Da li imate preko 18 godina?

Iz mraka vreba HOFBAUER!!!

Treći rođendan Ulične galerije

Autor:

Ulična galerija sutra, od 20:00 časova, proslavlja treću godinu postojanja uz izložbu plakata “Mambo-džambo” Igora Hofbauera i muzički program u kojem nastupaju hor Gerontološkog centra “Bežanijska kosa”, Yva & the Toy George, Lenhart Tapes i DJ set Cica Mica šlagerica. Prva beogradska Ulična galerija formirana je rekonstrukcijom napuštenog prolaza u Čavketovom pasažu, čime je umetnost izmeštena u javni prostor.

Hofbauer, zvezda regionalne i evropske alternativne scene, poznat je po vizuelnom identitetu alternativnog muzičkog pravca u Hrvatskoj i originalnim plakatima za koncerte više od 100 bendova u zagrebačkom klubu Močvara. On je stari prijatelj festivala Novo Doba, apsolutni saučesnik u Fijuk mreži i autor od kojeg se uvek traži plakat više!

hof1

Hofbauer je prikladan rođendanski poklon za mračne gradske prolaze gde se smucaju protuve i namernici sumnjivih intencija i morala.

“Dođite da se uverite kako je moguće u Novom Zagrebu nacrtati plakat za kinesku turneju francuskog benda, štampati taj isti plakat u Zemunu i tu transkulturnu saradnju ostvariti bez i uprkos mambodžambo evropskim fondovima za podsticanje multikulturne saradnje”, najavljuju iz Ulične galerije.

Na izložbi će biti predstavljeni sveže štampani plakati iz Matrijaršijske radionice, legendarni plakati u sito i offset štampi, kao i nekoliko orignala. Prepoznatljivost Hofbauerovog crteža, sa korenima u klasičnim američkim stripovima, noir filmu, pop art-u, nemačkom ekspresionizmu i ruskom konstruktivizmu, krije se u jednostavnim, svedenim, kratkim i jasnim linijama, bez suvišnih ukrasa i detalja.

hof3 hof4

Muzička pratnja biće Hor Gerontološkog centra “Bežanijska kosa”, Yva & the Toy George -čija je muzika mešavina različitih žanrova od tehno-panka do dab hopa i disko egzotike, uz tekstove koji su ironični ali privlačni i Lenhart Tapes “projekat koji kreira muzičke pomije” i bez zadrške “ubacuje moderne, tradicionalne, avangardne i treš sastojke u svoju pitu savijaču, i reciklira ih u nezaustavljivoj spirali loopova i transa”.

Proslava se potom iz Ulične galerije seli u Cuk Imago Beograd gde je od 23:00 na programu DJ set Cica Mica šlagerica uz jugoslovenski repertoar od šlaga 60ih do synthuoznih 80ih, najboljih, najluđih zaboravljeneih hitova, pesama sa ekskurzija, romansi s Jadrana, radnih akcija, bratstva i jedinstva.

Kako navode u Uličnoj galeriji, ovaj prostor, u mračnom prolazu iza spaljene Kozare, pre tri godine je služio kao neformalni toalet. I danas služi samo što je to sada Ulična galerija.

“Samo nekakvi puritanci ili dežurni cinici neće priznati veličinu te razlike. Samo neko sa pogrešnim očekivanjima od umetnosti i urbanih intervencija može biti nezadovoljan. Ulična galerija nije nastala kako bi ulepšala prolaz već kako bi vratila dostojanstvo njegovim korisnicima. Ona nije u potrazi za novim izlagačkim praksama nego novim oblicima društvenosti u javnom prostoru”, navode u Uličnoj galeriji.

Kako se ističe, Ulična galerija nije poziv da se okreči Beograd (mada bi mu dobro došlo), već da se ponovo osvoji, sa margine i iz budžaka u koje su njegovi građani saterani.

“Njen uspeh nisu 50 izložbi i desetine drugih događaja već sve što ono što je iz tih susreta proizašlo. Beograd se ne slavi na bilbordima i gradovi se ne razvijaju dekretima. Gradove činimo mi, a slavlje je u Uličnoj galeriji!”, stoji u pozivu za treći rođendan galerije, koja je izmenila sliku grada.

hof5