna, a sve informacije možete naći na zvaničnoj stranici Dismaland-a.

plan

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: